Logo ASEF

El Servei d’Anestèsia de l’Hospital Can Misses participa en el primer estudi multicèntric d’àmbit estatal sobre fluidoteràpia, juntament amb altres 115 centres hospitalaris. Es tracta d’un ambiciós estudi, sense precedents, en el qual participen més de cinc mil pacients de tot el territori. Ha estat coordinat a Can Misses pel doctor Jesús Alonso Cabello com a investigador principal i hi han participat com a equip investigador les doctores Sara Gallo Santacruz i Nerea Gómez Pérez i el doctor Diego Martín Guijarro; també s’ha comptat amb la col·laboració de la resta del Servei d’Anestèsia, sota la coordinació de la seva cap, la doctora Teresa Nogueiras Pérez.

L’estudi, que s’ha duit a terme els dies 18 i 20 de febrer, permetrà localitzar els punts de millora en la pràctica clínica habitual sobre la fluidoteràpia perioperatòria, a fi de proporcionar als pacients intervenguts quirúrgicament una qualitat assistencial més gran; d’altra banda, servirà com a material de base per desenvolupar línies de recerca en el futur.

Segons les guies de la Societat Espanyola d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (SEDAR), l’objectiu de la fluidoteràpia perioperatòria és mantenir l’organisme en un estat òptim de perfusió tissular i d’hidratació. L’administració de fluids en el període perioperatori —és a dir, sèrums abans i després d’una intervenció quirúrgica— és una pràctica clínica rutinària, en la qual de vegades s’infraestima la repercussió de com s’administra.

Els continus canvis en les tècniques quirúrgiques i anestèsiques i l’aparició de nous fluids i dispositius de monitoratge fan que en alguns casos sigui difícil per a l’anestesiòleg aplicar tots aquests canvis en la pràctica clínica diària. Per aquesta raó, la SEDAR i altres societats científiques d’àmbit internacional han editat recentment guies sobre el maneig de la fluidoteràpia en el període perioperatori, amb la intenció de facilitar la presa de decisions de l’anestesiòleg basant-se en l’evidència actual.

L’objectiu d’aquest estudi, denominat “Fluid Day”, és analitzar si els anestesiòlegs apliquen les recomanacions de les diferents guies de pràctica clínica, els tipus de fluids administrats i els dispositius de monitoratge que s’hi empren, de manera que de les conclusions que se n’extreguin millori la pràctica clínica. Per això la Secció d’Hemostàsia, Medicina Transfusional i Fluidoteràpia de la SEDAR ha considerat necessari avaluar la pràctica clínica de la fluidoteràpia en el perioperatori per mitjà d’aquest estudi.

Segons el doctor Jesús Alonso, “la participació de Can Misses en aquest estudi serà molt positiva perquè ens permetrà millorar gràcies a l’alta significació i la validesa científica i estadística d’aquesta recerca”.

El Servei d’Anestèsia amplia la plantilla

Un nou especialista —el doctor Diego Martín— s’ha incorporat al Servei d’Anestèsia, de manera que compta ara amb 17 facultatius. La plantilla autoritzada és de 16 especialistes, però ha estat històricament per davall d’aquesta xifra. Aquesta incorporació suposa, doncs, la consolidació d’un servei clau per al desenvolupament òptim de l’activitat quirúrgica. La Gerència agraeix “l’esforç i el compromís del Servei en moments en què la plantilla ha estat reduïda, i ens congratulam per l’estabilització d’un servei tan important com és el d’Anestèsia”.