Logo ASEF

Lactància CS Sant Jordi

El Centre de Salut de Sant Jordi, ofereix des del mes de juny una consulta específica de lactància materna dirigida a mares lactants, les seves parelles i embarassades, especialment d'últim trimestre.

La consulta té un format de taller grupal i es reuneix cada dijous d'11:45 a 13:30 h. Lola Alcántara, pediatra del Centre Sant Jordi, resol els dubtes que poden sorgir durant la lactància i el postpart, a més de facilitar la trobada entre gestants i lactants que comparteixen en aquest espai les seves experiències. La seva funció és la de dinamitzar i coordinar el taller, assegurant la participació de totes les assistents. A més de garantir que la informació al taller s'adeqüi a l'evidència científica.

Aquest format grupal permet detectar situacions individuals que requereixin citar la mare o lactant en les consultes corresponents.

Fins al moment també han participat en la consulta matrones o infermeres en període de residència que volen conèixer i aprendre la dinàmica del taller i complementar la seva formació en lactància materna.

 

Encara que la lactància materna és el tema principal que es tracta en aquesta consulta, també s'aborden altres temes com la criança, l'afecció, les cures i la salut integral dels lactants i les mares.

Els grups estan formats per 5 o 6 participants i reben formació sobre la transcendència de la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos de vida i de l'alimentació a demanda, com afavorir una bona agafada al pit del nadó, la importància de la cohabitació mare fill els primers mesos, s'expliquen els motius que desaconsellen l'ús de tetines o xumets durant l'establiment de la lactància, els signes d'una aportació làctia adequada i què fer si això no ocorre, s'ensenya la tècnica d'extracció manual de la llet i com prevenir la congestió mamària, el bloqueig de conductes o la mastitis. També s'aconsella com planificar la separació del fill per malaltia, viatges o reincorporació al treball, sense deixar de banda l'anticoncepció i la sexualitat i la seva relació amb la lactància.

Des de juny fins ara han passat per la consulta de lactància materna de Sant Jordi 20 lactants i gestants, i la Dra. Alcántara valora molt positivament el desenvolupament d'aquesta iniciativa d'humanització de l'assistència al naixement i la lactància, “es crea un espai de complicitat molt saludable i de compartir experiències que és altament beneficiós per a embarassades i lactants”.

Vila estrenarà consulta de lactància materna l'1 de desembre

L'èxit de la consulta de San Jordi ha originat que aquesta iniciativa s'extrapoli a altres centres de salut de les Pitiüses. El pròxim que si sumará serà el Centre de Salut de Vila a partir de l'1 de desembre i l'encarregat serà l'infermer de pediatria, Marcos Navarro.

El Centre de Salut de Sant Antoni serà el pròxim en incorporar la consulta de lactància, a començaments d'any.