Logo ASEF

Vols heli 061

La Unitat de Seguretat del Pacient (USP) de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha volgut premiar la participació dels joves estudiants que han acudit a la “Marató de tallers per a joves en seguretat del pacient”. És per això que va sortejar un vol en helicòpter entre els quatre grups d'estudiants programats per formar-se en seguretat del pacient a través d'aquestes activitats al llarg d'aquest curs escolar.

En el sorteig varen participar un total de quatre grups: l'IES Sa Serra, l'IES Sant Agustí, l'IES Sa Blanca Dona, i l'IES Marc Ferrer. Encara que aquest últim institut, de Formentera, encara no ha dut a terme els tallers — programats per al mes de maig— també va participar. Finalment el grup guanyador va ser l'IES Sa Blanca Dona.

Un total de 19 alumnes de 1r de Batxillerat i els seus dos professors, Pedro Luís González i Luis Alberto Tostón de la Calle, han acudit a l'heliport per accedir a l'helicòpter del 061 i sobrevolar durant uns minuts l'illa d'Eivissa. Aquest reconeixement no hauria estat possible sense l'activa participació de la Gerència del 061 i de Babcock MCS Espanya, empresa que realitza els trasllats sanitaris, que l'any passat ja van fer possible que els joves experts fessin un viatge en helicòpter.

Aquestes maratons inclouen activitats com la introducció a la seguretat del pacient analitzant el cas del Madrid Arena, un taller de RCP, visita al laboratori, emergències extrahospitalàries i l'ús segur del medicament. Cada grup d'estudiants va dedicar un matí sencer a aquests tallers, amb un breu descans per esmorzar. L'USP ha destacat l'activa participació dels joves en aquests tallers, que han posat un gran interès i fins i tot han assegurat tenir molt clar voler dedicar-se a professions sanitàries en un futur no molt llunyà.

Malgrat que aquests tallers només porten un any en marxa, l'USP ja va formar l'any anterior a un grup de “Joves Experts en Seguretat del Pacient” de l'IES Sa Blanca Dona. Totes aquestes iniciatives estan incloses en l'estratègia de l'USP per a la difusió de la cultura de seguretat del pacient fora de l'àmbit hospitalari.

Ángel Crespo, coordinador del 061, ha dividit els joves en grups de quatre i els ha orientat i donat indicacions abans, durant i després del seu viatge en helicòpter, pilotat per Carlos Díaz de Otazu, coordinador de l'equip de BABCOCK MCS (empresa que realitza els trasllats sanitaris) a Eivissa, i el copilot Narcís Milà Hernández.

L'entusiasme dels joves per aquest premi ha estat compartit amb el de Paz Merino, coordinadora de la Unitat de Seguretat del Pacient i cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Can Misses, i del de Maria Costa, referent de la Unitat de Seguretat del Pacient i documentalista de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, que asseguren estar molt satisfetes amb el resultat de la iniciativa i molt animades a continuar amb aquests tallers. Maria Costa afegeix que “uns dels objectius principals d'aquesta iniciativa, a més de fomentar la cultura de seguretat del pacient, és animar als alumnes que s'interessin per les professions sanitàries”.