Logo ASEF

Opera retina

El Servei de Salut de les Illes Balears ha ampliat la cartera de serveis de l’Hospital Can Misses amb la implementació d’una nova intervenció quirúrgica: la cirurgia de vitri/retina, una de les operacions amb més complexitat en l’especialitat d’oftalmologia i fins ara el motiu de principal derivació a l’Hospital Universitari Son Espases. S’estima que d’ara endavant s’evitaran devers 220 trasllats l’any a l’hospital de referència.

Així ho ha anunciat la consellera de Salut, Patricia Gómez, que —acompanyada pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster; per la directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, i pel cap del Servei d’Oftalmologia, Javier Fernández— ha presentat a l’Hospital Can Misses aquesta nova intervenció, que a més d’evitar un gran nombre de desplaçaments oferirà més qualitat assistencial als pacients d’Eivissa i de Formentera.

Els pacients que requereixen una intervenció quirúrgica d’aquestes característiques i que es traslladaven a Son Espases hi solien ingressar un o dos dies abans de la intervenció i hi quedaven ingressats durant un temps; no serà així d’ara endavant, perquè com que es farà l’operació a Can Misses, no caldrà ingrés perquè es tracta d’una intervenció ambulatòria. Així s’aconsegueix reduir l’estrès que genera tota aquesta situació fora del lloc de residència, tant per al pacient com per als seus familiars. A més, la necessitat de desplaçar-se a Son Espases havia motivat fins ara que alguns pacients rebutjassin la intervenció. Des que es va implementar, el 30 de gener, ja s’han fet sis intervencions a Can Misses. Posteriorment, cada cas requereix un seguiment de sis mesos, sempre que no requereixi cap més intervenció.

Vitrectomia

La vitrectomia consisteix a eliminar el gel de l’interior de l’ull (gel vitri) i intercanviar-lo per sèrum, aire, gas o oli de silicona. Aquesta intervenció permet aplicar altres tractaments sobre la retina, com ara l’endofotocoagulació (amb làser), l’eliminació de traccions de la interfase del vitri amb la retina o l’extracció de materials diversos, com ara cossos estranys o restes de cristal·lí després d’una operació de cataractes que ha tengut complicacions. La vitrectomia es pot fer actualment amb incisions de petit calibre, que no requereixen sutura, amb anestèsia local i de manera ambulatòria.

Inversió en tecnologia

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha invertit en equipament i en recursos humans per poder oferir aquest servei: en els darrers anys s’ha renovat tecnològicament el Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Can Misses adquirint un microscopi quirúrgic de nova generació, amb un sistema de visualització de la retina motoritzat sense contacte, un equip de vitrectomia amb làser integrat per a la retina i l’instrumental necessari per dur a terme les diferents intervencions. I ben aviat s’adquiriran nous equips diagnòstics (angio-OCT i angiògraf de camp ampli) per complementar l’equipament; d’altra banda, s’han augmentat els recursos humans, ja que fa ja dos anys es va incorporar un oftalmòleg amb experiència en aquest tipus de cirurgia, i l’equip d’infermeria ha estat format en aquesta matèria.

La previsió és dur a terme una trentena d’intervencions quirúrgiques en el primer any i progressivament assumir el tractament d’altres patologies, però sense oblidar que el centre de referència per als casos complexos és Son Espases. Les patologies que es podran tractar són aquestes:

  • Hemovitri (pacients diabètics).
  • Alteracions de la interfase vitri-retina.
  • Despreniment de retina.
  • Complicacions d’una operació de cataractes.
  • Cossos estranys intraoculars com a conseqüència d’un traumatisme.
  • Biòpsia vítria en pacients amb uveïtis.