Logo ASEF

Part a l'aigua

23 llevadores i llevadors de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera han assistit durant tres dies a un curs d'atenció del part a l'aigua per capacitar totes les llevadores i poder fer efectiva la creixent demanda de les dones per al seu ús. El curs ha tingut una part teòrica i una part pràctica amb simulacres a la banyera de l'Hospital Can Misses que posteriorment han estat analitzats en un enregistrament per comentar-los i extreure'n conclusions.

Les docents han estat dos llevadores de l'Hospital d'Inca (Mallorca) que tenen àmplia experiència en els parts a l'aigua amb excel·lents resultats quant morbimortalitat maternofetal i satisfacció per part de les dones, Carmen Herrero Orenga, i Carmen Alfaro Pozo, ambdues Màster en nutrició i qualitat dels aliments, doctorand en Ciències Biosociosanitàries, professores UDC, i professores associades de la UIB. Carmen Herrero per la seva part és Supervisora del Servei de Parts de l'Hospital Comarcal d'Inca i Tutora d'Infermeres Internes Residents (EIR) i Carmen Alfaro a més és Coordinadora EIR.


Els objectius específics del curs han estat conèixer tota l'evidència disponible que justifica l'ús de l'aigua en el procés de part; fer una selecció adequada de les gestants candidates al part en aigua; conèixer les diferents opcions de control de benestar fetal en un part en aigua; detectar possibles complicacions intrapart que impliquin l'abandonament de l'ús de l'aigua en el part; i finalment saber actuar davant de qualsevol complicació que pugui sorgir.

Els llevadors i llevadores assistents s'han format en els beneficis de la hidroteràpia en les diferents fases del part, hormones, part i aigua, maneig del prepart a la dona que desitja part en aigua, les accions prèvies necessàries amb el protocol de neteja, també han analitzat la presència de l'acompanyant en aquest tipus de parts per aconseguir un acompanyament eficaç i l'ús concomitant d'analgèsics en l'ús del part en aigua.

Juan Antonio Rosa, supervisor de Paritori valora molt positivament aquesta iniciativa "ja que podem donar resposta a les necessitats i demandes de les dones en el part en aigua. De moment la banyera de l'Hospital Can Misses es fa servir com a mètode analgèsic en aquelles dones que ho sol·liciten, i hem constatat un gran resultat per la satisfacció de les dones que l'han utilitzat en les enquestes posteriors al part".