Logo ASEF

Intervencions urologia HFOR

El Servei d'Urologia de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha iniciat l'activitat quirúrgica a l'Hospital de Formentera. Es tracta del primer servei quirúrgic que es trasllada a la pitiüsa menor per a la realització d'intervencions i evitar així el desplaçament dels pacients i les molèsties derivades del trasllat.

Les principals intervencions que es realitzaran són cistoscòpies a la bufeta i la uretra, biòpsies de pròstata i cirurgia menor ambulatòria. La fibrocistoscopia és una exploració endoscòpica que introdueix un tub prim a través del meat uretral, accedint a la uretra i bufeta urinària. Aquest tub porta incorporada una càmera de vídeo de tamany reduït amb una potent llum per visualitzar l'interior de la uretra i de la bufeta urinària. A través d'aquesta prova es poden realitzar reseccions de lesions dins de la uretra o bufeta i obtenir biòpsies per a un diagnòstic histològic. Aquesta ampliació de la cartera de serveis a Formentera permetrà oferir también intervencions quirúrgiques de cirurgia menor ambulatòria com són vasectomies, circumcisió i hidroceles.

S'estima que durant el primer any es superin les 100 intervencions quirúrgiques i per assumir aquesta activitat es començarà amb un desplaçament mensual dels cirurgians, si bé la periodicitat s'adaptarà a la demanda assistencial.

L'equip encarregat està format pels especialistes en urologia, el Dr Fernando García Montes, la Dra Lorena Fernández, el Dr Diego Alonso, el Dr Thomas Waekerle i el Dr Enrique Fes.

El Dr Fernando García Montes, cap del Servei d'Urologia destaca que "la posada en marxa de l'activitat quirúrgica d'Urologia a Formentera suposa un gran salt en la qualitat assistencial que rebien els pacients de la pitiüsa menor, ja que no només apropa al cirurgià a la seva illa de residència sinó que s'eviten múltiples desplaçaments en vaixell. La major part de la cartera de serveis d'Urologia ja la podem oferir a Formentera, derivant a Can Misses només els casos més complexos".

Per la seva part Antonio Sanz, director de l'Hospital de Formentera, destaca també "la importància per als professionals de l'hospital que suposa el desplaçament dels serveis de referència a Formentera. És una manera d'enriquir-se professionalment a la resta de serveis que es troba de manera permanent aquí".

Més de 1.000 consultes d'Urologia a l'Hospital de Formentera

Des de juliol de 2015, el Servei que dirigeix el Dr Fernando García Montes es desplaça a l'hospital formenterés per a la realització de consultes. Aquestes en un primer moment varen ser de periodicitat quinzenal, i en l'actualitat s'ofereixen amb caràcter setmanal, adaptant-se així a la demanda assistencial i les necessitats que ha anat sorgint.

Fins a l'agost d'enguany l'activitat de consultes del Servei d'Urologia ha superat el miler de visites, 1.031 de les quals 456 corresponen a primeres consultes i 575 a segones consultes o successives. Per anys, des de juliol fins al desembre de 2015, es van dur a terme 177 cites (82 primeres i 95 successives), 2016 varen ser 496 les consultes realitzades (227 primeres i 269 successives) i finalment, des de gener fins agost de 2017, es s'han realitzat 358 consultes (147 primeres i 211 successives).

Urologia ha evitat 300 trasllats de pacients amb els tractaments de quimioteràpia a l'Hospital de Formentera iniciats en 2015

Des d'abril de 2015 también es realitzen a Formentera tractaments per a patologies urològiques que engloben les quimioteràpies i les instil·lacions intravesicals, dirigides als processos infecciosos recurrents del tracte urinari inferior. Infermeria del Servei d'Urologia va posar en marxa aquest tipus de tractaments a l'Hospital de Formentera que fins aquell moment havien de realitzar-se a l'Hospital Can Misses d'Eivissa.

Aquesta ampliació de la cartera de serveis d'Urologia ha aconseguit evitar 300 trasllats de pacients a Can Misses, a més de la comoditat per als pacients que han de rebre aquest tipus de tractament, tenint en compte que es tracta de tractaments llargs que poden arribar a allargar-se fins a 58 setmanes. La infermera d'Urologia Carla García Ramírez va ser encarregada de formar el personal d'infermeria de l'hospital formenterés en la pràctica d'aquests tractaments i ara de nou ha format a les infermeres Inés Juan Mayans i Mª Soledad Ribas Mayans per a l'inici de les intervencions quirúrgiques en el Hospital de Formentera.