Logo ASEF

Setmana de la Lactància Materna

La Comissió de Lactància Materna de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha organitzat —conjuntament amb l’Associació Balear d’Alletament Matern (ABAM) i el Col·legi d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA)— un conjunt d’activitats formatives i lúdiques amb l’objectiu de promocionar, protegir i donar suport a la lactància materna a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. Han comptat amb la col·laboració del Consell de Formentera, de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària, de l’Associació Balear de Comares, del Consell d’Eivissa i dels ajuntaments d’Eivissa i de Sant Josep de sa Talaia.

Enguany, el lema de la Setmana de la Lactància Materna és “Lactància materna: clau per al desenvolupament sostenible”, i se centrarà en la relació de la lactància materna amb la sostenibilitat i en els objectius de desenvolupament sostenible, en els quals l’alimentació amb llet materna i la bona nutrició en la infantesa són aspectes fonamentals.

Per això, en el marc de la celebració de la Setmana de la Lactància Materna, s’han creat diversos espais a tots els centres de salut i en ambdós hospitals de les Pitiüses en els quals els professionals i les famílies podran compartir experiències i difondre el coneixement sobre la lactància materna.

La Setmana comença amb taules informatives al CS Sant Josep, on hi haurà a més un mural d’experiències sobre la lactància. Per una altra banda, a les 11:00 h començaran els actes al CS Vila amb una exposició de fotografies del taller de bellypainting titulat “El arte de ser madre”, a més d’una xerrada a càrrec de la comare Maria Feixas sota el títol de “Vínculo psicoafectivo a través de la lactancia materna”.

La Setmana de la Lactància Materna s’obre oficialment a les 17:00 h a l’Hospital Can Misses amb un acte que presidiran la directora d’Atenció Primària, Carmen Santos, i el subdirector d’Infermeria d’Atenció Primària, Jean Philippe Baena. Després de les paraules inaugurals s’hi farà una taula rodona sobre lactàncies atípiques moderada per la infermera de pediatria del CS Sant Josep de sa Talaia, Mónica Yern, i en la qual participaran la pediatra Amelia Sánchez, la infermera Alicia Ramiro, l’escriptora Faustina Hangling i Yuli Milena, de l’ABAM. L’acte acabarà a les 19:00 h amb el lliurament de premis del I Concurs de Fotografia de Lactància Materna.

Dimarts hi haurà taules informatives als centres de salut i activitats al CS Sant Josep de sa Talaia amb la xerrada titulada “Influencia de la lactancia materna en el desarrollo”. Dimecres continuaran els actes a partir de la 10 h al CS Sant Antoni de Portmany amb els tallers de portament i de dansa oriental per a embarassades i des de les 17 h a l’Hospital de Formentera amb el col·loqui titulat “Com desmamar i no morir en l’intent”.

Totes les activitats estan emmarcades en el projecte d’educació per a la salut anomenat “Escola de Cures de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera”, que té com a objectiu principal millorar la formació i la informació dels usuaris, dels seus familiars i de la comunitat, a més de fomentar la participació activa dels ciutadans en les estratègies de l’equip directiu de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.

És fonamental per millorar els indicadors de salut i de qualitat assistencial la participació proactiva dels ciutadans; amb això es pretén propiciar espais on els usuaris tinguin veu i vot, i d’aquesta manera poder conèixer l’abast de les seves necessitats. La inclusió dels ciutadans en grups de treball i comissions permet als professionals orientar les seves cures partint de les seves necessitats reals a fi de prestar una atenció integral i centrada en la persona, tenint en compte totes les esferes de l’ésser humà.

Per això la Direcció d’Infermeria de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha convidat a un membre de l’ABAM a formar part de la Comissió de Lactància Materna en qualitat de vocal, que està formada per un equip multidisciplinari de professionals (infermeres, comares, metges, pediatres) i a més compta amb dues infermeres docents de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears.