Logo ASEF

Unitat d'atenció a la segona víctima d'un esdeveniment advers

La Unitat de Seguretat del Pacient (USP) de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, dins el treball que realitza per reduir els riscos inherents a l'atenció sanitària i augmentar la seguretat ha posat l'atenció en el pacient durant aquests anys d'activitat. Fins ara ha estat l'usuari el protagonista de l'esdeveniment advers, aquell que produeix un dany al pacient pel simple fet de ser atès en una estructura complexa amb processos tècnics i humans susceptibles de fallar. Però per a Elena Bustamante, metge del Servei de Medicina Intensiva i referent de la USP "no hi ha una sola víctima en un esdeveniment advers, darrere d'ell hi ha un professional sanitari que pateix una important càrrega pel fet d'haver produït un dany a un pacient ia aquests se'ls coneixen com les segones víctimes".

La Unitat de Seguretat del Pacient porta treballant mig any, des que el març impulsés la creació d'una unitat que donés suport a les segones víctimes. "Suport emocional, psicològic, legal, de tota l'estructura, que sàpiga que no està sol" continua la Dra Bustamante, que coordina U2, la Unitat d'Atenció a la Segona víctima, que l'Àrea de Salut pitiüsa posa en marxa des d'avui. "U2 és una iniciativa pionera a nivell nacional és possible per l'alt grau de cultura de seguretat del pacient que hi ha a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera" explica la Dra Paz Merino, coordinadora de la USP i cap de la UCI.

U2, és una unitat multidisciplinar formada per sis professionals preparats per donar suport a les segones víctimes en el qual estan representats més de la USP, la Unitat de Salut laboral i Prevenció de Riscos, el gabinet jurídic i el servei de Psiquiatria. A més de la Dra Bustamante, coordinadora, la unitat la composen dos membres més de la USP, Amparo Gimeno, infermera de la unitat, i Irene Costa, fisioterapeuta i delegada sindical de SATSE, la coordinadora de Salut Mental de l'Hospital de Dia Psiquiàtric, la psicòloga Silvia Marí Boned, Fuensanta Pardo, infermera de la Unitat de Prevenció de Riscos laborals i Salut Laboral que també comptarà amb l'assessorament d'Eva Ramos, advocada i cap del gabinet jurídic de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

Elena Bustamante valora que "en principi l'activitat d'U2 serà la de donar suport als cas que així ho requereixin per la gravetat de l'incident o per com ho assumeix el professional sanitari independentment de la gravetat". Els professionals sanitaris implicats en un esdeveniment advers poden arribar a presentar els següents símptomes frustració, disminució de la satisfacció laboral, enuig, tristesa, dificultat per concentrar-se, records recurrents, pèrdua de confiança, aflicció i remordiment. Amb menor freqüència també s'han apreciat símptomes físics com fatiga extrema, trastorns del son, taquicàrdia, increment de la tensió arterial, taquipnea i tensió muscular, a més de símptomes psicològics com pensaments obsessius, ansietat a la feina, por al dany de la reputació, nerviosisme excessiu i evasió de l'àrea assistencial. Aquests símptomes poden concloure en depressió, baixes laborals i fins i tot abandonar la pràctica de la professió sanitària.