Logo ASEF

\ ​La gerent, acompanyada d'infermeres estomaterapeutes i de pacients ostomitzats inaugura l'exposició que romandrà a Can Misses dues setmanes

\ ​L'exposició forma part dels actes del Dia Internacional de la infermeria que se celebra el dia 12 i ha estat impulsada per la direcció d'infermeria ​

Dins dels actes de celebració del Dia Internacional de la infermeria, que es commemora el 12 de maig, i que l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera celebra amb una jornada el dia 10, s'ha inaugurat avui l'Exposició itinerant sobre ostomia “Herois i heroïnes” que forma part del projecte GESTO del Grup Hollister.

L'exposició de fotografies de pacients ostomitzats i les seves històries no només serveix per visibilitzar les persones ostomitzades, sinó que també és una eina terapèutica per a aquells que es trobin en aquesta mateixa situació. Portar una ostomia pot suposar una limitació en el dia a dia dels pacients i tot i així, els herois i les heroïnes de les fotografies mostren que poden seguir amb la seva vida com ho feien abans de la Intervenció.

L'exposició ha estat inaugurada per la gerent Carmen Santos i la directora d'infermeria Noelia Azqueta, acompanyades de la resta d'equip directiu, de Rafael Llamas Urbano i de Cristina Condal Rufián, gerent d'àrea i delegada d'àrea de Hollister, respectivament, a més de les infermeres responsables d'ostomies de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Eva García Hornero, Marta Bombardó i Mónica Rosselló i dels pacients Josefa Torres Fernández i Julio Pérez González.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera va iniciar una nova manera d'atendre el pacient ostomitzat el 2002 i el 2007 va néixer com a tal la consulta d'infermeria d'ostomies. Aquesta renovació es va donar «per la necessitat d'una atenció especialitzada d'infermeria al pacient portador d'una ostomia», explica Noelia Azqueta, supervisora de la unitat d'especialitats quirúrgiques de l'Hospital Can Misses, estomaterapeuta i impulsora d'aquella unitat el 2007 i on ja hi treballen més d'una dotzena d'infermeres, i avui és directora d'infermeria de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

Aleshores, es va posar en marxa la consulta d'infermeria d'ostomies, amb agenda pròpia i suport al pacient tant al preoperatori com al postoperatori immediat i, fonamentalment, després de la seva alta hospitalària. Els orificis o estomes poden derivar en complicacions postoperatòries. Per prevenir-les, aquesta unitat ha dissenyat protocols dactuació, guies específiques per als pacients i les seves famílies, i processos de seguiment dels pacients intervinguts, amb un registre informatitzat que facilita i garanteix la continuïtat de les cures.

La Consulta d'Infermeria d'Ostomies de Can Misses ha complert el 2023 setze anys, al llarg dels quals ha ajudat prop de 500 pacients a aprendre a viure amb un estoma, és a dir un orifici obert quirúrgicament pel qual s'evacua alguna desfeta (orina, femta) a una bossa que viu enganxada al seu amo.

L'objectiu de les infermeres estomaterapeutes és prestar cures assistencials, suport i acompanyament als pacients i les seves famílies.

 

A més de mig miler de pacients se'ls ha evitat el trasllat a Palma

Un dels grans avantatges de comptar amb aquesta unitat a Can Misses és que els pacients ja no han de viatjar a Palma per ser intervinguts i -sobretot- compten amb un servei de suport, assessorament i seguiment postintervenció aquí mateix. Cada any, aquesta unitat atén uns 30-35 nous pacients cada any, xifra que oscil·la segons el tipus de patologies, intervencions quirúrgiques, o altres circumstàncies, com el nombre de pacients que vénen de fora però –en portar una ostomia- requereixen seguiment i atenció a Eivissa.

La consulta d'ostomia, que actualment dirigeix la infermera Marta Bombardó -amb àmplia experiència a la Unitat d'Hospitalització de Cirurgia-, té com a objectius principals fer el seguiment dels pacients ostomitzats, oferir-los educació sanitària i preparació preoperatòria i, finalment, acompanyar-los durant el procés posterior a l'alta hospitalària.

La infermera d'aquesta consulta treballa en equip amb l'equip d'infermeres i amb la supervisora de la Unitat de Cirurgia, Eva García Hornero, per aconseguir que aquests pacients puguin ser autònoms com més aviat millor i amb això tenir una bona qualitat de vida.

El treball d'acompanyament al pacient ostomitzat fa anys que es fa a la Unitat de Cirurgia.

Les ostomies digestives i urinàries més comunes són la colostomia, que suposa una exteriorització del còlon; la ileostomia, de l'ili; i la urostomia, dels òrgans urinaris, a través de la paret abdominal, on es crea una sortida artificial (estoma) per recollir les deixalles que produeix el cos en un dispositiu en forma de bossa.

Les patologies que deriven en una ostomia són variades i abasten tumors colorectals i urològics, malalties inflamatòries intestinals com la colitis ulcerosa o la malaltia de Crohn, malalties hereditàries com la poliposi familiar i accidents traumatològics que puguin afectar la zona rectal i urogenital.

Noelia Azqueta, destaca «l'orgull enorme que suposa per a la direcció d'Infermeria els resultats i l'enorme qualitat de la Consulta d'ostomia ja que es tracta d'un tipus de pacient que necessita molt de suport, cura i comprensió per reprendre la normalitat a la vida . I visibilitzar la feina de les nostres infermeres i dels pacients amb aquesta exposició és un inici magnífic per celebrar el dia internacional de la infermeria».

Per a Carmen Santos "aquesta exposició serveix d'homenatge a tots els pacients ostomitzats, que han superat una prova molt complicada i és, alhora, un tribut a totes les infermeres i infermers que cuiden i donen suport a les persones amb ostomia".

Aquesta mostra forma part del projecte HUMANITZACIÓ, que promouen GESTO –grup integrat per infermers estomaterapeutes i Hollister –laboratori que desenvolupa, fabrica i comercialitza productes i serveis per a la cura de la salut en ostomia i continència.