Logo ASEF

\ Els centres de salut de les Pitiüses acullen una setmana amb taules informatives, xerrades d'especialistes i concentració de mares lactants

\ Els objectius d'aquesta setmana són fomentar la lactància materna i consolidar-la com a part d'una bona nutrició, seguretat alimentària i reducció de les desigualtats

La lactància materna protegeix el nadó de patir malalties a llarg i curt termini, redueix el risc de patir certes malalties a la mare, a més de suposar un gran estalvi tant per a les famílies com mediambientalment.

Per tot això, l'OMS recomana:

  • L'inici precoç de la LM, si és possible a la primera hora després de néixer.
  • Mantenir la LM exclusiva a demanda durant els primers 6 mesos de vida i continuar-la fins als 2 o més anys, introduint alimentació que la complementi a partir dels 6 mesos.

L'Atenció Primària de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera té el compromís d'impulsar l'alletament matern, per això realitza activitats durant tot l'any de suport a les famílies. Amb activitats formatives (abans i després del part), suport en el dia a dia de les dificultats que puguin sorgir a la lactància materna, així com la creació de grups de suport a la lactància materna.

Aquest any, el lema de la Setmana Mundial de la Lactància Materna (SMLM 2022) és “Impulsem la Lactància Materna: Recolzant i Educant” i és per això que els centres de salut han organitzat una setmana molt especial d'activitats amb les famílies.

Entre els objectius es troben:

  • Fomentar la lactància materna millorant així la salut dels nadons.
  • Potenciar i millorar el paper dels diferents àmbits de la societat a donar suport, facilitar i promoure la lactància materna.
  • Informar sobre el paper de tota la societat en el suport a la lactància materna.
  • Establir l'alletament matern com a part d'una bona nutrició, seguretat alimentària i reducció de les desigualtats.
  • Contactar i establir relacions de suport amb persones i organitzacions de tota la cadena efectiva de suport a la lactància materna.
  • Convidar l'acció per enfortir la capacitat dels actors i els sistemes per a un canvi transformador.
  • Amb l'objectiu de proporcionar i mantenir entorns favorables a la lactància, és imprescindible millorar, capacitar i formar tots els agents que influeixen en el suport a les dones que decideixen donar lactància materna. Entre aquests àmbits destaquem els governs, les empreses, els llocs de treball i lleure i els membres de la comunitat.

Per poder impulsar els objectius proposats des de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera es faran les activitats següents durant la Setmana Mundial de la Lactància Materna del 10 al 16 d'octubre:

Al Centre de Salut️ Vila s'instal·larà una taula informativa a la recepció del CS Vila, des de les 12h fins a les 14h durant tota la setmana i comptarà amb el suport d'un/a infermer/a de pediatria que informarà i donarà suport a la lactància.

A més, dilluns 10 hi haurà una sessió adreçada a tots els professionals sanitaris a les 14h, impartida per expert en lactància materna Marcos Navarro. Mercedes Tomé, infermera de pediatria, exposarà a continuació "L'escala LATCH, una eina estandarditzada d'observació de la presa de lactància materna". Finalment, al centre de l'avinguda 8 d'agost, el divendres 14 es durà a terme a les 12h una sessió de lactància materna adreçada a totes les persones interessades i presentació del grup de suport a la lactància materna del CS Vila, i a les 13h una concentració de mares lactants.

El Centre de Salut Sant Jordi, per part seva, el dijous 13 d'octubre a les 12h, celebrarà una sessió amb mares lactants titulada “Compartint experiències”.

El Centre de Salut Sant Josep de sa Talaia, va reunir ahir a les 12.30h mares lactants al “Cercle de lactància” en què es van compartir dubtes, experiències, falsos mites i emocions.

Es Viver celebrarà dijous el “Racó de lactància” en què els professionals de Pediatria resoldran qüestions relacionades amb la lactància a les famílies que decideixin participar a les 12.30h fins a les 14h, a més d'una taula informativa que estarà durant tota la setmana.

Sant Antoni de Portmany i Santa Eulària des Riu també hi han dedicat taules informatives i reunions específiques de lactància amb mares lactants.