Logo ASEF

/ Dos projectes d'Infermeria han estat els premiats entre els set treballs presentats

/ El curs l’ha organitzat la Comissió d'Investigació i la Unitat Docent Multiprofessional d'Atenció Familiar i Comunitària d'Eivissa i Formentera

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha impartit un curs dirigit als infermers i metges interns residents, és a dir els IIR i MIR, que actualment es formen a l'àrea de salut pitiüsa.

El curs, que ha estat organitzat per la Comissió d'Investigació i la Unitat Docent Multiprofessional d'Atenció Familiar i Comunitària d'Eivissa i Formentera, va començar a l'octubre i s'han estès fins al gener de 2022.

S'ha tractat d'un curs presencial en el qual un grup de docents ha format vint residents, principalment de primer i segon any de formació, en metodologia i elaboració d'un projecte d'investigació.

Els professors encarregats d'impartir el curs taller han estat Alfonso Leiva, bioquímic i tècnic en investigació de la Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca; Maria Costa, documentalista i coordinadora de la Unitat de Millora Contínua i Seguretat del Pacient d'Eivissa i Formentera; Daniel Lerma, infermer de la Unitat d'Hemodiàlisi i professor associat de la Facultat d'Infermeria de la Universitat de les Illes Balears; José Ramón Cánovas, infermer especialista en atenció familiar i comunitària del Centre de Salut Es Viver i Xènia Chela, politòloga i tècnica en investigació de la Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca.

 Els objectius del curs han estat capacitar els residents en el procés de dur a terme un projecte d'investigació en tot el seu desenvolupament, des del disseny fins a la presentació de resultats. La fi última és que els resultats es presentin a algun congrés, jornada o publicació científica.

 El curs ha comptat amb set grups formats per residents de l'especialitat de Medicina Interna, Farmàcia, Infermeria Familiar i Comunitària i Ginecologia i Obstetrícia. En el primer grup, Javier Marquès i Alejandro Rodríguez han elaborat un treball que analitza la relació entre el temps d'evolució clínica de l'apendicitis aguda amb l'aparició de complicacions fins al moment del diagnòstic i/o tractament quirúrgic.

 Tania Pérez i Elena Fernández han presentat un projecte que avalua l'impacte de la pandèmia de la COVID-19 sobre la percepció de l'empatia dels pacients majors d'edat del Centre de Salut Sant Jordi sobre els seus metges de capçalera. 

 El tercer grup, format per Pablo Montaner, Carmen Carmona, Francesc Barceló i Paula Oliver, ha duit a terme un projecte sobre el grau de satisfacció de les dones sotmeses a interrupció voluntària de l'embaràs a l'illa d'Eivissa.

 Olga Revilla i Laura Oltra han abordat l'anàlisi de l'eficàcia de la suplementació amb vitamina D en la millora de la depressió en pacients deprimits en atenció primària, per mitjà d'un assaig clínic aleatoritzat de dues branques.

 Aina Ferrer i Sergio Nieto han presentat un projecte sobre l'efectivitat del massatge perineal durant la fase de part per prevenir l'aparició d'esquinçaments perineals.

 Marina Conde, Cristina Fernández, Pablo Morales i Virginia Moreno han presentat un assaig clínic aleatoritzat sobre l'eficàcia d'una intervenció educativa realitzada per infermeria en atenció primària en l’ús correcte d'inhaladors en pacients amb malaltia respiratòria crònica.

 Finalment, en el setè grup, Francisco Javier Palma, Macarena Pan, Paula Romero i Adrián Suárez han elaborat un estudi observacional descriptiu sobre la prevalença de tomografies computades amb una incorrecta indicació en el Servei d'Urgències de l'Hospital Ca Misses.

El curs ha finalitzat amb la presentació a la sala d'actes dels set projectes, en un acte en què ha participat la directora gerent, Carmen Santos i les directores d'Infermeria i Atenció Primària, Noelia Azqueta i Judith Frías. Ha resultat premiat el projecte sobre l’efectivitat del massatge perineal durant la fase de part per prevenir l'aparició d'esquinçaments perineals, presentat per Aina Ferrer i Sergio Nieto, residents de comare, com a millor idea. També ha estat premiat per la millor presentació l'estudi sobre l’ús correcte d'inhaladors en pacients amb malaltia respiratòria crònica, elaborat per Marina Conde, Cristina Fernández, Pablo Morales i Virginia Moreno. 

Carmen Santos ha destacat «la importància de la preparació i formació en investigació dels futurs especialistes i les possibilitats que ofereix aquest curs per llegir de manera crítica la literatura científica, millorar formalment les presentacions i poder impulsar o col·laborar en projectes d'investigació amb la formació adequada».