Logo ASEF

Jo no soc el meu diagnòstic

\ Ahir va començar la setmana que commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, amb activitats coordinades des de l'Oficina de Salut Mental

\ El divendres, en l'Hospital Ca Misses, hi haurà una taula informativa en la qual participaran associacions de pacients i familiars

L'Oficina de Salut Mental de les Illes Balears i el Grup de Lluita contra l'Estigma, integrat per representants d'institucions i associacions de pacients, han elaborat un programa d'activitats per commemorar, el 10 d'octubre, el Dia Mundial de la Salut Mental sota el lema «La salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu».

El programa d'activitats de la Setmana de la Salut Mental s'ha inaugurat aquesta tarda amb l'exposició fotogràfica Jo no soc el meu diagnòstic, organitzada per la Nostra Veu, a l'Espai Comunitari del Casal d’Igualtat de l'Ajuntament d'Eivissa. Hi han assistit la tinent de batle de Benestar Social de l'Ajuntament d'Eivissa, Carmen Boned; la regidora d'Igualtat, Montse García; la gerent d'Associació Pitiüsa Pro Salut, Antonella Greco Ficano; la cap de Psiquiatria de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Cristina Merino; la psiquiatra Isabel Moreno Encabo i la psicòloga Silvia Marí Boned. Isabel Moreno i Silvia Marí són integrants del Grup de Lluita contra l'Estigma de l'àrea de salut pitiüsa.

L'exposició és un projecte artístic fotogràfic per lluitar contra l'estigma associat a les persones amb un trastorn de salut mental. Aquesta exposició es presentarà de manera paral·lela a diferents espais i hospitals públics de les Illes Balears. En ella han participat pacients de l'Hospital de Dia Psiquiàtric de l'Hospital Can Misses.

Entre altres activitats, avui es lliurarà el premi del Certamen de Conte Infantil. L'acte tindrà lloc a l'Hospital Can Misses i el guardó serà lliurat pel Grup de Lluita Contra l'Estigma. La cerimònia comptarà amb la presència de la gerent de l'Àrea de Salut, Carmen Santos; Joana Prieto, responsable d'Atenció a l'Usuari i l’Observatori de Pacients; Verónica Andrea Salomoni, terapeuta ocupacional de la Unitat de Patologia Dual de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, en representació del Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de les Illes Balears (COTOIB) i el doctor Antoni Pallicer Orzaez, qui representarà al Col·legi Oficial de Metges (COMIB).

El dia 8 d'octubre hi haurà diferents activitats a totes les Illes Balears. Cal destacar, a Eivissa, la taula informativa i l'exposició de pòsters en el vestíbul de l'Hospital Can Misses, on participaran el Grup de Treball de Lluita contra l'Estigma d'Eivissa, l'Hospital de Dia de Psiquiatria i l'Associació Pitiüsa Pro Salut Mental (APFEM).

També es durà a terme una sessió d'arteràpia amb els usuaris del Centre de Dia Can Raspalls. En aquesta s'elaborarà un mural i posteriorment es farà un debat. L'acció està organitzada per la Fundació d'Atenció i Suport a la Dependència de la Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Trobada amb pacients

En el marc de la Setmana de la Salut Mental, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, s'ha reunit amb les associacions de pacients, familiars i usuaris de salut mental. Des d'Eivissa s'han connectat per videoconferència l'Associació Asperger Eivissa i Formentera i l'Associació Pitiüsa Pro Salut.

Patricia Gómez ha explicat que l'Oficina de Salut Mental de les Illes Balears aposta pel canvi de model assistencial dirigit a les persones amb trastorns de salut mental, amb l'objectiu de «assegurar l'atenció transversal, interinstitucional i oferir un servei de qualitat i adequat a cada persona de manera individualitzada».

El nou model d'atenció a la salut mental és part del Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2022. Patricia Gómez ha exposat els projectes que l'Oficina de Salut Mental du a terme. Entre aquests destaca la reforma en el Parc Sanitari Bons Aires, amb una inversió de 10 milions d'euros, que suposarà un canvi físic i funcional, i que inclourà una nova unitat de patologia dual, entre altres recursos.

La consellera també ha parlat sobre la creació dels equips de seguiment assertiu comunitari a Mallorca; l'engegada de l'Hospital de Dia de Salut Mental en l'Àrea deLlevant; la creació d'un Hospital de Dia de Patologia Dual a Eivissa, i la Unitat de Conductes Addictives a Formentera.

Durant la trobada ha anunciat que pròximament es presentarà el Pla de Prevenció, Actuació i Abordatge de la Conducta Suïcida de les Illes Balears, elaborat per l'Observatori del Suïcidi. L'objectiu del Pla és impulsar accions encaminades a prevenir, detectar i abordar la conducta suïcida.

Patricia Gómez ha explicat que aquesta visió estratègica del canvi de model de la salut mental pretén evitar duplicitats i implica totes les institucions: Salut, Serveis Socials, Educació i entitats del tercer sector en salut mental. Així, ha manifestat que «la millora de l'atenció en salut mental és una prioritat del Govern de les Illes Balears. Per això, continuarem treballant per millorar els recursos disponibles».