Logo ASEF

Hemodiàlisi HFOR

\ El pressupost inicial per instal·lar l'equipament i contractar el personal és de 333.707 €

\ S'ha de fer obra, instal·lar un tanc nou d'aigües, adquirir les butaques d'hemodiàlisis i contractar un nefròleg i personal d'infermeria

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera duu mesos treballant en el projecte d'instal·lació del Servei d'Hemodiàlisi a l'Hospital de Formentera i ja disposa d'una proposta de disseny que compta amb l'aprovació del Servei de Salut de les Illes Balears.

De fet, la Direcció de Gestió del Servei de Salut ja ha posicionat els 333.707 € que seran necessaris per posar en marxa aquest servei a l'Hospital de Formentera; és a dir, ha donat llum verda al fet que s'iniciïn els tràmits administratius per contractar el personal i per convocar els concursos públics que permetran la dotació tècnica necessària.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha dissenyat un pla que contempla una reforma dels espais actuals de la zona de consultes externes, concretament l'àrea on se situa la consulta de Salut Bucodental per situar-hi el nou Servei d'Hemodiàlisi.

L'adequació d'aquests espais suposarà tancar el passadís on es troba la consulta d'Odontologia per mitjà d'un envà i crear dos espais diferenciats a la nova sala, amb dos llocs ordinaris per a hemodiàlisis i un més per a hemodiàlisis de pacients amb patologies contagioses com VIH o hepatitis.

Això suposarà crear un Hospital de Dia, amb una superfície d'una mica més de 35 m², per atendre als pacients de nefrologia subsidiaris de diàlisi.

Quant a la inversió tecnològica, serà necessari adquirir tres butaques de diàlisi i un nou tanc d'aigües, ja que l'avaluació dels serveis tècnics han desestimat el tanc actual, que s'utilitza per esterilitzar però que no compleix els requisits necessaris per garantir la qualitat i seguretat del tractament.

La qualitat de l'aigua és clau en els tractaments de diàlisi i per això els especialistes han recomanat adquirir un nou sistema. El pressupost per a aquesta partida (capítol VI) és de 170.000 € i l'Àrea de Salut treballa actualment en els plecs que regiran els concursos públics per adquirir aquesta tecnologia.

En el capítol I, el pressupost per contractar el personal és de 163.707,08 € i suposarà la contractació d'un nefròleg i personal d'infermeria. Aquestes incorporacions permetran assumir la demanda assistencial a la tardor i hivern i també durant la temporada estival i el previsible augment de la càrrega assistencial a causa de l'increment de població flotant derivat del turisme; és a dir podran sotmetre's al tractament de diàlisi els turistes que triïn Formentera com a destinació vacacional.

La gerència i les direccions mèdiques, d'infermeria, de gestió i la direcció de l'Hospital de Formentera ja treballen, coordinadament, en les necessitats de recursos humans previstes per posar en marxa aquest nou servei, que permetrà ampliar la cartera de serveis de l'hospital formenterenc.

Recordam que l'hemodiàlisi ja va formar part de la cartera de serveis de l'Hospital de Formentera des de la seva obertura en 2007 i que anys més tard, després de ser trasplantats de ronyó els pacients de Formentera que estaven en tractament, va quedar sense demanda assistencial.

Tant des del Servei de Salut, com des de la Direcció de l'Àrea de Salut, de l'Hospital de Formentera i del SAMU 061 s'han intentat minimitzar les molèsties del trasllat d'aquests pacients posant a la seva disposició el transport programat i urgent quan ha estat necessari, amb transport aeri en alguna ocasió, i en paral·lel treballant, amb discreció i de manera interna, en la viabilitat d'aquest servei que tornarà de nou a Formentera.