Logo ASEF

Atenció psicològica professionals COVID-19

\ L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va impulsar un programa d’ajuda psicològica per a professionals

\ S’han atès el 100% de les peticions de professionals que han contactat amb el programa

Al març de 2020 l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va impulsar un programa d’atenció psicològica per a professionals davant la crisi de la COVID-19, que ha estat actiu en dues fases des de l’inici de la pandèmia i fins ara. La primera fase del programa, que va començar a l’inici de la primera onada, va finalitzar al juliol de 2020. Posteriorment el programa es va reactivar a l’octubre de 2020, davant l’inici de la tercera onada de la pandèmia, i està actiu actualment.

La situació d’alarma sanitària generada per la pandèmia va fer que des de l’Àrea de Psiquiatria, i en concret des de Psicologia, es veiés la necessitat d’engegar aquest programa, cosa que va succeir simultàniament en totes les àrees de salut de les Illes Balears.

Inicialment en el programa hi van participar cinc psicòlegs i dos psiquiatres de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, de manera voluntària, amb l’objectiu d’oferir els primers auxilis psicològics necessaris en la situació d’estrès agut provocat per la COVID-19; és a dir, una intervenció en un context de crisi. La situació de crisi sanitària generada pel SARS-CoV-2 va generar una important càrrega emocional en treballadors sanitaris de primera línia.

A partir d'octubre de 2020, amb la reactivació del programa, l’equip per a l’atenció als professionals sanitaris està format per dues psicòlogues: Sílvia Marí i Desirée Guillén.

Per a Sílvia Marí, coordinadora del programa d'atenció psicològica, «l’objectiu i el repte del Servei de Psiquiatria ha estat contribuir a alleujar la complexa situació sanitària generada per la COVID-19».

Des de l’inici de la pandèmia s’han fet trenta-una intervencions a professionals sanitaris de l’Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, el 100% del total de peticions. Durant l'any 2020 es van atendre vint-i-dos professionals sanitaris i en el que portam de 2021 han estat altres nou professionals els que s’han beneficiat del programa. La psicòloga Sílvia Marí conclou, satisfeta, que «s’han atès totes les peticions de professionals que han contactat amb el programa».