Logo ASEF

Simulacre d'incendi

\ Prop de 400 professionals de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera es formen en matèria d'autoprotecció

\ Durant les últimes quatre setmanes s'ha duit a terme la primera edició del curs en línia de formació en emergències

La Unitat Bàsica de Prevenció de Riscs Laborals de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha format un any més el personal de l'Hospital Can Misses en matèria d'emergències, però amb la novetat que aquest any la formació s'ha fet de manera interactiva amb la primera edició del curs en línia d'Implantació del Pla d'Autoprotecció de l'Hospital Ca Misses.

El curs, que va començar el 19 d'octubre, ha conclòs el 15 de novembre. Hi han participat prop de 400 professionals de l'Hospital Can Misses.

Aquestes quatre setmanes dedicades a l'autoprotecció han conclòs avui amb un simulacre d'incendi a la bugaderia de l'Hospital, situada en el soterrani de l'edifici J, a l'antic Can Misses. S'ha iniciat a les 13.00 h i ha durat uns 15 minuts, durant els quals s'han evacuat per la sortida d'emergència establerta els treballadors, unes 25 persones, que es trobaven en aquell moment a les àrees afectades. Aquestes, segons el simulacre, han estat la bugaderia i el servei de telefonia, cap a on s'ha estès el foc després de no haver estat possible controlar-lo.

L'incendi simulat s'ha iniciat en produir-se una avaria en una de les assecadores de la bugaderia, que ha fet que un motor intern s'incendiï i que el foc afectàs la roba que hi havia dedins. Després d'intentar controlar-lo amb els mitjans disponibles, un extintor i la mànega de la boca d'incendis equipada (BIE), el foc s'ha estès per tota la bugaderia i ha amenaçat amb arribar fins al centre  de control telefònic, que també ha hagut de ser evacuat i s'ha hagut de traslladar al segon punt situat a les oficines de control del Servei de Seguretat. L'incendi finalment s'ha confinat a la bugaderia amb les dues mànegues de reg de les BIE, fins que finalment els bombers se n’han fet càrrec.

Segons Àngels Mezquida Noguera, tècnica de la Unitat de Prevenció de Riscos Laborals, «l'objectiu és recrear una emergència, i en aquest escenari entrenar el personal perquè sàpiguen actuar davant un incendi real».

Aquestes actuacions formen part de la implantació del Manual d'autoprotecció del complex hospitalari, entre els objectius del qual hi ha formar i informar a tot el personal en el protocol d'actuació segons l'equip d'emergència al que pertanyen, saber la ubicació dels mitjans de protecció i les vies d'evacuació, mantenir lliures d'obstacles les àrees properes als mitjans de protecció, atacar el sinistre en el moment en què es detecti fins que es rebi l'ordre d'evacuació o arribi un relleu exterior i conèixer els punts de reunió exteriors.

El simulacre ha constat de tres fases: preparació, execució i avaluació (fase de judici crític). Per a la darrera fase hi ha un equip multidisciplinari d'àrbitres, format per personal dels serveis tècnics de l'Àrea de Salut i de l'empresa concessionària, representants sindicals, que actuen com a observadors, i un tècnic de la Unitat Bàsica de Prevenció de Riscos Laborals, la comesa dels quals és observar com es du a terme el simulacre i quins factors negatius s'aprecien, per corregir-los posteriorment. Després del simulacre es redacta un informe que conté l'anàlisi i les propostes de millora.

Segons Héctor Martín Bergúa, director de gestió i director del simulacre, «l'objectiu és entrenar el personal perquè pugui actuar enfront d’una emergència real, amb tota la seva complexitat, i sobretot detectar els errors que es poden cometre durant l'execució del simulacre per adoptar mesures correctores».