Logo ASEF

Tests ràpids d'antígens

\ La nova prova diagnòstica ja s'utilitza en tots els centres de Salut de les Pitiüses

\ Fins al moment s'han fet un centenar de tests i vint d'ells han resultat positius

El Laboratori de Microbiologia de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, que dirigeix Dori Hurtado, ha culminat avui la formació del test ràpid d'antígens de la COVID-19 en els centres d'atenció primària. La formació va començar el dijous dia 15 en el Centre de Salut Es Viver (Eivissa) i, després de passar per tots els centres de salut de les Pitiüses, es completa en el Centre de Salut Sant Jordi de ses Salines.

Dolors López Solé i Carlos Gustavo Martínez Cervera, coordinadors de Laboratori i Anatomia Patològica, han planificat la formació i han elaborat el protocol d'actuació. Joel Musto Gómez, tècnic de laboratori de la UVAC exprés, ha estat l'encarregat d'impartir la formació i entrenament a més d'un centenar de professionals d’infermeria per al domini d'aquest nou test.

Fins ara s'han fet ja un centenar de tests, amb resultat negatiu en el 80% dels casos. Cal recordar que aquesta prova es fa a pacients que, per la seva simptomatologia, són altament sospitosos d'estar infectats de COVID-19.

La formació ha constat de dues parts: una de teòrica, que s'ha impartit en les sales de formació de cada centre, i una de pràctica, en la qual s'han fet proves a pacients que havien estat citats per a fer-se PCR.

Els pacients amb símptomes de menys de cinc dies són la població diana d'aquestes proves diagnòstiques, ja que aquest test ràpid d'antígens té una sensibilitat i especificitat gairebé del 100 % en els primers cinc dies d'infecció, quan la càrrega viral és més alta.

Així doncs, es tracta d'una eina diagnòstica de gran utilitat, ja que en proporcionar els resultats en quinze minuts permet actuar amb major rapidesa a l'hora de tallar la cadena de transmissió i frenar la transmissió comunitària del virus. A més, la nova prova permetrà alleujar la ingent càrrega de treball del Laboratori de Microbiologia en els casos de pacients que compleixin els requisits esmentats: ser simptomàtics amb menys de cinc dies d'evolució.

Aquest test diagnòstic detecta els anomenats antígens, unes proteïnes específiques presents en el virus. Es fa introduint els escovillons via nasofaríngia (igual que les PCR) per extreure’n les mostres.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera disposa actualment de tres tipus de proves diagnòstiques, amb la incorporació d'aquesta nova tècnica diagnòstica: les PCR, el test ràpid d'antígens i les proves serològiques. Mentre que la PCR i el test ràpid d'antígens detecten la càrrega viral, les serologies detecten la presència d'anticossos; és a dir, la reacció defensiva de l'organisme davant la infecció. Aquests últims són els més indicats a l'hora de detectar si un pacient ha passat la malaltia.

Actualment hi ha disponibles a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera més de 20.000 test, ja que en un primer moment en van arribar 2.400 per a la formació i aquesta setmana s'han rebut 20.000 nous test ràpids d'antígens.