Logo ASEF

Panells solars

\ Suposarà un estalvi de més de 120.000 € en sis anys i evitarà cremar més de 31 tones de combustible a l'any

\ Es produiran 138.176 kWh anualment i es deixaran d'emetre 110 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha començat la setmana passada a instal·lar unes pèrgoles amb panells solars a l’aparcament del Centre de Salut Sant Antoni de Portmany.

Es tracta d'unes instal·lacions fotovoltaiques amb 330 panells solars per generar electricitat per a l’autoconsum. Ocuparan la coberta d'un nou sostre de l'aparcament del centre sanitari de la vila de Portmany. Generaran anualment 138.176 kWh, que es consumiran en el mateix edifici. Amb això, s'evitarà emetre 110 tones de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera.

El promotor de l'obra és Endesa i l'actuació en el Centre de Salut Sant Antoni de Portmany està inclosa en el contracte de subministrament d'energia que hi ha amb la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic.

L'obra, que tendrà una durada estimada de vuit setmanes i no afectarà l'activitat assistencial, compta amb un pressupost de 101.244 € (IVA no inclòs).

La instal·lació de les pèrgoles implicarà fer treballs de fonamentació i muntatge d'estructures metàl·liques dins de l'aparcament. Per a això se’n tancaran algunes zones. Per garantir almenys l’ús parcial de l’aparcament, l'obra es farà en tres fases, ocupant i alliberant diferents zones progressivament, amb l'objectiu de disposar en tot moment del major nombre de places possible.

Reducció de crema de combustibles i estalvi d'energia

Aquesta nova instal·lació suposarà un estalvi de més de 120.000 € en sis anys; és a dir, uns 20.000 anuals. Així mateix, evitarà la crema de més de 31 tones de combustible a l'any i significarà un estalvi anual d'energia primària de 363.621 kWh.

Es continua així amb el compromís mediambiental emprès en 2019 que va suposar la instal·lació d'1.145 panells solars, a l'Hospital Can Misses i en els centres de salut Vila i Sant Jordi de ses Salines, la qual cosa va permetre una producció anual d'electricitat de 447.190 kWh. L'Hospital de Formentera també disposa des de llavors de plaques fotovoltaiques que li permeten proveir-se del 8 % del seu consum d'energia amb energies renovables.

Per a la directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos, «es tracta d'un compromís d'eficiència energètica i mediambiental del Govern de les Illes Balears que permetrà a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera reduir les emissions de CO 2 i continuar la senda iniciada en 2019 amb la instal·lació de més d'un miler de panells solars, que han evitat l'emissió de gairebé 400 tones de diòxid de carboni a l'atmosfera».

Per al director general d'Energia i canvi climàtic, Aitor Urresti, "la instal·lació de plaques fotovoltaiques als hospitals públics de les Illes és un dels principals reptes d'aquesta legislatura. I més en aquest moment de crisi, l'estalvi del consum que suposa aquesta transició energètica serà de gran ajuda al sistema sanitari. A més, de tots els beneficis ambientals evidents".