PÍLDOR@S de febrer 2025

 

  • Guía de pràctica Clínica sobre el l'Abordatge de l'Ictus a l'Atenció Primària

  • Variables subrogades i aprovació accelerada de medicaments

  • Guía de recomanacions per a la prevenció i el control d'infeccions en centres sociosanitaris

  • Llista de medicaments que cal evitar - Prescrire 2025

  • Recomanació no fer: tractament farmacològic com a 1a elecció en menors de 14 anys amb TDAH lleu en AP 

GUIES DE PRÀCTICA CLÍNICA  

GuíaSalud 

Guía de pràctica Clínica sobre el l'Abordatge de l'Ictus a l'Atenció Primària

GuíaSalud ha publicat aquesta guia de pràctica clínica destinada als professionals d'atenció primària, per orientar-los sobre com tractar els pacients que han patit un ictus o un atac isquèmic transitori recentment, així com aquells que en tenen seqüeles. Aquesta guia és una actualització de la publicada en 2009. A la guia es plantegen diferents preguntes en relació amb l'ictus i es donen respostes basades en l'evidència. Trobarem recomanacions per a l'abordatge; prehospitalari d l'ictus agut (hipertensió, hiperglucèmia i tractament antiagregant), ictus comunicat (sospita d'ictus o AIT de >48 h d'inici de símptomes) i després d'alta hospitalària (abarcant temes com l'espasticitat, el dolor central postictus, la disfàgia, la depressió, l'ansietat i labilitat emocional). A més, s'hi afegeixen annexos amb recursos addicionals i materials per a pacients i cuidadors. 

BUTLLETÍ D'INFORMACIÓ TERAPÈUTICA

BIT-Navarra 

Variables subrogades i aprovació accelerada de medicaments

Aquest butlletí esta dedicat a les variables subrogades, és a dir, aquelles que s'empren en lloc d'una variable clínica com ara utilitzar el HbA1c en diabetis en lloc de les complicacions macro i microvasculars. Les variables subrogades necessiten una validació adequada per demostrar-ne la utilitat, però les autoritats reguladores admeten variables insuficientment validades als seus programes d'autorització accelerada de fàrmacs. Així, prioritzen l'accés ràpid a la medicació sense estudis confirmatoris complets. La càrrega viral del VIH o la hipertensió són exemples de variables validades, però hi ha inconsistències en variables per a l'abordatge del càncer, demència, osteoporosi i malalties cardiovasculars. L'accés prematur a tractaments farmacològics pot augmentar les reaccions adverses sense marge per mitigar-les. L'ús de dissenys de tall predictiu o observacional en comptes d'assajos clínics compromet la qualitat de l'evidencia obtinguda.

PROA

SACYL 

Guía de recomanacions per a la prevenció i el control d'infeccions en centres sociosanitaris

L'equip PROA comunitari de Sòria ha publicat una Guia de recomanacions per a la prevenció i el control d'infeccions en centres sanitaris (CSS). Els objectius principals de la guia son evitar que els residents s'infectin per mitjà d'activitats de vigilància i diagnòstic precoç, així com assegurar la implementació de mesures per prevenir l'adquisició d'infeccions i la transmissió de organismes patògens. Als CSS les característiques dels pacients (edat avançada, malalties múltiples, ús freqüent de medicaments, entre d'altres) afavoreixen la major aparició d'infeccions.  Aquests llocs propicien la transmissió d'infeccions perquè persones amb malalties greus i recurrents conviuen de manera propera, compartint cuidadors i un espai comú, cosa que complica la creació d'àrees de control i aïllament. A la guia trobarem enllaços a la Guia terapèutica antimicrobiana del Sistema Nacional de Salut, una eina essencial per a tots els professionals sanitaris.

FARMACOVIGILÀNCIA

SoVaMFiC i CADIME

Llista de medicaments que cal evitar - Prescrire 2025

SoVaMFiC i CADIME han publicat aquest mes resums de la llista de fàrmacs que cal evitar de la revista Prescrire. La llista conté 106 fàrmacs amb una relació benefici-risc desfavorable o aquells en què hi hagi alternatives més segures. Entre els canvis importants respecte a la llista anterior, la fenfluramina ha estat reincorporada, la reboxetina s'hi ha inclòs i l'ulipristal 5 mg ha estat eliminat. També trobarem fàrmacs que repeteixen en aquest llistat como poden ser: olmesartan (relació benefici-risc desfavorable comparant amb la resta d'ARAII), finasteride 1 mg en alopècia (eficàcia modesta), diclofenac i inhibidors de la COX-2 (risc cardiovascular), etc. La llista completa i les alternatives més segures estan disponibles al document original.

PEDIATRIA

GuíaSalut

Recomanació no fer: tractament farmacològic com a 1a elecció en menors de 14 anys amb TDAH lleu en AP 

A l'apartat de recomanacions de no fer de GuíaSalud podem trobar aquesta nova recomanació: "es recomana no indicar tractament farmacològic com a primera elecció per als menors de 14 anys diagnosticats de TDAH lleu en atenció primària". L'OMS recomana que, en el cas de la salut mental de les adolescents, s'eviti la institucionalització i la medicació excessiva, prioritzant solucions no farmacològiques. El tractament per al TDAH, en sentit estricte, no és específic per al trastorn i els efectes secundaris (hiporexia, insomni, cefalees) poden ser negatius per al desenvolupament dels menors. En casos de TDAH lleu, la medicació no millora la condició, ja que sovint es deu a immaduresa. Tot i que el metilfenidat és segur a llarg termini, requereix seguiment constant, cosa que genera una despesa de recursos. La guia NICE 2009 considera no demostrada l'eficàcia dels fàrmacs en els resultats acadèmics i aprenentatge.

 

Les PÍLDOR@S informatives són butlletins elaborats per la Comissió d'ús Racional del Medicament (CURM) de l'Àrea de Salut Eivissa-Formentera