PÍLDOR@S de gener 2025

 

  • Resum i novetats de Standards of Care in Diabetis de l’ADA 2025

  • Adequació de la prescripció de tramadol

  • Menopausa: sufocacions en la pujada de gener (fezolinetant - Veoza) - Prevenció de dany hepàtic

  • Recomanacions d’ús de les insulines d’acció ràpida

  • Test de diagnòstic ràpid en faringoamigdalitis aguda en edat pediàtrica 

GUIES DE PRÀCTICA CLÍNICA  

RedGDPS-ADA

Resum i novetats de Standards of Care in Diabetis de l’ADA 2025

Com cada any, l’ADA presenta les novetats del 2025 dels Standards of Medical Care in Diabetes, considerada la guia de pràctica clínica més important d’àmbit internacional en l’abordatge de la diabetis. Com a conseqüència de la seva àmplia extensió, us recomanam una lectura resumida i ben estructurada, disponible en el blog de la RedGDPS, o bé aquest «microresum» per a una ràpida mirada als punts clau.

En l’àmbit farmacològic, insisteix en la selecció de fàrmacs per millorar els resultats en salut dels pacients (no només el control glucèmic). Com a exemple, a DM2: a) si ECV o RCV alt, arGLP1 o/i iSGLT2; b) si insuficiència cardíaca (IC), els iSGLT2; c) si IC simptomàtica amb FE preservada i obesitat, els arGLP1; d) si ERC, els iSGLT2 o els arGLP1. També remarca la necessitat de reavaluar l’ús d’aquells amb més risc d’ hipoglucèmia (sulfonilurees, glinides o insulines) a DM2, o d’evitar combinacions innecessàries com iDPP4 amb arGLP1.

Pel que fa a l’objectiu de control glucèmic en ancians, cal individualitzar. En cas de poques malalties i estat funcional i cognitiu intacte: HbA1c <7-7,5%. En cas de malalties cròniques, deteriorament cognitiu o dependència funcional, HbA1c < 8,0%. Amb patologia crònica molt complexa o deteriorament cognitiu important, l’objectiu seria evitar les hipoglucèmies i els símptomes d’hiperglucèmia. 

  

BUTLLETÍ D'INFORMACIÓ FARMACOTERAPÈUTICA

Píndoles informatives - GVA

Adecuació de la prescripció de tramadol

El document descriu les característiques del tramadol, un opioide sintètic atípic de potència analgèsica moderada, el seu metabolisme influït per factors genètics i les indicacions en el tractament del dolor de moderat a intens. N’aborda l’ús clínic a Espanya i en destaca la generalització del seu ús en dolor crònic no oncològic, malgrat la manca d’evidència sobre l’eficàcia dels opioides en ús perllongat (més enllà de 12 setmanes) en aquesta indicació, els efectes adversos associats i el risc de dependència. A més, ressalta la necessitat de seguiment periòdic, avaluant analgèsia, funcionalitat, possibles efectes indesitjats i conductes aberrants. Es proposen mesures per optimitzar-ne l’ús en la pràctica clínica.

 

AVALUACIÓ DE MEDICAMENTS - FARMACOVIGILÀNCIA

Fàrmacs Km 0 - AEMPS

Menopausa: sufocacions en la pujada de gener (fezolinetant - Veoza) – Prevenció de dany hepàtic

El fezolinetant és un fàrmac no hormonal comercialitzat des del desembre de 2023 indicat per als símptomes vasomotors (SVM) associats a la menopausa. El mecanisme d’acció, no hormonal, actua intentant regular la termoregulació a nivell de l’hipotàlem. En l’entrada del blog s’assenyalen aspectes controvertits respecte a la seva eficàcia i seguretat. Podria tenir el seu paper en pacients seleccionades amb SVM moderats-severs que no responguin a altres mesures (essent d’elecció l’abordatge no farmacològic), tot i que queden dubtes sobre la rellevància clínica de la seva eficàcia (hi va haver un important efecte placebo als estudis). Recentment, a més, s’han notificat casos de dany hepàtic amb fezolinetant i s’han establert noves recomanacions per al control de la funció hepàtica, abans i durant el tractament. Aquest medicament està subjecte a seguiment addicional. És important notificar les sospites de reaccions adverses.

 

DESPROVEÏMENTS

AEMPS

Recomanacions d’ús de les insulines d’acció ràpida

L’AEMPS, juntament amb societats mèdiques i associacions científiques implicades en el tractament de la diabetis, davant l’augment de demanda previst, proposen prioritzar els anàlegs d’insulina de 2a generació (ultraràpides) faster aspart per al tractament de pacients amb diabetis tipus I, i en casos individuals que no puguin rebre cap altre tractament. Per a la resta dels pacients que requereixin insulines d’acció ràpida, proposa els anàlegs de 1a generació (aspart, glulisina i lispro). També s’hi actualitza informació sobre el cessament de comercialització de diverses insulines, programat per al 2025 i el 2026, i sobre el subministrament d’altres medicaments utilitzats en el tractament de la diabetis: Baqsimi 3 mg pols nasal, GlucaGen Hypokit 1 mg (tots dos amb glucagó) i els anàlegs del GLP-1. S’emfatitza en la utilització racional d’aquests medicaments, sempre d’acord amb les indicacions de la fitxa tècnica. Es recorda que l’AEMPS disposa d’una llista de problemes de subministrament actius per facilitar el seguiment d’aquest tipus de problemes.

 

PEDIATRIA - PROA

INFARMA

Test de diagnòstic ràpid en faringoamigdalitis aguda en edat pediàtrica

En aquest document s’aborda la utilitat dels tests de diagnòstic ràpid (TDX) per diferenciar entre causes virals i bacterianes de la faringoamigdalitis aguda en pediatria, per evitar l’ús innecessari d’antibiòtics i les seves conseqüències, com les resistències bacterianes. Els TDX, que tenen una alta especificitat i sensibilitat, han de ser emprats en casos seleccionats, guiats per criteris com l’escala Centor-McIsaac (puntuació ≥ 3 en absència de simptomatologia suggestiva d’infecció viral, com ara tos, mucositat, ronquera, conjuntivitis...). També s’ofereixen pautes terapèutiques en cas que el resultat del test sigui positiu (d’elecció penicil·lina V) i recomanacions per aplicar-lo correctament. Es recorda que hi ha un procediment sobre l’ús del test d’estreptococ a la CAIB, així com del seu registre a e-SIAP.

 

Les PÍLDOR@S informatives són butlletins elaborats per la Comissió d'ús Racional del Medicament (CURM) de l'Àrea de Salut Eivissa-Formentera