Logo ASEF

\ ‘Camí de la salut mental’ de l'artista gràfica Marta Marín (@blancoymiedo) s'ha inaugurat a Can Ventosa pel Dia Mundial de la salut mental

\ El grup de lluita contra l'estigma en salut mental d'asef, juntament amb APFEM, i la col·laboració de la Direcció General de Salut Mental han impulsat aquesta iniciativa

El Grup de lluita contra l'estigma en salut mental de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha organitzat, juntament amb l'Associació Pitiusa Pro-Salut Mental (apfem), i amb la col·laboració de la Direcció General de Salut Mental i de la Conselleria de Salut de les Illes Balears, una exposició titulada 'Camí de la salut mental' de l'artista gràfica Marta Marín (@blancoymiedo) que s'ha inaugurat avui a Can Ventosa amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental.

El grup de lluita contra l'estigma en salut mental està format per la psiquiatre Isabel Moreno, Silvia Marí, psicòloga, Yolanda Carvajal, monitora ocupacional, Laura Delmonte, terapeuta ocupacional, i Sonia Boned, infermera en salut mental.

La idea de l'exposició parteix de la infermera en salut mental Sonia Boned, que contacta amb l'artista gràfica Marta Marín (@blancoymiedo) perquè exposi a Eivissa les seves obres i desestigmatitzar la patologia mental.

L'obra de Marta Marín parteix de la necessitat de l'artista de donar forma a les pors i emocions i es mostra amb uns monstres en blanc i negre.

La infermera en salut mental Sonia Boned destaca que “el que volem és visibilitzar la Salut Mental i lluitar contra l'estigma desafiant estereotips i prejudicis que encara avui dia es tenen sobre les persones que pateixen algun trastorn”. Sobre l'artista ha explicat que “Marta Marín a través de les seves il·lustracions i d'una manera molt creativa ha sabut expressar allò que de vegades resulta difícil posar en paraules. En compartir la seva experiència ajuda a desmitificar aquests fantasmes com una metàfora per descriure els desafiaments interns i les lluites emocionals que totes les persones podem tenir”.

Per Marta Marín (@blancoymiedo) és important recordar “que, encara que de vegades ens pensem que allò que estem sentint només ens passa a nosaltres i que és rar, puc assegurar-vos que no és així, que compartim pors amb moltes altres persones i que expressar-les i donar veu i espai a la salut mental és essencial.”

Marta Marín ha escrit i il·lustrat un llibre, titulat "Fort i fràgil" en què explica una mica la seva història i una mica la història de totes, perquè parla de “com sobrevivim a les trampes que ens va posant la vida i la societat, com de vegades ens perdem, però sobretot de com sempre ens podem tornar a trobar.”

Augmenten les consultes de psiquiatria un 11,5% i els ingressos un 4,6%

L'activitat de consultes externes del Servei de Psiquiatria ha crescut un 11,5% els vuit primers mesos del 2023 respecte al mateix període de l'any anterior. Així, de gener a agost d'aquest any, el Servei de Psiquiatria ha atès 6.312 consultes davant de les 5.657 del mateix tram de l'any 2022. De les 6.312 consultes del 2023, 825 han estat primeres consultes, és a dir un 7,4% més , i 5.487 segones cites o successives, cosa que ha suposat un increment del 12,2% respecte a les de l'any passat. De les 5.657 consultes, 768 van ser primeres cites i 4.889 segones cites o successives.

D'altra banda, la Unitat d'hospitalització de Psiquiatria ha acollit 272 ingressos els vuit primers mesos del 2023, i 260 ingressos del gener a l'agost del 2022, un 4,62% més, comparat amb el mateix període de l'any 2022.