PÍLDOR@S de abril 2025

 

  • Protocol diagnosticoterapèutic de les infeccions de transmissió sexual (ITS)

  • STOPPCog: medicaments potencialment inapropiats en ancians amb vulnerabilitat cognitiva
  • Abaloparatida (osteoporosi)

  • Acidosi làctica induïda per salbutamol 

  • Guia de pràctica clínica per al tractament de l’obesitat en infants

PROA                                                      

PROA-CAIB

       Protocol diagnosticoterapèutic de les infeccions de transmissió sexual (ITS)

El Servei de Salut de les Illes Balears acaba de publicar aquest protocol, l’objectiu del qual és oferir una guia ràpida de consulta que faciliti l’abordatge de les ITS més prevalents i ajustar les recomanacions diagnòstiques i terapèutiques als recursos disponibles en el nostre medi. Està en consonància amb l’actualització 2024 del document de consens sobre ITS del Ministeri de Sanitat, SEIMC i altres societats científiques. 
Cal tenir en compte que els protocols, guies i notes del PROA-CAIB són en l’apartat PROA-AP de la intranet de Farmàcia d’AP.

 

BLOG                                                      

SANO Y SALVO - Age and Ageing

       STOPPCog: medicaments potencialment inapropiats en ancians amb vulnerabilitat cognitiva

Aquesta entrada del blog Sano y Salvo es basa en l’article Deprescripció en ancians cognitivament vulnerables: desenvolupament i validació dels criteris STOPPCog i aporta una llista de fàrmacs que empitjoren l’estat cognitiu en ancians amb antecedents de deteriorament cognitiu, demència, deliri o episodis previs de deliri. Es van validar 23 criteris, classificats en 6 subgrups de medicaments: A) anticolinèrgics, B) sedants, C) que poden exacerbar símptomes psicòtics, D) per al dolor crònic, E) sense eficàcia provada per a la demència i F) sense benefici en demència avançada. Per facilitar-ne l’ús, es proporciona una taula amb medicaments relacionats amb cadascun dels criteris StoppCog (si no podeu consultar-la en el blog, la taula traduïda es pot consultar en la intranet de Farmàcia d’ AP->Polimedicat->Medic. Inapropiats->Inapropiats demència).

 

AVALUACIÓ DE MEDICAMENTS                                                      

CADIME

         Abaloparatida (osteoporosi)

Aquesta fitxa d’avaluació presenta l’abaloparatida, el segon anàleg de l’hormona paratiroidea (després de teriparatida) indicat en el tractament de l’osteoporosi en dones postmenopàusiques amb augment del risc de fractura. La dosi recomanada és 80 μg un cop al dia, per via subcutània a la regió inferior de l’abdomen. Segons la fitxa tècnica, les primeres injeccions s’han d’ administrar sota supervisió d’un professional sanitari i mantenir en observació almenys 1 h després de la injecció. La durada màxima del tractament és de 18 mesos. La informació disponible suggereix una eficàcia en la reducció de fractures vertebrals enfront de placebo comparable a la de teriparatida, sense haver demostrat eficàcia en les no vertebrals. Quant a seguretat, tot i que les dades són limitades, produeix més casos d’hipotensió ortostàtica i alteració del ritme cardíac i el seu cost mensual és més elevat. Per tot això, es considera que no suposa un avenç terapèutic.

 

FARMACOVIGILÀNCIA                                                      

BUTLLETÍ DE FARMACOVIGILÀNCIA DE CATALUNYA

       Acidosi làctica induïda per salbutamol

Durant l’últim any, el Centre de Farmacovigilància de Catalunya (CFVCat) ha rebut notificacions de 13 casos d’acidosi làctica en pacients pediàtrics en tractament intensiu amb salbutamol per tractar el broncoespasme en l’asma bronquial o altres situacions associades a obstrucció reversible de les vies respiratòries. El salbutamol és una causa poc reconeguda d’acidosi làctica. Pot generar una situació paradoxal en què la millora del broncoespasme s’acompanyi d’un empitjorament de la disnea. Això es pot interpretar erròniament i donar lloc a intensificar el tractament, amb un augment de les dosis de salbutamol, entrant en un cercle viciós que pot conduir a una insuficiència respiratòria. No hi ha criteris diagnòstics específics per a l’ acidosi làctica induïda per β2-agonistes i, per tant, cal incloure aquesta possibilitat en el diagnòstic diferencial. La raresa d’aquesta reacció adversa i la importància d’identificar-la per a un abordatge adequat del pacient motiven l’interès a donar a conèixer aquest risc. Per això, es recorda la importància de notificar les sospites de reaccions adverses per mitjà de la targeta groga (accessible des de RELE o e-SIAP).

 

PEDIATRIA                                                      

CADIME - CMAJ

        Guia de pràctica clínica per al tractament de l’obesitat en infants 

Es resumeix la guia sobre el tractament de l’obesitat en infants publicada a CMAJ. Consta de 10 recomanacions basades en l’evidència (5 intervencions conductuals i psicològiques, 3 farmacològiques i 2 quirúrgiques). Pel que fa a les tres intervencions farmacològiques per a l’obesitat en >12 anys, sempre en combinació amb intervencions conductuals i psicològiques: a) Els anàlegs de receptors del pèptid GLP-1 (arGLP-1) podrien reduir lleugerament l’IMC (tenint semaglutida els efectes més marcats); el seu impacte en la qualitat de vida relacionada amb la salut (QVRS) va ser limitat i hi podria haver un lleuger augment d’esdeveniments adversos lleus-moderats; b) La metformina mostra un efecte moderat sobre l’IMC i escàs o nul impacte en la QVRS, amb un possible augment d’esdeveniments adversos lleus-moderats; c) No recomanen els inhibidors de la lipasa (p.ex. orlistat), ja que no se n’ha avaluat la seguretat i eficàcia en infants i podrien augmentar els casos d’esdeveniments adversos greus i lleus-moderats (com els gastrointestinals). Inclou 9 declaracions de bones pràctiques, per orientar els professionals sanitaris en l’atenció a infants amb obesitat i els seus familiars.

 

Les PÍLDOR@S informatives són butlletins elaborats per la Comissió d'ús Racional del Medicament (CURM) de l'Àrea de Salut Eivissa-Formentera