Què és el vaccí contra la COVID-19 i perquè m'hauria de vaccinar?

 • Quins vaccins s'administren a les Illes Balears?

  Actualment s'estàn administrant dos vaccins: Comirnaty (Pfizer/BioNTech) i Spikevax (Moderna).

  Ambdós vaccins s'han d'administrar en pauta de dues dosis en primovaccinació i s'injecten en el múscul deltoide de l'espatlla:

  • Comirnaty (Pfizer/BioNTech): segona dosi 21 dies (3 setmanes)  després de la primera. Més informació
  • Spikevax (Moderna): segona dosi 28 dies (4 setmanes) després de la primera. Més informació.
    

  Actualment, aquests vaccins s’administren també com a dosi de record i addicional. 

 • Què és la primovaccinació, la dosi de record i la dosi addicional del vaccí?
  • Primovaccinació: és la pauta vaccinal necessària (una dosi o més) per considerar una persona no vaccinada abans, immunitzada en un moment determinat.  
   En el cas de la vaccinació contra la COVID-19 (Pfizer, Moderna i Astrazeneca), s'aplica el concepte de primovaccinació a les 2 dosis inicials i a la monodosi inicial de Janssen. 
   Això no treu que en el transcurs del temps, sigui necessària una dosi de reforç (o record) per mantenir el nivell d'immunitat necessari per mantenir la protecció. 

  • Dosi de record: la dosi de record s'administrarà a persones vaccinades que varen respondre a la primovaccinació per tal de restaurar la protecció que es perd amb el temps. 
  • Dosi addicional: la dosi addicional forma part de la pauta de primovaccinació i s'administrarà a persones què, per tenir el sistema immune afeblit, no aconsegueixen el nivell de protecció adequat amb la pauta de vaccinació establerta per a la població general. 
 • Per què m'hauria de vaccinar contra la COVID-19? Quina eficàcia té el vaccí?

  La vaccinació contra la COVID-19 ajuda a evitar que es contregui la malaltia.

  • Tots els vaccins contra la COVID-19 disponibles actualment en la UE han demostrat ser segurs i eficaços per prevenir la COVID-19.
  • Tots els vaccins tenen una efectivitat enfront de l’hospitalització superior al 80 % i han demostrat disminuir de manera important el percentatge de persones que necessiten ser hospitalitzades després de contreure la malaltia (dades d'estudis fets en la vida real).
  • La vaccinació disminueix el risc de malaltia greu per COVID-19, fins i tot si es contreu la malaltia. A Espanya, les defuncions en residències d'ancians s'han reduït dràsticament, des del començament de la vaccinació. 
  • La vaccinació també pot protegir les persones no vaccinades, especialment aquelles amb major risc de desenvolupar la malaltia greu per COVID-19. La informació disponible suggereix que la vaccinació no només protegeix la persona vaccinada sinó que possiblement també evita que la persona vaccinada infecti altres persones (s'estan fent estudis en aquest moment per conèixer millor el seu impacte en la transmissió). 
 • És segur el vaccí? Quines reaccions pot provocar?

  Igual que tots els medicaments, els vaccins poden tenir efectes secundaris; la majoria són lleus i de durada curta, i no totes les persones que són vaccinades els pateixen. 

  • Els vaccins contra la COVID-19 autoritzats a la UE són segurs i han demostrat que tenen un impacte positiu en l'evolució de la malaltia. A més, hi ha procediments de rutina per garantir la seguretat de qualsevol vaccí que rebi l’autorització o l’aprovació d'ús. 
  • Un gran nombre de persones han rebut el vaccí contra la COVID-19 i els informes sobre efectes secundaris greus, com ara reaccions al·lèrgiques o esdeveniments trombòtics després de la vaccinació, han estat molt escassos. 
  • Les reaccions generals (febre, malestar, mal de cap, dolor en el punt d'injecció, dolors musculars) són lleus i es resolen per elles mateixes en 24-48 hores. Es pot prendre un antitèrmic o un analgèsic si és necessari. 
  • Les reaccions adverses en general són més lleus en persones de 55 anys o més. 
 • Em poden administrar el vaccí contra la COVID-19 juntament amb altres vaccins?

  Els vaccins de Comirnaty (Pfizer) i Spikevax (Moderna) contra la COVID-19 es poden administrar de manera simultània amb altres vaccins, com la grip i la dTpa (diftèria, tètanus, tos ferina). L'administració es fa en parts diferents del cos.

 • La variant delta del virus de la COVID-19 és la que causa la majoria de les noves infeccions. Els vaccins continuen sent eficaços en aquests casos?

  Sí. Estudis recents han mostrat que dues dosis dels vaccins d’ARNm mantenen una efectivitat similar a la demostrada quan la variant alfa (abans denominada variant britànica) era la predominant. 

  Però, recordau que és important completar la pauta de dues dosis del vaccí.  

 • El vaccí, em pot provocar la COVID-19?

  Cap dels vaccins autoritzats i recomanats conté el virus viu que causa la COVID-19. Això significa que no poden provocar la malaltia per coronavirus.

 • Quin temps dura la protecció?

  Pel fet de ser vaccins molt nous, fins avui es desconeix quant en dura la protecció. Tanmateix, el mateix esforç que s'ha posat en desenvolupar-los es posa també en estudiar-ne l’efectivitat i la durada de la protecció.  
  S’ha constatat que les persones grans han experimentat una caiguda de l’efectivitat del vaccí. Per això s’ha establert administrar una dosi de record a partir dels 70 anys. 

  Així mateix, considerant que la protecció de Janssen ha demostrat ser inferior enfront de les noves variants del virus, també es recomana administrar una dosi de record a les persones que varen rebre aquest vaccí. 

 • Puc escollir el tipus de vaccí?

  Actualment l'elecció del tipus de vaccí no és possible, atès que la indicació ve determinada des de la Ponència de Vacunes del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

 • Quin preu té el vaccí contra la COVID-19?

  Els vaccins i la vaccinació són gratuïts per a tota la ciutadania.

 • La vaccinació, és obligatòria?

  No; com amb la resta de vaccins a Espanya, la vaccinació contra el coronavirus no és obligatòria.


Per què els vaccins contra la COVID19 compleixen amb les garanties de qualitat, seguretat i eficàcia?


A qui s'està vaccinant actualment?

Cita per a la vaccinació contra la COVID-19

En el meu estat de salut, puc ser vaccinat?

Ja estic vaccinat. Què he de saber?

Què és el vaccí i perquè m'hauria de vaccinar?

No som resident habitual a les Illes Balears. Què he de fer per ser vaccinat?

Organització de la campanya de vaccinació

A qui s'ha vaccinat fins ara?

Vaccinació contra la COVID-19 en xifres


Telèfon InfoVacuna COVID: 971211999

Telefonau-hi si teniu dubtes sobre la vaccinació contra la COVID-19

Personal administratiu us assessorarà sobre la vaccinació contra la COVID-19
Horari d'atenció: de dilluns al dissabte, de 7 a 21 hores. Diumenge i festius, de 8 a 21 hores.


Continuau prenent les mesures per protegir-vos de la COVID-19

Vaccinau-vos contra la COVID-19, emprau màscara, manteniu la distància d’almenys 2 metres, evitau multituds, rentau-vos les mans sovint i ventilau els espais.