Què és el vaccí contra la COVID-19 i perquè m'hauria de vaccinar?

 • Per què m'hauria de vaccinar contra la COVID-19? Quina eficàcia té el vaccí?

  La vaccinació contra la COVID-19 ajuda a evitar que es contregui la malaltia.

  • Tots els vaccins contra la COVID-19 disponibles actualment a la UE han demostrat ser segurs i eficaços per prevenir la COVID-19.
  • Tots els vaccins tenen una efectivitat enfront de l'hospitalització superior al 80 % i han demostrat disminuir de manera significativa el percentatge de persones que necessiten ser hospitalitzades després de contreure la malaltia (segons dades d'estudis fets en situacions reals).
  • La vaccinació disminueix el risc de malaltia greu per COVID-19, fins i tot si es contreu la malaltia. A Espanya, les defuncions a les residències de gent gran s'han reduït dràsticament des que va començar la vaccinació.
  • La vaccinació també pot protegir les persones no vaccinades, especialment aquelles amb major risc de desenvolupar la malaltia greu per COVID-19. La informació disponible suggereix que la vaccinació no només protegeix la persona vaccinada sinó que possiblement també evita que la persona vaccinada infecti altres persones (actualment es fan estudis per conèixer millor l'impacte en la transmissió).
 • Quins vaccins s'administren a les Illes Balears?

  Actualment s'administren principalment: Comirnaty (Pfizer/BioNTech) i Spikevax (Moderna).

  Ambdós vaccins s'han d'administrar en pauta de dues dosis en primovaccinació i s'injecten en el múscul deltoide de l'espatlla:

  • Comirnaty (Pfizer/BioNTech): segona dosi 21 dies (3 setmanes)  després de la primera. Més informació
  • Spikevax (Moderna): segona dosi 28 dies (4 setmanes) després de la primera. Més informació.
    

  Actualment, aquests vaccins s’administren també com a dosi de record i addicional. 

 • Què és la primovaccinació, la dosi de record i la dosi addicional del vaccí?
  • La primovaccinació: és la pauta vaccinal necessària per considerar immunitzada a la persona. Es considera que les persones estan completament vaccinades quan han passat 2 setmanes després de la última dosi de primovaccinació.

   La pauta de primovaccinació contra la COVID-19 pot ser d’una o més dosis, així:

   - En el cas de la vaccinació amb Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) i Vaxzevria (Astrazeneca), la primovaccinació és amb dues dosis.

   - La primovaccinació en persones que varen rebre Janssen només és amb una dosi.

   - En les persones de 65 anys o menors amb antecedents de COVID-19, la primovaccinació és amb una dosi o, si varen rebre la primera dosi abans de la COVID-19, amb dues dosis.

   - En les persones inmunodeprimides la pauta de primovaccinació està constituïda per 3 dosis. La tercera dosi rep el nom de dosi addicional.

  • Dosi addicional: forma part de la pauta de primovaccinació i s'administra a persones que, per tenir el sistema immune més feble, no aconsegueixen el nivell de protecció adequat amb la pauta de vaccinació establerta per a la població general.

  • Dosi de record: les dosis de record s'administren a persones vaccinades que varen respondre a la primovaccinació per tal de restaurar la protecció que es perd amb el temps.

 • Què es considera pauta completa de vaccinació contra la COVID-19 en persones immunocompetents?
  • Dues dosis del mateix vaccí (pauta homòloga): Pfizer, Moderna o Vaxzevria (AstraZeneca)                                                                                          
  • Dues dosis de diferents vaccins (pauta heteròloga). Per exemple: AstraZeneca i Pfizer                                                                                 
  • Una dosi de Janssen                                                                             
  • Una dosi de qualsevol vaccí en persones de fins a 65 anys que van ser vaccinades després d'haver passat la infecció per SARS-CoV-2
 • Quantes dosis són necessàries per ser immune?

  Es considera que la resposta immune és adequada quan es completa la pauta de vaccinació, però amb la finalitat de restaurar la protecció que es perd amb el temps, s'administren dosi de record amb vaccins d'ARNm.

  Les persones amb un sistema immune que no assoleix un nivell de protecció adequat reben dosis addicionals i de record.

 • Necessit una dosi de record del vaccí contra la COVID-19?

  Es recomana una dosi de record a totes les persones majors de 18 anys i a les persones a partir de 12 anys immunodeprimides o en tractament immunosupressor.

 • El vaccí és segur? Quines reaccions pot provocar?

  Igual que tots els medicaments, els vaccins poden tenir efectes secundaris; la majoria són lleus i de durada curta, i no totes les persones que són vaccinades els sofreixen.

  • Els vaccins contra la COVID-19 autoritzats a la UE són segurs i han demostrat que tenen un impacte positiu en l'evolució de la malaltia. A més, hi ha procediments de rutina per garantir la seguretat de qualsevol vaccí que rebi l'autorització o l'aprovació d'ús.

  • Un gran nombre de persones han rebut el vaccí contra la COVID-19 i els informes sobre efectes secundaris greus, com per exemple reaccions al·lèrgiques o esdeveniments trombòtics després de la vaccinació, han estat molt escassos.

  • Les reaccions generals (febre, malestar, mal de cap, mal en el punt d'injecció, dolors musculars) són lleus i es resolen per si soles en 24-48 hores. Es pot prendre un antitèrmic o un analgèsic si és necessari.

  • Les reaccions adverses en general són més lleus en persones de 55 anys o més.

 • Per què el meu fill / la meva filla hauria de vaccinar-se contra la COVID-19?

  Vaccinar els infants a partir de 5 anys pot ajudar a protegir-los de contreure la COVID-19, propagar el virus a altres persones i emmalaltir-se si s'infecten. Tot i que la COVID-19 tendeix a ser més lleu en infants que en adults, pot fer que els nens s'emmalalteixin greument, necessitin hospitalització o fins i tot morin. Els infants amb afeccions subjacents tenen major risc d'emmalaltir greument en comparació dels infants sense afeccions subjacents.

 • Em poden administrar el vaccí contra la COVID-19 juntament amb altres vaccins?

  Els vaccins de Comirnaty (Pfizer) i Spikevax (Moderna) contra la COVID-19 es poden administrar de manera simultània amb altres vaccins, com la grip i la dTpa (diftèria, tètanus, tos ferina). L'administració es fa en parts diferents del cos.

  L'experiència amb altres vaccins ha demostrat que la manera en què els nostres organismes creen protecció i els possibles efectes secundaris posteriors a la vaccinació en general són els mateixos si s'apliquen sols o amb altres vaccins.

 • On quedarà registrat que m'han administrat el vaccí? Figurarà en la meva història clínica?

  La vaccinació contra la COVID-19 queda registrada en els sistemes d'informació o registres autonòmics, que es remeten al registre nacional REGVACU (enllaç), on són pseudonimitzats. Tota aquesta informació, igual que ocorre amb la resta dels vaccins, quedarà registrada en la història clínica de cada persona.

 • El vaccí, em pot provocar la COVID-19?

  Cap dels vaccins autoritzats i recomanats conté el virus viu que causa la COVID-19. Això significa que no poden provocar la malaltia per coronavirus.

 • Quin preu té el vaccí contra la COVID-19?

  Els vaccins i la vaccinació són gratuïts per a tota la ciutadania.

 • La vaccinació, és obligatòria?

  No; com amb la resta de vaccins a Espanya, la vaccinació contra el coronavirus no és obligatòria.


Per què els vaccins contra la COVID19 compleixen amb les garanties de qualitat, seguretat i eficàcia?Telèfon InfoVacuna: 971211999

Telefonau-hi per demanar cita o si teniu dubtes sobre la vaccinació

Personal administratiu us atendrà de dilluns al dissabte, de 7 a 21 hores. Diumenge i festius, de 8 a 21 hores.


Continuau prenent les mesures per protegir-vos de la COVID-19

Vaccinau-vos contra la COVID-19, emprau màscara, manteniu la distància d’almenys 2 metres, evitau multituds, rentau-vos les mans sovint i ventilau els espais.