Logo HCIN

 

"La vacuna de VPH ha superat les exigències de control més altes que mai ha superat cap altra vacuna"

"El càncer de coll d'úter és el resultat final d'una infecció de VPH no resolta"

 

L'Hospital Comarcal d'Inca va acollir ahir a la nit una conferència sobre la prevenció del càncer de cèrvix, organitzada per la junta local d'Inca de l'associació Espanyola Contra el Càncer, i que va anar a càrrec del Dr. Javier Cortés, coordinador del Grup Espanyol de Consens sobre vacunes Virus del Papil · loma Humà (VPH) i expresident de l'associació Espanyola de Patologia Cervical i Colposcòpia. El director gerent de l'HCI, Federico Álvarez, i el president de la junta local d'Inca de l'AECC, Carles Simonet, es van encarregar d'obrir l'acte i fer la presentació del conferenciant.

 

Dr Cortés va explicar que hi ha una relació clara causa-efecte del virus del papil · loma humà amb el càncer de coll d'úter "no hi ha càncer de coll d'úter si no hi ha VPH", en aquest sentit, va dir el doctor, el càncer de cèrvix actualment és l'únic que es pot vacunar.

El càncer de cèrvix, va explicar el conferenciant, es desenvolupa en dones portadores cròniques del virus i que no l'han resolt. No sempre el VPH es desenvolupa en un càncer, de fet "abans dels 25 anys hi ha una prevalença relativament alta de VPH, però la immunitat i les defenses naturals fan que s'elimini més fàcilment el virus, i aquest es desenvolupa a partir dels 30 anys "

que fa a la vacunació el coordinador del Grup Espanyol de VPH va recomanar la vacuna, amb prioritat màxima per al grup d'edat comprès entre els 9 i 14 anys, i amb prioritat alta per als de 15-26 anys; i referent a això va destacar la seguretat de la vacuna: "la vacuna de VPH ha superat les exigències de control més altes que ha superat mai cap vacuna". El doctor Cortés va afegir que fins ara no hi ha hagut cap efecte advers que estigui directament relacionat amb la vacuna. Quant a l'eficàcia d ela vacuna el doctor Cortés va parlar d'una eficàcia del 100% en pacients no portadores abans de vacunar.

 

El Grup Espanyol ha proposat una estratègia de cribratge basada en fer els test de VPH i fer la citologia solament a les que resulten ser portadores (un 5-7%), si aquesta surt malament llavors es porta a diagnòstic. D'aquesta manera es fan un 95% menys de citologies. Així, les dones que el test els ha donat negatiu no cal tornar el a mirar fins al cap d'uns 5 anys.

Finalment el Dr Cortés va recordar que l'Organització Mundial de la Salut recomana la inclusió de la vacuna de VPH en el calendari de vacunes.

Temps d'espera a Urgències

Imagen reloj

 

Generals: 00:48

Pediàtriques: 00:42

Actualitzat: 20/10/21 09:30

RECORDI: Pot acudir al PAC del seu centre de salut més proper.

Banner ISO9001