Logo HCIN

L'Hospital Comarcal d'Inca preveu implantar la donació de sang de cordó umbilical durant l'any 2009

El centre sanitari ja és a la xarxa autonòmica com a centre extractor de teixit ocular i centre detector de donants multiorgànics, i ja ha obtingut 10 còrnies

L'Hospital Comarca d'Inca (HCI) preveu implantar al llarg de 2009 la donació de sang de cordó umbilical, segons ha anunciat el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, durant la inauguració de les VII Jornades de coordinació de trasplantaments de les Illes Balears, que se celebren aquest any en aquest hospital. Durant l'acte d'inauguració, el conseller ha estat acompanyat del gerent, Federico Álvarez, el director general d'Avaluació i Acreditació, Joan Llobera, el coordinador autonòmic de Trasplantaments, Antoni Gayà, i la coordinadora de trasplantaments de l'hospital, Laura García de Carlos.

El conseller ha recordat que el HCI ja està dins de la xarxa autonòmica com a centre extractor de teixit ocular i centre detector de donants multiorgànics. Vicenç Thomàs ha destacat que "gràcies a l'interès i la professionalitat del personal de l'hospital han pugut obtenir 10 còrnies". Precisament, la coordinació de trasplantaments d'Inca també treballa en la línia d'aconseguir que el centre pugui fer implants de còrnia al llarg del 2009.

Així mateix, va manifestar que a Espanya els trasplantaments constitueixen avui una realitat terapèutica plenament consolidada, de manera que s'ha arribat a la posició de lideratge mundial. I, dins de l'Estat Espanyol, cal destacar les dades de les Illes Balears, que el 2008 han aconseguit una taxa de donació per sobre de la mitjana espanyola, i molt propera a l'objectiu marcat pel Ministeri de Sanitat i Consum. (40 donants per milió d'habitants.)

La primera donació d'òrgans a les Illes Balears es va fer el 1989 a l'Hospital Son Dureta, i des de llavors fins avui s'han produït a tot l'Arxipèlag 430 donacions multiorgàniques, que han permès que tota una sèrie de pacients guanyessin més de 12.000 anys d' vida, a més de nombroses donacions de teixits per a trasplantaments. Durant el 2008 hi va haver a les Illes Balears 41 donants d'òrgans. Això suposa un increment del 24% respecte del 2007, quan hi va haver 33 donants.

El conseller Vicenç Thomàs ha destacat la importància de la conscienciació del personal sanitari en la donació d'òrgans i teixits, "sense la qual és difícil que els programes de donació i trasplantaments vagin endavant". Thomàs ha ressaltat que es calcula que cada donació pot arribar a mobilitzar fins a 100 professionals. En el mateix sentit, el conseller de Salut i Consum ha agraït "l'esperit solidari" de totes les persones que de manera altruista i generosa han fet donació dels seus òrgans i teixits. "En un moment particularment difícil han sabut sobreposar-se al dolor, el que ha permès que moltes persones hagin pogut sobreviure o millorar la seva qualitat de vida".

Temps d'espera a Urgències

Imagen reloj

 

Generals: 00:34

Pediàtriques: 00:10

Actualitzat: 24/03/23 06:30

RECORDI: Pot acudir al PAC del seu centre de salut més proper.

Banner ISO9001