Logo HCIN

El programa de voluntariat d'atenció domiciliària, pioner a tot Espanya, podrà atendre 80 pacients i els seus familiars podran rebre aquest servei.

La Conselleria de Salut i Consum i la junta de Balears de l'Associació Espanyola contra el càncer presenten a l'Hospital Comarcal d'Inca dos projectes pioners com són la teràpia musical per a tractaments d'Hospital de Dia Oncològic i el Programa de Voluntariat d'Atenció Domiciliària

El programa Vivaldi, el primer d'aquestes característiques que es realitza en els hospitals de les Illes Balears, es preveu que l'utilitzaran uns 60 pacients

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, el gerent de l'Hospital Comarcal d'Inca (HCI), Federico Álvarez, i la presidenta de la Junta de Balears de l'Associació Espanyola contra el Càncer, Teresa Martorell, han presentat avui dos programes pioners com són la teràpia musical per a tractaments d'Hospital de Dia Oncològic i el programa de voluntariat d'atenció domiciliària, Rosa dels Vents.

El HCI i l'AECC tenen un conveni de col · laboració, en els termes de tenir una psicòloga a l'àrea d'oncologia i la participació del voluntariat en l'àmbit hospitalari.

El conseller ha explicat que els equips d'oncologia, la psicòloga i l'equip d'infermeria de l'Hospital de Dia Oncològic han elaborat un programa de teràpia musical per a tractaments, el programa Vivaldi. L'objectiu d'aquest és el d'afavorir, mitjançant la música específicament dissenyada, una disminució dels nivells d'ansietat i de tensió psíquica (estrès) dels pacients que rebin tractaments per a malalties tumorals a l'Hospital de Dia

El conseller ha destacat la importància dels projectes, el primer d'aquestes característiques que es realitza en els hospitals de les Illes Balears, i que ha sorgit a partir de diversos estudis sobre els beneficis de la utilització de determinades activitats musicals per disminuir els efectes nocius els tractaments quimioteràpics, sobretot a nivell psicològic, i millorar les vivències associades a aquests tractaments.

S'han confeccionat quatre programes compostos per músiques diverses, de diferents autors: primavera, estiu, tardor, hivern, per a diferents estats d'ànim. La psicòloga valorarà la conveniència que un pacient entri dins del programa Vivaldi, i dirà quin dels quatre programes requereix, posteriorment l'equip d'infermeria li subministrarà els aparells d'audició (MP3) amb el programa que hagi prescrit la psicòloga.

El programa Vivaldi s'aplicarà des de març fins al 31 de desembre de 2009; es preveu que l'utilitzaran uns 60 pacients, i que es faran unes 360 utilitzacions. En acabar es farà una valoració de la utilitat d'aquest instrument terapèutic, i si es demostra que va bé serà més que un programa pilot en un programa d'un ús més generalitzat.

Amb els MP3 oferirà també un programa de relaxació, Aprèn a relaxar-te, molt utilitzat per l'AECC.

D'altra banda, la presidenta de la Junta de Balears de l'AECC, Teresa Martorell, també ha insistit en la satisfacció que suposa poder presentar des d'Inca dos programes pioners pel que fa a l'assistència de pacients oncològics. I ha destacat que aquests programes són fruit de la bona disposició i la col · laboració de la HCI i de l'AECC i dels seus professionals.

La presidenta de l'AECC ha presentat també el programa Rosa dels Vents, de voluntariat d'atenció domiciliària. Teresa Martorell va dir que l'AECC sempre ha centrat l'atenció del voluntariat en l'àmbit hospitalari, però que a la zona d'Inca ha considerat que les condicions poblacionals de la comarca requereixen l'assistència a domicili. El programa, que començarà en breu, serà pioner a tot Espanya i té tot el suport i el màxim interès de la Junta Nacional de l'AECC, mentre que està en el seu pla estratègic per al 2009 fins al 2012.

La finalitat primordial que persegueix l'atenció domiciliària és el de millorar la qualitat de vida del malalt i dels seus familiars en els aspectes quotidians, amb l'objectiu de proporcionar companyia al malalt al domicili, acompanyar-lo en les seves sortides, fomentar l'entreteniment i l'ocupació del temps lliure, etc.

El programa de voluntariat d'atenció domiciliària es durà a terme amb la col · laboració de la psicooncòloga de l'AECC, la treballadora social de l'HCI i el servei d'atenció a l'usuari de l'hospital.

Es preveu que un 20% dels pacients oncològics que es tracten a l'Hospital Comarcal d'Inca podrà necessitar el suport sociofamiliar que ofereix el voluntariat a domicili, el que significa que uns 80 pacients i els seus familiars podran rebre aquest servei. No obstant això, l'AECC preveu que el que resta d'any es podrà donar suport a un terç dels casos (uns 30 casos d'aquí a finals d'any).

Temps d'espera a Urgències

Imagen reloj

 

Generals: 00:28

Pediàtriques: 00:42

Actualitzat: 20/10/21 08:30

RECORDI: Pot acudir al PAC del seu centre de salut més proper.

Banner ISO9001