Cuidar la salut

Les vostres decisions són importants per a la vostra salut

Què han de saber sobre la COVID-19 les dones embarassades?

Els professionals sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears responen a una sèrie de preguntes que poden sorgir a les dones embarassades durant la crisi sanitària de la COVID-19

Informació per embarassades

Té la dona embarassada més risc que la població general d’infectar-se per COVID-19?

La resposta és no. Ho explica el Dr. Miguel Reyero, Facultatiu del Servei d'Obstetricia i Ginecologia de l'Hospital Universitari Son Espases.

 • 1.Quins efectes té la COVID-19 en les embarassades?

  En principi no estan exposades a més complicacions causades per la COVID-19 que la resta de la població.

  Els símptomes habituals són similars als d’un refredat o la grip. Les seqüeles greus (pneumònia) són més freqüents en els ancians, en les persones immunodeprimides i en els pacients crònics.

 • 2. Quins efectes té en el fetus?

  La COVID-19 és una malaltia nova i per això encara n’hi ha aspectes que no es coneixen. No s’ha detectat que incrementi el risc de patir un avortament ni que la infecció es transmeti al fetus o que provoqui malformacions.

  S’han descrit alguns casos de parts prematurs en gestants infectades, però no és clar si la infecció per coronavirus en va ser la causa.

 • 3. Què podeu fer per reduir el risc de contagi?

  El més important és rentar-se les mans sovint i quan torneu a casa des de la feina o d’algun lloc públic.

  • No us toqueu els ulls, el nas ni la boca, perquè el contacte amb les mans facilita la transmissió del virus. Emprau un mocador d’un sol ús si heu de mocar-vos i tirau-lo tot d’una després d’haver-lo emprat.
  • Si us veis obligada a sortir de casa vostra, ho heu de fer només si és estrictament necessari i evitant el transport públic.
  • Durant l’epidèmia, evitau les visites de familiars o amics tant a casa vostra com a l’hospital.
 • 4. Què heu de fer si heu estat en contacte amb un cas confirmat o si pensau que patiu COVID-19?

  Si teniu febre o tos, contacteu amb el vostre centre de salut telefonant al 902079079 o al 971437079. En canvi, si us costa respirar, telefonau directament al 061.

 • 5. Podeu acudir als controls d’embaràs si teniu tos seca o febre?

  El dia abans de la cita us telefonarem per saber si teniu símptomes i us informarem del que heu de fer. Heu de tenir en compte que les telefonades des dels centres de salut o els hospitals es fan des d’un número ocult.

  Si no us hem telefonat el dia abans de la cita i teniu símptomes, avisau-nos per telèfon.

 • 6. Si no teniu tos ni febre ni heu estat exposada a un cas confirmat, podeu acudir als controls?

  Sí, però heu de tenir en compte que s’han fet algunes modificacions respecte dels controls; la comare del vostre centre de salut us els indicarà.

  A més, per evitar tenir contacte amb altres persones, en acudir a l’hospital o al centre de salut a fer-vos un control heu de tenir en compte aquestes recomanacions:

  • Heu de ser puntual; si hi arribau tard haurem d’anul·lar la cita i intentar citar-vos per a un altre dia, a fi de no perjudicar altres embarassades.
  • Acudiu tota sola i seguint les instruccions decretades mentre duri l’estat d’alarma.
  • Mentre duri aquesta situació no està permès que entrin acompanyants en les visites ni les exploracions. Per tant, si algú us acompanya haurà d’esperar fora del centre sanitari, llevat que necessiteu ajuda per desplaçar-vos.