A les Illes Balears, a partir de dissabte 4 de desembre de 2021, les persones majors de 12 anys que vulguin accedir a determinats locals hauran de presentar el CCD-UE, que es pot descarregar al Portal del Pacient i a l'APP CITA PRÈVIA GOIB
Les persones a les que el Servei de Salut ha diagnosticat la COVID-19 mitjançant una prova d’antígens rebran un SMS que servirà per acreditar la recuperació de la malaltia a l’hora d’accedir als establiments on és necessari acreditar l'estat de salut en relació a la COVID-19.
Aquest certificat està destinat a persones que no disposen del CCD-UE o el tenen a punt de caducar.
IMPORTANT: les proves d’antígens realitzades a centres sanitaris privats o a farmàcies no generen aquest tipus de SMS. No obstant, podreu sol·licitar que el centre privat us emeti un certificat amb el resultat positiu de la prova que també serà vàlid per accedir als establimets.
Pròximament, les proves d’antígens realitzades a les farmàcies adherides al conveni amb el Servei de Salut també generaran un SMS.
Heu de demanar cita per a resolució d'incidències en un dels punts presencials d’emissió del CCD-UE on us expediran en paper el certificat de prova d'antígens positiva.
IMPORTANT: En aquests punts només s’expedeixen certificats de proves d’antígens fetes al Servei de Salut.
A partir del 25 de febrer de 2022, les persones diagnosticades de la COVID-19 amb test ràpid d’antígens poden obtenir el CERTIFICAT COVID DIGITAL UE de recuperació per acreditar que han passat la malaltia en els mateixos termes que les persones diagnosticades amb una PCR.
Aquest certificat de recuperació s’emetrà retroactivament als ciutadans i ciutadanes que varen ser diagnosticats amb aquesta tècnica d'ençà del 1r d’octubre de 2021
Poden fer-se una prova d'antígens en una de les farmàcies col·laboradores amb el Servei de Salut les persones amb símptomes que tinguin condició de vulnerables: majors de 60 anys, immunodeprimides o dones embarassades. També s'hi faran proves a les persones que necessiten un certificat de prova amb resultat negatiu per viatjar.
S'ha detectat que la validesa dels CCD de vaccinació emesos abans de dia 15 de desembre de 2021 expira el 24 de maig de 2023. Malgrat que s'hagi declarat el final de la pandèmia, alguns països poden mantenir el control sanitari mitjançant el CCD.
Un CERTIFICAT COVID DIGITAL UE acredita digitalment que una persona:
El CCD-UE facilita la lliure circulació, de manera segura, entre països de la Unió Europea i d'arreu durant la pandèmia de COVID-19, informa i acredita l'estat de salut dels viatgers en relació a la COVID-19.
Espai web digital on podeu consultar la vostra informació sanitària personal i privada, i efectuar tràmits administratius en el Servei de Salut de les Illes Balears
Qualsevol persona resident o no resident a les Illes Balears que s'identifiqui amb:
Rebreu en el mòbil un codi de seguretat per SMS que haureu d'introduïr en el pas següent.
Finalment, podreu descarregar el Certificat COVID Digital UE que necessiteu: vaccinació, recuperació o prova diagnòstica.
És important que les vostres dades administratives i de contacte estiguin actualitzades.
Si és la primera vegada que utilitzau Cl@ve us heu de registrar presencialment seguint els passos determinats en el sistema de registre de Cl@ve.
Ajuda sobre Cl@ve
A les Illes Balears disposau d'una xarxa d'oficines de registre amb servei especialitzat Cl@ve a diferents òrgans de l'administració local o autonòmica on podeu sol·licitar cita digitalment.
El Servei de Salut de les Illes Balears conjuntament amb la Fundació BIT ha implementat a l'APP CITA PRÈVIA GOIB, aplicació gratuïta per a telèfons mòbils (sistemes Android i iOs), la possibilitat de descarregar el CERTIFICAT COVID DIGITAL UE.
Qualsevol persona resident o no resident a les Illes Balears que s'identifiqui amb:
- Codi d'identificació del pacient (CIP), un número que comença per 38 i es troba imprès en la targeta sanitària individual (TSI).
- Sistema d'identificació Cl@ve (usuaris amb o sense TSI).
El Servei de Salut de les Illes Balears ha habilitat a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera punts d'atenció presencial a la ciutadania en els quals us poden emetre el Certificat COVID DIGITAL UE (CCD) o resoldre incidències relacionades amb la seva obtenció. Per tramitar incidències heu de demanar cita
Si vós teniu un Codi d'identificació del pacient (un número que comença per 38 i es troba imprès en la targeta sanitària individual) de les Illes Balears, podeu acudir a un punt presencial per:
A) Recollir el Certificat COVID Digital UE (CCD-UE) dins l'horari d'atenció (no cal demanar cita).
B) Resoldre incidències relacionades amb l'emissió del CCD-UE havent demanat cita abans.
Si. La persona autoritzada haurà de presentar una autorització signada i una còpia de DNI de la persona a la qual s'emet el certificat. Els menors de 16 anys i persones incapacitades han d'anar acompanyats del seu representant legal o anar aquest en el seu nom.
L'horari d'emissió de CCD a Mallorca, Menorca i Eivissa és de 08.00 a 18.00 de dilluns a divendres
Els punts d'emissió de CCD es troben:
Mallorca:
Hospital Universitari Son Espases (vestíbul entrada hospitalització d'adults. Mòdul O/M)
Hospital d'Inca (vestíbul entrada)
Hospital de Manacor (vestíbul entrada)
Menorca:
Hospital Mateu Orfila (vestíbul entrada)
Canal Salat (primer pis enfront de consultes externes)
Eivissa: Hospital Can Misses (vestíbul entrada)
Formentera: Hospital Formentera (vestíbul entrada). Horari d'emissió Dilluns i Dimecres de 08.00-14.00. Dimarts, dijous i divendres 13.30-19.30
Febre, tos, dificultat respiratòria, d'inici en els últims 10 dies o ha estat diagnosticat de la COVID-19 en els últims 10 dies
CIRCULACIÓ ENTRE PAÏSOS
El reglament estableix que no es pot restringir la lliure circulació entre països a cap persona que no disposi del CCD-UE. No obstant això:
Consultau els requisits per entrar a països de la Unió Europea a Re-open EU.
Consultau els requisits per entrar a països de fora la Unió Europea.
No, només s'exigeix per a viatges internacionals.
El certificat de vaccinació es pot sol·licitar i expedir després d’haver-se administrat cada dosi i indicarà clarament si s'ha completat o no el cicle de vaccinació.
Es considera que el CCD indica pauta completa de primovaccinació quan mostra:
A més, el CCD-UE de les persones que han rebut la dosi de reforç pot mostrar:
A partir del 10 de juny de 2021 el Servei de Salut de les Illes Balears té capacitat per emetre el Certificat COVID Digital UE (CCD-UE) en qualsevol moment, però només es lliurarà a la persona quan aquesta el sol·liciti pels mitjans habilitats.
El certificats COVID DIGITAL UE expedits pel Servei de Salut de les Illes Balears compleixen les especificacions recollides en el Reglament europeu que entra en vigència a partir de l'1 de juliol de 2021 i seran acceptats pels estats membres de la Unió Europea. Consultau els requisits específics per entrar a cada estat a Re-open EU.
PERIODE DE VALIDESA:
No. El Certificat Digital COVID UE és completament gratuït.
La responsabilitat principal de la validació i acceptació de persones que viatgen a Espanya és del Ministeri de Sanitat, mitjançant Sanitat Exterior, per a la qual cosa s'evolucionarà el sistema actual SPTH (Spain Travel Health).
A l'hora de viatjar a un altre país de la Unió Europea, en el lloc de destinació s'escanejarà el codi QR del viatger per comprovar que, o bé està vaccinat, o bé té una prova amb resultat negatiu, o s'ha recuperat de la malaltia. La verificació del codi QR a la destinació serà fàcil i ràpida.
Si es compleix algun dels tres supòsits citats, la persona que porta el certificat podrà continuar el viatge. Si no té el certificat, podrà viatjar, però el procés d'admissió serà més lent i els països de destinació podran aplicar mesures i controls addicionals.
El Servei de Salut de les Illes Balears és l'ens públic responsable d'acreditar la validesa del Certificat DIGITAL COVID UE en format electrònic (PDF amb QR) o en paper, a la ciutadania de les Illes Balears.
A les Illes Balears el Certificat COVID DIGITAL UE, verificat pel Servei de Salut de les Illes Balears, en format electrònic (PDF amb QR) o en paper, el poden emetre les següents entitats:
1. CERTIFICAT DE VACCINACIÓ CONTRA LA COVID-19
2. CERTIFICAT DE PROVA DIAGNÒSTICA D'INFECCIÓ ACTIVA AMB RESULTAT NEGATIU
3. CERTIFICAT DE RECUPERACIÓ
Quan reserveu cita per a una prova diagnòstica (PCR o test ràpid d’antígens) assegurau-vos que el centre privat que escolliu està habilitat per lliurar el CCD-UE.
En aquest cas, és el centre qui us ha de proporcionar el CCD-UE de prova o de recuperació si el sol·licitau i havent notificat prèviament el resultat de la prova al Servei de Salut.
Com indica el Reglament (UE) 2021/953, els estats membres poden revocar certificats expedits o obtinguts de manera fraudulenta o després de suspendre un lot defectuós de vaccins contra la COVID-19.
Si. És possible emetre el CCD-UE de vaccinació a persones residents a les Illes Balears que han rebut el vaccí fora d'Espanya sempre que els hagin administrat un dels vaccins autoritzats per l’Agència Europea del Medicament: Vaxzevria (AstraZeneca), Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer) o Janssen.
Si, és possible emetre el Certificat de recuperació de la COVID-19 i el Certificat de vaccinació contra la COVID-19 a persones que hagin estat vaccinades o els hagin fet una PCR en una altra comunitat autònoma.
Cal que la persona en qüestió estigui donada d’alta en el Servei de Salut de les Illes Balears i que a la comunitat autònoma on hagi estat vaccinada o li hagin fet la PCR amb resultat positiu hagi registrat el resultat en una base de dades estatal integrada.
Supletòriament, podeu sol·licitar el CCD-UE a la seu electrònica del Ministeri de Sanitat.
Les mútues que facin proves diagnòstiques tenen el mateix procediment d'emissió del CCD-UE que els laboratoris privats sempre que estiguin autoritzades per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
A més, les persones que no tenen targeta sanitària individual poden descarregar el CCD-UE des del Portal del Pacient o l’app «Cita prèvia GOIB» autenticant-se amb el sistema Cl@ve.
La validació del codi QR es fa fora de línia, de manera que no suposa el tractament ni la incorporació de les vostres dades a cap sistema d’informació.
Tal com hem indicat, la validació del codi QR es fa fora de línia; per tant, no implica connectar-se a altres sistemes ni consultar cap altre sistema.
Clicant aquí trobareu informació sobre els drets en matèria de protecció de dades personals.
Informació proporcionada pel Ministeri de Sanitat