Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

La consulta específica d'MPOC de l'Hospital Son LLàtzer fa deu anys

Son Llàtzer disposa d'una consulta específica que atén actualment 150 pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica avançada (MPOC)

L'any 2010, el Servei de Pneumologia de l'Hospital Son Llàtzer va posar en marxa una consulta monogràfica sobre la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), pionera a les Illes Balears. Després de 10 anys de funcionament, la Dra. Antonia Fuster, responsable d'aquesta consulta, explica que «actualment atenem 150 pacients amb MPOC avançat. Amb això aconseguim un major control dels símptomes i una disminució del nombre d'ingressos hospitalaris i de visites a urgències a causa d'aquesta patologia».

L'MPOC és la quarta causa de mort a Espanya, per darrere del càncer, les malalties cardíaques i les cerebrovasculars. A les Illes Balears, cada any hi ha 24,13 morts per cada 100.000 habitants a causa de l'MPOC. La prevalença és de l'11,1 % entre la població insular (13,6 % en homes i 8,5 % en dones).

És una patologia molt freqüent entre la població espanyola, sobretot en els homes, tot i que en els últims anys ha augmentat de manera important entre les dones, a causa de la incorporació de l'hàbit del tabaquisme. Segons l'estudi recent EPISCAN II (2019) —el major estudi sobre MPOC fet a Espanya—, l'11,8 % de la població major de 40 anys a Espanya pateix MPOC. Les diferències són significatives entre homes i dones, amb una prevalença del 14,6 % i del 9,4 %, respectivament. A més, s'identifica en l'estudi un preocupant increment de l'infradiagnòstic de la malaltia, que arriba fins al 74,7 %.

Segons les dades de l'estudi previ —EPSCAN I (2007)— la prevalença global de l'MPOC era d'un 10,2 % (15,1 % en homes, 5.6 % en dones). Preocupa l'increment de la prevalença global en l'última dècada, sobretot en dones. Segons l'estudi ConocEPOC, un estudi d'àmbit estatal, només el 17 % de la població espanyola sap què és l'MPOC.

Fins avui, la relació entre la malaltia pulmonar obstructiva crònica i la COVID-19 no és clara, però se sap que s'associa a un risc major de desenvolupar una forma greu de la malaltia (amb necessitat d'ingrés en vigilància intensiva/ventilació mecànica o defunció). Una metanàlisi recent va determinar que en els pacients amb MPOC el risc de desenvolupar una forma greu de COVID-19 es multiplicava per 4. Sembla que hi ha una evidència segons la qual el tabaquisme actiu propicia una forma més greu de la malaltia, per la qual cosa és raonable esperar que abandonar-lo tingui efectes beneficiosos.

Causes de l'MPOC

La malaltia pulmonar obstructiva crònica és el terme general que engloba malalties com la bronquitis crònica i l'emfisema pulmonar. L'MPOC és una malaltia crònica i progressiva que es caracteritza per una dificultat al pas de l'aire deguda a una inflamació dels bronquis. En el nostre àmbit, la causa més freqüent és el tabac. En fases inicials apareixen símptomes com la tos, expectoració i fatiga; a mesura que la malaltia progressa, es produeix una incapacitat per fer les activitats de la vida diària com ara vestir-se o caminar. A més, el pacient pot necessitar oxigen.

La causa principal d'MPOC és el tabaquisme. També poden patir la malaltia persones no fumadores a causa de l'exposició continuada al fum de la combustió de la biomassa (forns de llenya i estufes en ambients escassament ventilats, principalment en els països en vies de desenvolupament), aquelles que visquin en llocs amb una gran contaminació industrial o persones fumadores passives.

Per diagnosticar la malaltia és necessari fer una espirometria, que és una prova senzilla, de deu minuts de durada, on es comprova si hi ha alguna alteració de la funció pulmonar.

La mesura més eficaç per evitar l'inici de la malaltia i la seva progressió és deixar de fumar. Els tractaments amb fàrmacs broncodilatadors i antiinflamatoris inhalats poden ajudar a millorar els símptomes, augmentar la funció pulmonar del pacient i retardar la progressió de la malaltia. La fisioteràpia respiratòria, el control nutricional, l'ajuda psicològica i l'oxigenoteràpia són mesures no farmacològiques que també poden contribuir a millorar la vida d'aquests pacients.

invalid quix collection shortcode!