Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

L’Hospital Mateu Orfila, pioner a les Illes Balears en el trasplantament de tendons del pare per reparar lligaments del fill

El Servei de Traumatologia ha realitzat amb èxit la primera cirurgia d’aquest tipus en un pacient de 13 anys

 

L’Hospital Mateu Orfila ha aplicat una tècnica pionera a les Illes Balears, i molt nova en el conjunt d’Espanya i Europa, que consisteix a trasplantar teixit de pares a fills per refer un trencament de lligament encreuat anterior del genoll. La intervenció s’ha fet amb èxit en un pacient de 13 anys que va rebre teixit de son pare en una cirurgia simultània entre donant i receptor que va dur a terme el Servei de Traumatologia —dirigit pel doctor Luis Prieto— i en la qual van participar un total de dotze professionals dels diferents àmbits hospitalaris.

 

En aquesta intervenció hi va participar el doctor Joan Carles Monllau, de l’Hospital del Mar de Barcelona, pioner que va aplicar aquesta tècnica a Europa l’any 2015 després de ser utilitzada per primera vegada a Austràlia el 2013.

 

La tècnica consisteix a fer servir un tendó isquiotibial d’un dels progenitors per poder reparar el genoll lesionat del fill. Així, s’aconsegueix un empelt de la mida més adequada, es garanteix la compatibilitat del teixit i es millora la taxa d’èxit de la reconstrucció del lligament encreuat anterior. Aquesta intervenció innovadora permet evitar l’agressivitat i la morbiditat que genera treure un tendó d’una persona que es troba en procés de creixement.

 

Amb un empelt parental fort i resistent aconseguim un nou lligament més segur mecànicament i amb menys probabilitat de recaiguda atès que, en moltes ocasions i sobretot en nins de talles baixes, els empelts propis que es poden obtenir són de quantia i qualitat escasses i poden condicionar el resultat final de la intervenció.

 

El pacient menorquí de 13 anys va ser intervingut el passat mes d’agost i, actualment, es troba en la fase final del procés de rehabilitació postoperatori, amb un resultat molt positiu pel que fa a la recuperació del genoll, segons explica el doctor Prieto, qui destaca l’esforç de l’equip de Traumatologia per introduir noves tècniques, d’eficiència científica demostrada, en benefici dels ciutadans i ciutadanes de l’illa. «La reconstrucció del lligament encreuat anterior del genoll amb un donant parental suposa un gran avantatge per al pacient, tant en el moment de la intervenció com en la recuperació posterior», assegura el cap del Servei.

 

El trencament complet del lligament encreuat anterior és una lesió habitual en adults, però cada vegada també és més freqüent en infants en edat de creixement que fan esport. En aquests casos, el trasplantament de tendons del pare o la mare s’ha demostrat una opció nova, segura i amb molts avantatges en comparació amb els empelts habituals del propi pacient o procedents d’un banc de teixits.

invalid quix collection shortcode!