Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

La Conselleria de Salut i Consum posa en marxa la primera UVI mòbil pediàtrica de les Illes Balears

La presidenta Armengol ha assistit a la presentació de l’ambulància que situa les Illes Balears “a l’avantguarda dels països europeus en el sistema d’atenció i millora de la salut en els infants” 

Al llarg de 2018, el SAMU-061 va atendre un total de 309 pacients pediàtrics, 244 urgents i 65 programats

 

La Conselleria de Salut i Consum ha posat en marxa avui la primera UVI mòbil pediàtrica de les Illes Balears, dotada de tecnologia específicament preparada per al trasllat d’infants. L’ambulància, la segona que existeix a Espanya després de Catalunya, ha estat presentada a l’Hospital Universitari Son Espases amb la presència de la presidenta Francina Armengol, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el director general del Servei de Salut, Juli Fuster.

 

La nova UVI mòbil pediàtrica, dissenyada pels professionals de la Unitat de Transport Pediàtric i el SAMU-061, disposa d’espais més amplis per a l’estabilització del pacient, la realització de maniobres vitals o la vigilància durant el trasllat així com el trasllat en incubadora preservant la millor qualitat assistencial i la seguretat. A més, està dotada amb professionals de medicina i infermeria de l'Hospital Universitari de Son Espases i del SAMU-061 especialitzats en l’atenció al pacient pediàtric i neonatal crític.

 

Armengol ha recordat que “una de les prioritats absolutes del Govern és el que fa referència a la millora de l’assistència sanitària, sobretot la d’aquelles persones més vulnerables i que tenen més dificultats”. A més, ha destacat que aquesta nova ambulància suposa un avanç molt important i que “ens posa a l’avantguarda dels països europeus en el sistema d’atenció i millora de la salut dels infants”, amb la “millor tecnologia i els millors professionals”.

 

El vehicle s’incorpora a la Unitat de Transport Pediàtric Balear, dedicada 24 hores al dia, els 365 dies de l'any, al transport terrestre i aeri en l'àmbit del territori balear i també peninsular, si el pacient requereix trasllat a altres hospitals de la península.

 

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha destacat que aquesta és una unitat de referència a Espanya no només per la dotació tecnològica de darrera generació de la qual disposa, sinó també per les activitats que realitza, algunes de les quals associades a incubadores d'última generació, que permeten administrar fins a 10 medicaments alhora.

 

Concretament, la Unitat de Transport Pediàtric de Balears és l'única del país que disposa d’un protocol específic d'activació. A més, el seu és l’únic personal d'unitats de transport pediàtric especialitzat que indistintament pot traslladar un pacient en ambulància, helicòpter o avió sanitari.

 

La UTPB és l’única que aplica des de fa anys la teràpia amb òxid nítric inhalat en els trasllats aeris i de les poques que ho fa en desplaçaments terrestres. A més, és de les poques que aplica l'oxigenoteràpia d'alt flux durant el trasllat (única a nivell aeri) i l'única que compta amb un equip que no necessita aire comprimit per a la seva utilització. Igualment, la UTPB ha estat la primera unitat a incorporar dos respiradors de transport que permeten ventilar tots els pacients en edat pediàtrica, independentment del pes o edat.

 

La Unitat de Transport Pediàtric Balear també va a ser la primera unitat especialitzada (n’hi ha poques a Europa) a incorporar el sistema d'escalfament i humidificació activa de l'aire, en els pacients neonatals amb ventilació mecànica invasiva, no invasiva i d'alta freqüència neonatal. Així mateix, és de les poques d'Europa que va incorporar el tractament amb Ventilació d'Alta Freqüència Percusiva neonatal per als trasllats terrestres i aeris.

 

Gómez ha recordat també que l'any 2018 va participar, conjuntament amb el personal de l'Hospital 12 d'Octubre i el SAR, en el primer trasllat d'un pacient amb oxigenació amb membrana extracorpòria (ECMO) que també ha estat una altra fita en la sanitat del nostre país.

 

El 2014, per primera vegada a Espanya, va realitzar el trasllat aeri d'un pacient pediàtric amb Ventilació d'Alta Freqüència, la qual cosa va ser una fita en la sanitat espanyola.

 

El nou vehicle que ara s’incorpora s'adapta a les necessitats del trasllat i aspectes  abans citats. Per al seu disseny s'han tingut en compte aquests aspectes tècnics i logístics que doten de seguretat tota l'operativa, juntament amb la incorporació de tot el material d'electromedicina que possibilita oferir les necessitats assistencials, sense compromís d'espai de les ambulàncies convencionals d'adults.

 

Incorpora tres noves lliteres elèctriques especialment dissenyades per al trasllat d’infants en incubadora aèria a les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa i Formentera. Pel que fa a la reflectància i il·luminació d’emergència també disposa de  les darreres novetats en seguretat.

 

Així mateix s'ha intentat minimitzar l'impacte emocional que pot suposar per als nens i familiars, amb la "humanització" d'un disseny extern i intern de l'ambulància amb motius infantils.

 

Al llarg de 2018, el SAMU-061 va atendre un total de 309 pacients pediàtrics, 244 urgents i 65 programats. Si es té en compte el nombre de trasllats en funció de l’hospital de destí, l’Hospital Universitari Son Espases va ser el que més en va rebre, amb 255 pacients.

 

invalid quix collection shortcode!