Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

S’inicia el procés de licitació de les obres de consolidació i manteniment de l’Hospital Verge del Toro

Es preveu l’inici de les obres el primer trimestre de 2019 amb una durada aproximada d'un any

El pla d’usos, presentat ahir, preveu una superfície útil de 5.101 m2, 60 habitacions i entre 60 i 90 llits

El Govern dóna una passa més en la recuperació de l’Hospital Verge del Toro per a la població amb la licitació de les obres de consolidació i manteniment de l’antic hospital, per valor de 2,7 M€. Les obres, que formen part de la primera fase de recuperació del centre, consistiran en la rehabilitació de la façana, la coberta i l’estructura, i s’iniciaran previsiblement en el primer trimestre de 2019, amb una durada aproximada d'un any. 

Amb les obres de consolidació i manteniment, des de la Conselleria de Salut es fan les passes necessàries per complir amb el compromís del Govern de les Illes Balears de recuperar per a la població aquest antic edifici sanitari. Segons el pla del Servei de Salut, un cop finalitzada la rehabilitació del Verge del Toro (primera fase) es faran les reformes interiors que determini el pla funcional d’usos presentat ahir (segona fase). L’objectiu d’aquest pla és la creació de nous recursos hospitalaris i ambulatoris a l’espai de l’Hospital, orientats a proporcionar una atenció integral i de qualitat als pacients amb malalties cròniques i a les persones que els cuiden. 

Ubicat al nucli urbà de Maó, l’Hospital Verge del Toro es va construir l’any 1951 i es va tancar el 2007, quan el centre hospitalari de referència es va traslladar a l’Hospital General Mateu Orfila, aleshores acabat de construir. 

L’Hospital Verge del Toro té una superfície de 9.325 m2 i està format per dues grans construccions: l’edifici principal —amb una superfície de 6.714 m2, que consta d’una planta soterrani, una planta baixa i sis pisos d’alçada— i el centre de salut, actualment en funcionament. El Servei de Salut ha detallat en els informes tècnics les reformes que s’hi han de fer per corregir les deficiències actuals. Es poden estructurar així: 

  1. Façana i cobertes: demolició i reconstrucció de les façanes (4.807,50 m2), ja que s’hi ha detectat risc de despreniment i de trencaments puntuals en alguns revestiments. A més, s’han de netejar i reposar les teules rompudes o desplaçades de les cobertes inclinades i s’ha de fer una reconstrucció completa de les cobertes planes.
  1. Estructura de l’edifici principal: l’estat de conservació de l’estructura és bo, en termes generals. No obstant això, alguns elements estructurals necessiten millores: a la planta soterrani s’han detectat pilars amb corrosió, conseqüència de la humitat provocada per filtracions internes; també hi ha elements estructurals defectuosos (pilars, bigues mestres) a vàries parts de l’estructura (façana, sala de màquines), que estan afectades per filtracions d’aigua externes; i, en darrer terme, cal reparar la corrosió en els forjats de determinades zones, com ara la bugaderia del soterrani, on la humitat ambiental ha estat més alta per culpa del vapor generat per la maquinària.

Segona fase: Pla funcional d’usos 

Aquest Pla, integrat dins el Pla d’atenció a les persones amb malalties cròniques de la Conselleria de Salut, pretén, d’una banda, recuperar un espai emblemàtic i, d’una altra, integrar un conjunt de dispositius per donar resposta a les necessitats assistencials de pacients amb malalties cròniques amb complexitat clínica i als seus familiars. I és que es preveu que entre els anys 2016 i 2029, a l’illa de Menorca, la població de persones majors de 65 anys passi d’un 16% a un 23% del total de població. 

Preveu una superfície útil de 5.101 m2, 60 habitacions i entre 60 i 90 llits. Hi haurà una àrea d’hospitalització amb quatre unitats (una per planta), una àrea ambulatòria —amb un hospital de dia, consultes externes, i una unitat d’estimulació cognitiva—, i una àrea de suport clínic. Aquesta és la cartera de serveis prevista pel Pla funcional d’usos: 

  • Hospitalització cronicitat (2.348 m2)
  • Convalescència: pacients, generalment amb malalties cròniques, ingressats en hospitals d'aguts per descompensació mèdica o quirúrgica que necessiten tractament, cures i/o rehabilitació en un centre de mitjana estada.
  • PCA: pacients amb malaltia crònica avançada —diagnosticats i avaluats no tributaris d'exploracions ni tractaments agressius o invasius—, que precisen ingrés directe des del seu domicili en un centre de mitjana estada per descompensació d'alguna de les seves malalties cròniques.
  • Cures pal·liatives: pacients amb malaltia crònica i/o oncològica que donada l’alta complexitat pal·liativa requereix ingrés per a control de símptomes en unitat específica de cures pal·liatives.
  • Cures especials (llarga estada): pacients generalment amb malalties cròniques i alta dependència que precisen ingrés per a cures complexes continuades que no poden ser proporcionades en el domicili.
  • Àrea ambulatòria cronicitat (611 m2)
  • Consultes Externes: espai per a valoració integral, tractament i cures
  • Unitat d’Estimulació Cognitiva: pacients amb problemes cognitius amb potencial de millora, que es puguin beneficiar de l'atenció ambulatòria que prioritza la recuperació cognitiva i funcional amb l'objectiu d'aconseguir el major grau d'autonomia en totes les dimensions.
  • Hospital de Dia: pacients amb problemes de mobilitat i/o autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar d’una atenció ambulatòria que prioritza la recuperació funcional.
  • Àrea de suport clínic (212 m2)

Hi haurà un espai de radiologia (convencional i ecografia clínica), farmàcia (dispensació i suport a la prescripció) i laboratori (extracció). 

També hi haurà altres àrees destinades a la gestió de pacients (vestíbul, admissions, arxiu, tanatori), una àrea social (menjadors, vestuaris, sala multiconfessional), una àrea logística i serveis generals (administració, subministrament i magatzem, cuina, llenceria i bugaderia, residus, manteniment, etc.)

invalid quix collection shortcode!