Logo ASME

L’Hospital General Mateu Orfila ha obtingut la recertificació CAT de qualitat en transfusió de sang, una acreditació que té una vigència de tres anys i que va obtenir per primera vegada l’any 2006 

La Fundació CATés un organisme de certificació en l’àmbit de la transfusió de sang i la teràpia cel·lular i tissular que destaca per ser imparcial i independent i estar avalada per les societats científiques de l’àmbit de l’hematologia i la transfusió sanguínia. La certificació suposa una garantia de la qualitat en els processos que es duen a terme, alhora que contribueix a la implicació de tot el personal en la millora contínua. Entre aquests processos cal remarcar els següents: 

  • El control de qualitat i de seguretat en el procés de conservació dels components sanguinis i de transfusió als pacients.
  • La seguretat en les proves de compatibilitat entre el receptor i el donant en les transfusions.
  • Els protocols d’actuació en cas d’accidents i d’emergències sanitàries.
  • El confort, la higiene i la desinfecció màxima de les instal·lacions.
  • La qualificació, la capacitació i l’actualització permanent de la formació de tots els professionals.
  • La traçabilitat entre les donacions i les transfusions. 

El servei de transfusió de sang de l’Hospital General Mateu Orfila té un equip format per tres metges, dues infermeres i tres tècnics de laboratori, que treballen per torns, de matí, i amb un total de deu tècnics que cobreixen els torns de capvespre, nit i dies festius, amb l’objectiu d’atendre totes les necessitats de transfusió de sang. La Dra. Elvira Oliva, responsable del servei, assegura que tenir un certificat de qualitat és molt gratificant, pel gran esforç que requereix al personal, però sobretot perquè aporta credibilitat i confiança als pacients des del moment en què tots els processos responen a uns criteris de qualitat i seguretat reconeguts i avalats per les societats científiques. 

Activitat de 2014

Pel que fa a l’activitat del Servei d’Hematologia i Hemoteràpia de l’Hospital General Mateu Orfila durant l’exercici de 2014, s’hi varen fer les transfusions següents: 

  • 2.007 unitats de concentrat d’eritròcits
  • 50 unitats de plasma fresc
  • 265 pools de plaquetes 

Pel que fa a les donacions de sang, l’any 2014 se’n varen registrar a Menorca 3.549 i 180 nous donants, i es varen atendre 507 oferiments de persones que finalment no varen poder fer una donació. Menorca continua al capdavant pel que fa donacions de sang a les Illes Balears, amb una taxa de 38 donacions per cada 1.000 habitants, mentre que la mitjana de les Illes Balears se situa en 36 donacions per cada 1.000 habitants. 

Banner directorio telefónico

Banner cita previa

Banner IBSalut