Logo ASEF

Agudesa visual

\ S’evitarà que més de dos-cents infants de 3 a 5 anys s’hagin de traslladar a una altra illa per rebre aquesta prestació

\ S’ha contractat un optometrista per a aquesta consulta

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va inaugurar ahir la consulta de cribratge d’agudesa visual al Centre de Salut Formentera, dirigida a la població pediàtrica de 3 a 5 anys en aplicació del Programa de Salut Infantoadolescent del Servei de Salut de les Illes Balears, amb la qual cosa s’evitarà que més de 200 infants s’hagin de traslladar a una altra illa per rebre aquesta prestació.

Aquesta consulta tindrà inicialment una freqüència mensual, concretament el darrer dimecres de cada mes en horari de tarda. En la primera, que va tenir lloc ahir, varen ser atesos deu infants dels catorze que hi estaven citats.

Per poder oferir aquesta nova prestació al centre de salut formenterer ha estat necessari contractar un optometrista, Álvaro Valdivielso de Hita, que s’encarregarà de l’exploració de la visió dels menors en el programa de cribratge de les alteracions de la visió en la infància, que és molt important per detectar precoçment els trastorns que poden dificultar o impedir el desenvolupament normal de la visió. Es tracta d’evidenciar l’ampliopia —causada per l’estrabisme, per un defecte refractiu o per una anomalia ocular—, la microftàlmia, l’anirídia , el glaucoma congènit, la cataracta congènita i el retinoblastoma; aquesta darrera afecció suposa un risc vital si no es tracta.

Detecció de l’ambliopia

L’ambliopia és una disminució unilateral (poques vegades bilateral) de l’agudesa visual que es produeix en el període de desenvolupament visual i no és deguda a una alteració estructural de l’ull o de les vies visuals, sinó al processament anormal de les imatges visuals a càrrec del cervell en el període de desenvolupament visual, cosa que provoca la disminució de l’agudesa visual. Si l’ambliopia no es tracta pot arribar a ser irreversible, perquè no només deteriora la visió sinó que també interromp la fusió i fa que es perdi la percepció de la profunditat (visió estereoscòpica). Per això és molt important detectar precoçment aquesta causa de disminució de l’agudesa visual, perquè els resultats del tractament respecte de la visió final de l’ull són excel·lents si s’inicia abans dels 4 anys i bons si és abans
dels 6.

Les causes més freqüents d’ambliopia són la supressió, en què el cervell ignora les imatges provinents d’un ull mal alineat o amb visió borrosa (estrabisme o defecte de refracció), i la deprivació, provocada per qualsevol factor que oclogui totalment la visió.