Logo ASEF

Pacient actiu

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera va posar en marxa el Programa Pacient Actiu just fa un any. El 2 de febrer de 2018 les infermeres responsables del Programa del Pacient actiu a Balears, Lucía Moreno i Yolanda Cáceres, acompanyades de dos pacients actius de Palma de Mallorca, van iniciar a l'Hospital Can Misses la formació del grup de professionals que s'encarregaria en un futur de formar els pacients actius de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera: les infermeres Isabel Perelló Martínez, del CS Es Viver, Mari Carmen Escandell Marí, del CS Sant Antoni i Cati Escandell Marí, coordinadora d'Infermeria del CS Can Misses.

Avui, després d'aquest procés que ha englobat tres nivells de formació, la qual reben els professionals, la dirigida als pacients actius (que lideren grups d'altres pacients) i finalment l'orientada a la resta de pacients, ha culminat amb el lliurament de diplomes al primer grup del Programa Pacient Actiu, format per 11 pacients que van ser captats de tots els centres de salut d'Eivissa i Formentera: José Torres Torres, Asunción Fresneda Cobos, Antonio Guasch Escandell, Cristina Tur Tur, José Luis Riera Hernández, María Lourdes Giráldez González, Mónica Ruiz Porlán, Narciso Cabanellas Becerra i Rafael Oliva Pericas.

En l'acte de lliurament dels diplomes ha participat la gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos, qui ha estat acompanyada de la subdirectora Assistencial d'Atenció Primària del Servei de Salut, Rosa Duro, de la directora d'Atenció Primària, Violeta Vega, i del subdirector d'infermeria d'Atenció Primària, Jean Philippe Baena.

El programa Pacient Actiu va dirigit a pacients amb problemes de salut crònics (que suposen més del 50% de l'activitat d'hospitalització i gairebé el 80% de les consultes en l'atenció primària), als seus familiars i als cuidadors.

Encara es desenvoluparan durant aquest mes, fins al dia 26 de febrer, tallers per a practicar les dinàmiques apreses durant la formació, abans de realitzar la primera formació entre iguals.

Aquests primers 11 pacients es convertiran en formadors, en un procés de formació en cascada, aspecte aquest clau en el programa

L'objectiu és formar pacients actius que motivin i capacitin d'una manera més propera i efectiu a altres persones amb la mateixa malaltia, ja que parteixen de la seva experiència personal. D'aquesta manera, els pacients empoderats són capaços de prendre decisions informades sobre el tractament de la seva malaltia, considerar diferents opcions per gestionar les seves condicions i promoure la seva pròpia salut, implicant en el suport als cuidadors.

Aquests tallers es desenvolupen a través d'una estratègia d'educació per a la salut basada en la pedagogia activa (és a dir, a investigar la pròpia realitat i la situació concreta de cada un), incorporant la metodologia basada en la formació entre iguals i, per tant , motivant d'una banda als formadors a facilitar la comunicació i l'intercanvi d'experiències, i per una altra impulsant que els pacients siguin més capaços a l'hora de prendre decisions, resoldre problemes i autogestionar el seu problema de salut.

La tasca de diverses associacions de pacients ha estat crucial per contactar amb tots aquells pacients que formen part del projecte, als que es va entrevistar prèviament i es va fer una valoració inicial de salut.