Logo ASEF

Dona i ciència

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a Ciència (11 de febrer), l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), juntament amb la Conselleria d'Educació, i amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha organitzat xerrades amb investigadores de diferents branques científiques en diversos centres escolars per contribuir al foment de les vocacions científiques entre nenes i nens, i donar visibilitat a la tasca investigadora de les dones.

Els centres participants a Eivissa són el CC Santíssima Trinitat de Sant Antoni de Portmany; i IES Balàfia i el CEIP Torres de Balàfia de Sant Llorenç de Balàfia; CEIP l'Urgell de Sant Josep de sa Talaia; l'IES Sa Blanca Dona d'Eivissa i el Col·legi Mestral. Així mateix s'impartirà una xerrada al CEIP Sant Ferran de ses Roques de Formentera.

Les científiques que impartiran les xerrades són Maria Costa, documentalista de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Costa, metgessa de família al Centre de Salut de Can Misses, Consuelo Corrionero, metgessa de família en el Centre de Salut de Vila, i Eva Tur, divulgadora científica (Eiviciència). A Formentera, impartirà la xerrada Mar Leza, investigadora del Departament de Biologia de la UIB.

Aquestes visites tenen com a objecte proporcionar als nens i nenes referents científics femenins, explicar el paper de la ciència i la investigació en la societat, demostrar als estudiants com s'utilitza la ciència en el "món real" i transmetre la idea que la ciència és una professió viable i emocionant.

I és que, segons un estudi realitzat a 14 països, la probabilitat que les estudiants acabin un grau, un màster i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18%, 8% i 2%, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37%, 18% i 6%.

A més, els estudis mostren també que les nenes, a partir dels 6 anys, comencen a considerar-se menys intel·ligents que els seus companys homes.

En global, més de 40 científiques de diferents àmbits de coneixement explicaran a les aules de més de 40 centres educatius de Balears la seva experiència personal, per tal de visibilitzar la seva tasca, i així combatre estereotips i biaixos culturals que poden donar lloc a actituds negatives cap a la ciència, amb l'objectiu de contribuir a lluitar contra la desigualtat de gènere en el camp de la ciència i la tecnologia.

Aquesta activitat es troba emmarcada en la Plataforma 11F Balears, a la qual també pertany l'IdISBa, i que s'ha creat amb l'objectiu de posar en valor el paper de la dona en la ciència i la tecnologia.