Logo ASEF

Ostomies Eivissa

 

La Consulta d’Infermeria d’Ostomies de Can Misses compleix deu anys, al llarg dels quals ha ajudat més de tres-cents pacients a aprendre a viure amb un estoma, és a dir, un orifici obert quirúrgicament a través del qual s’evacuen rebuigs (orina i excrements) dins una bossa que es du adossada. El 40 % dels hospitals públics de l’estat no té consulta d’ostomia ni personal format en estomateràpia, la qual cosa ocasiona un gran trastorn als pacients, la qualitat de vida dels qual empitjora per aquesta deficiència.

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va començar a millorar l’atenció als pacients ostomitzats l’any 2002 i el 2007 es va crear la Consulta d’Infermeria d’Ostomies “per la necessitat manifesta d’una atenció especialitzada d’infermeria als pacients que duen una ostomia”, explica Noelia Azqueta, la infermera impulsora d’aquesta unitat, en la qual actualment fan feina més d’una dotzena d’infermeres.

En aquell moment, com a supervisora de la Unitat d’Especialitats Quirúrgiques de l’Hospital Can Misses, Noelia Azqueta va apreciar que els pacients ostomitzats “deambulaven d’un lloc a un altre sense trobar ajuda especialitzada, o bé eren atesos molt puntualment a Palma, amb el greuge i la distorsió que això suposava per a ells o per als seus familiars”. Aleshores es va posar en servei la Consulta d’Infermeria d’Ostomies, amb agenda pròpia, en la qual es dona suport als pacients en el preoperatori, en el postoperatori immediat i, fonamentalment, després de l’alta hospitalària.

Els orificis (o estomes) poden infectar-se fàcilment i generar nombroses complicacions. Per prevenir-les, aquesta unitat ha dissenyat protocols d’actuació, guies específiques per als pacients i per als seus familiars i processos de seguiment dels pacients intervinguts per mitjà d’un registre informatitzat que facilita i garanteix la continuïtat de les cures.

L’objectiu dels professionals estomaterapeutes és donar suport i acompanya-ment als pacients i als seus familiars. “Al final, són ells tot sols qui aconsegueixen ser completament autònoms en les cures i acaben aprenent els trucs que els ensenyam per prevenir problemes en el futur”, assegura Noelia Azqueta.

S’ha evitat que més de tres-cents pacients s’hagin de traslladar a Palma
Un dels grans avantatges de disposar d’aquesta unitat a Can Misses és que els pacients ja no han de viatjar a Palma per ser-hi intervinguts i, sobretot, que disposen aquí mateix d’un servei de suport, assessorament i seguiment posterior a la intervenció. Cada any aquesta unitat atén uns 30-35 pacients, tot i que la xifra fluctua segons el tipus de patologia o la intervenció quirúrgica, o bé per altres circumstàncies, com els casos de pacients que venen de fora però requereixen seguiment i atenció a Eivissa perquè han estat ostomitzats.

“Els pacients més joves són els nadons”, explica Noelia Azqueta, “perquè, tot i que són operats a Palma, molts d’aquests estomes es tanquen posteriorment en una segona intervenció”. Mentrestant, aquesta unitat de Can Misses s’encarrega de prestar-los ajuda i atenció.

L’equip que fa feina actualment en aquesta unitat continua liderat per les infermeres Eva García (també supervisora de la Unitat de Cirurgia) i Noelia Azqueta (també subdirectora d’infermeria), juntament amb un gran equip d’infermeres centrades principalment en l’atenció postoperatòria. Marta Bombardó, Maribel Caballero, Caterina Català, Ana Herguedas, Begoña Martínez, Raquel Morales, Amparo Pérez, Shandra Pinar, Maria Riera, Mónica Rosselló i Montse Vicente treballen en equip sempre centrades en els pacients. “Si no fos així, res no seria possible”, reconeix Noelia Azqueta.