Logo ASEF

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera disposarà a partir d’octubre del nou servei de cirurgia vascular. Fins ara, el Servei de Salut de les Illes Balears oferia aquesta prestació a Eivissa per mitjà del desplaçament de facultatius de l’Hospital Universitari Son Espases. Per això la Conselleria de Salut havia planejat ampliar la cartera de serveis a l’àrea de salut d’Eivissa i Formentera amb l’objectiu d’implantar un servei de cirurgia vascular a l’Hospital Can Misses, a fi d’evitar tant com sigui possible que els pacients s’hagin de desplaçar a l’hospital de referència. No obstant això, cal assenyalar que continua la tendència a la baixa respecte dels anys anteriors pel que fa als desplaçaments, ja que des del gener fins a l’agost d’enguany s’han hagut de traslladar a Son Espases 52 pacients, mentre que en varen ser 125 l’any 2015, 332 el 2014 i 384 el 2013.


Amb la posada en marxa de les prestacions de cirurgia vascular, la Direcció de l’Hospital Can Misses preveu que millori la llista d’espera d’aquesta especialitat —que en data de 31 d’agost incloïa 313 pacients per a Consultes Externes i 51 per a algun tipus d’intervenció quirúrgica— i que es redueixin progressivament els trasllats a Palma.

La implantació d’aquest servei dóna resposta, a més, a una demanda dels professionals, que des de l’obertura del nou Can Misses havien sol•licitat la incorporació de la cirurgia vascular a la cartera de serveis pròpia. El servei comptarà inicialment amb el Dr. José Rosselló Rodríguez, que avui ha estat presentat pel director assistencial del Servei de Salut, Nacho García; el gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, José Balanzat, i el director mèdic de l’Àrea de Salut, Pedro Fernández i el cap de servei de Cirurgia Vascular de Son Espases. Dr. Pascual Lozano.

El Dr. Rosselló va estudiar medicina i cirurgia a la Universitat de Lleida i es va formar a l’Hospital de Santa Maria (Lisboa, Portugal), però prové de l’Hospital Universitari de les Canàries (Tenerife), on ha format part del Servei de Cirurgia Vascular de l’hospital de referència de les Illes Canàries des de 2009 fins a l’actualitat.

No obstant això, estarà coordinat amb el servei de referència de Son Espases, que dirigeix el Dr. Pascual Lozano. El model que se seguirà per consolidar aquesta prestació serà el que s’ha aplicat amb altres serveis —com ara el de cirurgia maxil·lofacial i oral—, que han anat incorporant professionals a l’equip progressivament mentre mantenien una estreta relació i col·laboració amb el de referència fins que s’han consolidat.

Especialistes del Servei de Cirurgia Vascular de Son Espases varen començar a desplaçar-se a l’Hospital Can Misses el juny de 2014 amb una freqüència mensual. Inicialment hi acudien dos cirurgians, que únicament passaven consulta. A partir del maig de 2015, gairebé un any després, varen començar a operar, ja al nou Can Misses. Durant el darrer trimestre de 2015 va augmentar la freqüència de les visites, ja que va passar d’una mensual a quatre. I des de final de 2015 i durant aquests mesos de 2016 els dos cirurgians vasculars que es desplaçaven a Eivissa alternaven cada setmana consultes i intervencions quirúrgiques.

El nou servei, a més de passar consultes d’alta resolució —és a dir, aquelles en què es fan al pacient totes les proves que necessita per tenir d’un diagnòstic el mateix dia—, elaborar diagnòstics i fer el seguiment postoperatori, durà a terme cirurgies menors, principalment venoses —com ara l’extirpació de varius, fístules de nefrologia que requereixin diàlisis, que fins ara continuaven essent derivades a Palma—, i consultes de peu diabètic, que fins ara eren assumides pel Servei de Traumatologia. Les patologies més complexes —és a dir, les cirurgies arterials, com ara les obstruccions sanguínies a les cames, els aneurismes de l’aorta, etc.—, de moment s’hauran de continuar tractant quirúrgicament a Son Espases conjuntament amb l’equip de cirurgia vascular de referència.

La cartera de serveis que s’oferirà progressivament inclou la patologia venosa perifèrica (varius); la insuficiència venosa crònica; determinats angiomes i malformacions venoses congènites; el limfoedema; la pràctica de fístules arteriovenoses a pacients que entraran en programes de diàlisi; la col·ocació prèvia de catèters venosos; la col·locació de reservoris venosos per a l’atenció quimioteràpica; l’atenció i el tractament del peu diabètic; amputacions majors i menors de membres amb isquèmies irreversibles, i l’estudi i el tractament d’algunes patologies oclusives carotídies i de les malalties arterials perifèriques.

El Dr. Pedro Fernández, director mèdic de l’Àrea de Salut, agraeix “la col·laboració prestada pel servei de referència, que dirigeix el Dr. Lozano, que durant aquests dos anys ha establit les bases del servei de cirurgia vascular que avui ja és una realitat”.