Logo ASEF

Urgències HFOR

\ Durant els mesos de juliol, agost i setembre hi estaran operatius tres equips a Urgències i es reforçaran el Laboratori i Radiologia

\ El nombre de casos urgents atesos l’any 2021 va créixer un 32 % respecte de 2020, però encara va ser un 20 % inferior al registrat en 2019

La temporada estival vinent, l’Hospital de Formentera incorporarà una desena de professionals i tornarà a reforçar l’atenció urgent, tal com es fa des de 2016, perquè fins a aquell any es comptava amb un Servei d’Urgències dimensionat per atendre la població durant tot l’any, tenint en compte el creixement poblacional de l’estiu.

Així doncs, durant els mesos de juliol, agost i setembre el Servei d’Urgències s’incrementarà amb personal mèdic, d’infermeria i amb tècnics en cures auxiliars d’infermeria, i a més es reforçaran serveis com el Laboratori o Radiologia, l’activitat dels quals també augmenta a causa de l’increment poblacional.

A partir del juliol, el Servei d’Urgències comptarà amb tres equips, cosa que, unida a la posada en servei de la base del SAMU 061 a la Pitiüsa menor, permetrà més capacitat de resposta de l’atenció d’emergència i d’urgència. Per aconseguir-ho s’hi incorporaran dos professionals de medicina, dos d’infermeria i dos de cures auxiliars d’infermeria. Cal recordar que durant l’hivern hi estan operatius dos equips hospitalaris per a l’atenció urgent, que també s’encarreguen de l’atenció extrahospitalària, la qual cosa és possible a causa de l’escassa càrrega assistencial durant la tardor i l’hivern.

En canvi, comptant amb el suport dels equips del SAMU 061, aquest estiu els tres equips que estaran operatius es podran centrar en les urgències hospitalàries i deixar al 061 l’atenció de les emergències extrahospitalàries i el control dels pacients crítics a l’Hospital de Formentera fins que es traspassi al servei de transport aeri emergent que uneix Eivissa i Formentera.

La base del SAMU 061 té un efecte directe en el Servei d’Urgències de l’Hospital de Formentera, perquè a l’hivern els dos metges que HI estan actius han d’atendre les emergències i sortir amb l’ambulància en l’atenció extrahospitalària.

Augment de l’activitat d’urgències en 2021

El Servei d’Urgències va atendre l’any passat 13.481 pacients, un 32 % més que en 2020, en què es van registrar 10.215 casos. No obstant això, aquest increment no va arribar a assolir l’índex de casos atesos abans de la pandèmia de COVID-19, perquè va ser un 20 % inferior al nombre d’urgències de 2019, en què van ser atesos 16.662 pacients.

En els anys anteriors, els equips d’urgències van atendre 18.018 consultes l’any 2018, 18.122 en 2017 i 18.209 en 2016, que va ser l’any en què més persones van passar per l’Hospital de Formentera per rebre-hi atenció urgent. Precisament l’increment de les urgències ateses aquell any respecte de les 16.951 registrades en 2015 va obligar la Direcció de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera a incorporar-hi reforços per primera vegada, una mesura que ha hagut de mantenir fins a l’actualitat a causa de les dades d’activitat.

El Laboratori i el Servei de Radiologia també incorporaran reforços

Amb l’increment poblacional derivat del turisme, el nombre de proves radiològiques i de laboratori també augmenta. Per això, la Direcció de l’Àrea de Salut ha autoritzat que també es reforci la plantilla del Laboratori i del Servei de Radiologia, de manera que cadascun passarà de tenir dos tècnics a comptar-ne amb cinc en els mesos estivals.

Segons Gonzalo Espí, subdirector de Gestió de l’Hospital de Formentera, «amb aquests reforços estam preparats per oferir una qualitat assistencial òptima, perquè augmentam una consulta d’atenció ràpida (fast track) a Urgències i això ens permetrà donar una resposta adequada a les necessitats assistencials d’aquesta temporada».

Per part seva, la directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, destaca que «el reforç estival a Formentera compleix dos objectius: d’una banda, garantir temps òptims d’atenció i, per una altra, assegurar la presència constant de tres equips mèdics al Servei d’Urgències de l’Hospital —perquè les emergències seran ateses pel SAMU 061— i millorar la resposta del Laboratori i de Radiologia».