Logo ASEF

Represa vacunació

\ Demà es reprèn la vaccinació massiva en el recinte firal d'Eivissa, amb 420 persones citades. Es comença amb les cancel·lacions de dilluns 15 de mar

\ Formentera inicia la vaccinació massiva a menors de 65 anys, amb 80 persones citades en dies laborables i 220 en cap de setmana

Demà es reprèn la vaccinació massiva contra la COVID-19 a Eivissa, després de la suspensió temporal de l'administració del vaccí d'AstraZeneca. Entre les dues illes, hi ha 3.780 persones citades en la primera setmana. Aquesta xifra és dues vegades i mitja superior a la prevista inicialment, fa una setmana, quan s'estimava que es podrien administrar 1.500 dosis cada set dies.

La vaccinació massiva al recinte firal d'Eivissa es reprendrà amb els menors de 55 anys que van ser desconvocats el dia 15; això és 200 persones. A ells caldrà sumar-hi persones menors de 65 anys. L'administració d'AstraZeneca a les persones d'entre 55 i 65 anys és una de les novetats en aquesta nova fase de vaccinació.

Des de la direcció d'Infermeria de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera es preveu la vaccinació de 420 persones cada dia en el recinte firal durant la primera setmana en les dues línies que estaran operatives inicialment. És previsible que aquesta xifra augmenti a partir del mes d'abril, amb l'arribada de més vials i l'activació progressiva de més línies de vaccinació, fins a arribar a les deu.

Les dues línies del recinte firal d'Eivissa tindran diferent horari i cobriran l'atenció des de les 8.30 a les 21.30 h: una d'elles funcionarà de 8.30 a 19.30 h i l'altra de 10.30 a 21.30 h. Els professionals d'infermeria de cada línia administraran un vaccí cada tres minuts de 8.30 a 19.30. A partir de les19.30 h es farà cada 6 minuts.

Seguint l'experiència de l'organització dels processos de cribratge massius s'han creat circuits perquè l’entrada, el procés de vaccinació i l'espera posterior fins a comprovar que no es produeixen efectes adversos es faci amb totes les garanties de seguretat. Hi haurà un punt d'admissió amb personal de Gestió Sanitària de les Illes Balears (GSAIB) a l'entrada del recinte firal amb quatre llocs per registrar les dades dels usuaris. A l'interior hi haurà dues línies operatives —amb la intenció d'augmentar-les fins a deu— i un àrea d'espera posterior en la qual hom hi haurà d'estar entre 15 i 30 minuts després de l'administració del vaccí per descartar efectes adversos. Tot el dispositiu està senyalitzat i compta amb àrees marcades per garantir la seguretat.

A Formentera, per la seva banda, la vaccinació es farà a l'Hospital i començarà amb una línia que s'ampliarà a dues a partir del mes abril. A causa de l'activitat assistencial, tant de l'Hospital com del Centre de Salut Formentera, la vaccinació a la menor de les Pitiüses es durà a terme a la tarda els dies laborables, i en horari de matí i tarda ininterrompudament els caps de setmana i festius. Així, els pacients que siguin citats han d'acudir del dilluns al divendres en horari de 15.30 a 19.30 h i el dissabte, el diumenge i festius en horari de 9.00 a 19.30 h. La primera setmana es preveu vaccinar 840 persones: 80 cadascun dels dies laborables i 220 per dia els caps de setmana. Aquesta planificació permetrà administrar el vaccí cada tres minuts cada dia.

El circuit creat per a la vaccinació a Formentera contempla l'accés per l'entrada principal de l'Hospital. Allà hi haurà un punt d'admissió amb personal de GSAIB, mentre que el procés de vaccinació es durà a terme en el gimnàs. L'àrea d'espera s'ha situat a la zona exterior de devora el gimnàs, on s'hi han instal·lat uns porxos cedits pel Consell de Formentera, que ha col·laborat en l'organització.

Inicialment, hi haurà trenta persones treballant en tots dos dispositius de vaccinació. Aquest equip estarà format per una desena d'infermeres i tècnics en cures d'infermeria de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera (set a Eivissa i tres a Formentera), quinze treballadors administratius i de logística de GSAIB (dotze en el recinte firal d'Eivissa i tres en l'Hospital de Formentera), a més de personal de seguretat i de manteniment.

Tots dos punts comptaran amb un suport mèdic en previsió de l'aparició de possibles reaccions adverses. Hi haurà un metge d'Atenció Primària en el recinte firal d'Eivissa, mentre que a Formentera —atès que la vaccinació tindrà lloc a l'Hospital— es comptarà amb el suport del Servei d'Urgències. El personal d'aquests punts de vaccinació pràcticament es triplicarà, en funció de les necessitats, quan estiguin operatives totes les línies.

Els usuaris rebran una cartilla de vaccinació i la cita per a l'administració de la segona dosi.

Carmen Santos, directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, destaca que «reprendre la vaccinació és una gran notícia, una vegada ha estat garantida la seguretat del vaccí. Reiter el reconeixement del gran treball fet per la direcció d'Infermeria, amb Noelia Azqueta i Jean Philippe Baena, en l'organització dels dispositius de vaccinació des de l'inici. També cal citar GSAIB i Miguel Navarro, director de l'àrea operativa del GSAIB i agrair la col·laboració del Consell d'Eivissa i del Consell de Formentera».
.