Logo ASEF

Hemodinàmica

\ La setmana passada ja es van atendre cinc pacients, en les primeres proves que ha fet el nou Servei

\ El nou espai també acollirà l'activitat de marcapassos de Can Misses, que fa l'equip d'UCI

Avui comença oficialment a funcionar el nou Servei d'Hemodinàmica, després d'haver atès cinc pacients la setmana passada de manera anticipada, en les primeres proves amb pacients que ja s’han fet.

L'equip de professionals, que serà coordinat pel Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases—dirigit pel Dr. Vicente Peral—estarà format per tres cardiòlegs hemodinamistes, sis infermeres, incloent el supervisor d'Infermeria, Jesús Rueda, i dos tècnics en cures auxiliars d'infermeria.

Amb l'objectiu de coordinar l'aliança estratègica entre els hospitals Son Espases i Can Misses —que en el futur també inclourà l’Hospital Son Llàtzer—, el Servei de Salut ha creat la figura de coordinador de cardiologia intervencionista i hemodinàmica de les Illes Balears, càrrec que ocupa el Dr. Peral, a més del de cap del Servei de Cardiologia de Son Espases.

Aquesta aliança significarà la integració dels cardiòlegs de l'Hospital Can Misses en el Servei Balear d'Intervencionisme i Hemodinàmica i permetrà la seva formació continuada i actualització permanent per mitjà del desplaçament periòdic dels hemodinamistes al servei de referència de l'Hospital Son Espases.

El nou servei està situat en un ampli espai de 210 m2 i alberga una sala de recuperació de pacients, amb cinc llits, una sala d'examen, una sala tècnica, una sala de control i vestidors.

Més de tres-cents cinquanta pacients seran atesos anualment en aquestes instal·lacions del nou Servei d'Hemodinàmica, que també acolliran la col•locació de marcapassos per part de l'equip de la UCI que dirigeix la Dra. Paz Merino, i que coordina per a aquesta tasca la Dra. Elena Bartual.

En el que portam d'any ha estat necessari derivar 222 pacients per ser atesos per Hemodinàmica, xifra que en els 12 mesos de 2019 va arribar als 308 pacients. El nou Servei d'Hemodinàmica ja ha atès 5 pacients, en les primeres proves fetes la setmana passada amb èxit absolut.

La sala d'hemodinàmica està equipada amb un equip Azurion 7C20, d'intervencionisme per hemodinàmica, cirurgia vascular i neuroradiologia intervencionista d'altes prestacions, instal·lat per suspensió de sostre, d'última tecnologia digital, per diagnosticar i tractar malalties cardiovasculars.

Cal recordar que els procediments mínimament invasius són una de les respostes més eficaces en el diagnòstic i el tractament de malalties coronàries, que té indiscutibles beneficis per a pacients i professionals: un tractament neurocardiovascular permet una recuperació més ràpida del pacient i redueix les complicacions postoperatòries, i gràcies a les noves eines de fusió de la imatge, el professional pot prendre decisions clíniques més segures, que redueixen els temps d'intervenció i aporten seguretat al procediment. A més, amb cirurgies mínimament invasives s'aconsegueix reduir la durada de les estades hospitalàries i optimitzar els recursos humans i tecnològics, la qual cosa comporta un estalvi en els costos.

La licitació del servei es va publicar el 8 de febrer en el Diari Oficial de la Unió Europea i en la Plataforma de Contractació del Sector Públic per un import d'1.281.792,22 € (IVA inclòs), i finalment va ser adjudicada per 1.231.682,90 €. El contracte engloba les obres de remodelació de l'espai, la contractació del subministrament de l’equip, la instal·lació i la posada en funcionament,i el manteniment d'una sala d'hemodinàmica digital mixta durant dos anys.