Tota activitat sanitària implica el risc que es produeixin esdeveniments adversos, alguns dels quals són inevitables, però molts d’altres són evitables. Un gran nombre de persones són ateses i tractades cada dia a l’atenció primària de Mallorca, i totes estan exposades al risc que es produeixin esdeveniments adversos, que afecten no només els pacients i les seves famílies sinó també els professionals. Malgrat la traça dels professionals sanitaris, aquest risc és inherent a tota activitat sanitària ateses la complexitat i les característiques especials, la introducció de noves tecnologies i l’increment constant de l’ús dels serveis sanitaris.

 

Una de les línies estratègiques de la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca és millorar la seguretat dels pacients basant-nos en dos conceptes clau per minimitzar els riscs derivats de l’activitat sanitària: primum non nocere (abans que res, no fer mal) i ser capaços d’aprendre dels errors. L’objectiu principal és prevenir els errors i els esdeveniments adversos derivats de l’activitat sanitària a fi d’oferir una atenció primària més segura.

 

En el nostre àmbit, els estudis conclouen que, tot i que la pràctica sanitària és relativament segura, la prevenció d’esdeveniments adversos es perfila com una estratègia prioritària a causa de l’alt percentatge d’esdeveniments evitables. Per aquesta raó és prioritari incidir en aspectes essencials, com ara la instauració de pràctiques segures que redueixin la probabilitat que es produeixin esdeveniments adversos, fomentar la cultura de la seguretat del pacient entre els mateixos pacients i també entre els professionals i garantir la formació sobre la de detecció d’errors, sobre el registre sistemàtic d’aquests i sobre l’anàlisi de les causes com a eina d’aprenentatge per als professionals.

 

Aquest Pla Estratègic de Seguretat del Pacient 2019-2023 marca el rumb que ens hem fixat: oferir una atenció sanitària més segura.

 

 

 INTRODUCCIÓ

 Línies estratègiques

 
 

 

 

  1. CULTURA DE SEGURETAT DEL PACIENT

 

 

  2. UNITAT DE GESTIÓ DELS RISCS

 

 

 

  3. COMUNICACIÓ ENTRE PROFESSIONALS I PACIENT

 

 

 

  4. CONTINUÏTAT ASSISTENCIAL

                                                       

                                   5. PRÀCTIQUES SEGURES

 

 

       5.1  Identificació inequívoca de pacients

 

 

       5.2  Cures segures: úlceres per pressió

 

 

       5.3  Ús segur dels medicaments

 

 

       5.4  Prevenció d’infeccions

 

 

       5.5  Cirurgia menor segura

 

 

 

 6. ENTORN SEGUR

 

 

 

 7. EVITAR INTERVENCIONS INNECESSÀRIES

 

 

 

 8. FOMENTAR LA INVESTIGACIÓ

 

 

 

 9. PACIENTS PER LA SEGURETAT DEL PACIENT

 

 GLOSSARI

 

 BIBLIOGRAFIA

   
0
0
0
s2sdefault

Una de les línies estratègiques de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca (GAPM) és millorar la seguretat dels pacients atesos en els centres d'atenció primària, basant-nos en dos conceptes clau per minimitzar els riscos derivats de l'activitat sanitària. Tota activitat sanitària porta el risc que es produeixi un succés advers, dels quals alguns són inevitables, però d'altres molts són evitables.

Per aquest motiu els tècnics de la GAPM treballen en la creació d'una estructura estable i en la elaboració del Pla Estratègic 2018-2022 de Seguretat del Pacient en Atenció Primària, que treballarà en pro dels pacients i de la seva seguretat.

El eix central d'aquesta estructura és la Comissió de Seguretat del Pacient d'Atenció Primària de Mallorca, constituida por un grupo de trabajo multidisciplinar con funciones de carácter formativo, consultor e investigador, al servicio de los profesionales y de los usuarios con la finalidad de realizar acciones que permitan la correcta gestión del riesgo sanitario.

Así mismo se ha incorporado la figura de un responsable de seguridad del paciente en los centros de salud que será el profesional referente sobre este tema y trabajará en pro de la difusión de la cultura de seguridad del paciente en cada centro de salud, dicha persona se articulará como facilitador de la detección y comunicación en los Equipos de Atención Primaria de los eventos centinela o incidentes críticos.

   

RECURSOS EN RED FORMACIÓN CONTACTO
 
 
 
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 
 
 

 

COMISSIÓ DE SEGURETAT DEL PACIENT D'ATENCIÓ PRIMÀRIA DE MALLORCA

 

 

 

   

0
0
0
s2sdefault

Buscador publicacions

Agenda AP Mallorca

Setembre 2020
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30