\ Els farmacèutics d’Atenció Primària i Hospitalària recorden a professionals i pacients la importància del compliment terapèutic

\ Avui divendres és el Dia Mundial de l’Adherència al Tractament Farmacològic

 

No seguir correctament el tractament acordat amb el metge pot empitjorar la malaltia i disminuir la qualitat de vida d’un pacient, especialment si pateix una malaltia crònica. Segons afirma la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH), entre el 20 i el 50 % d’aquests pacients no el compleixen. Això provoca, d’una banda, que no s’obtenguin els beneficis que els medicaments els podrien proporcionar i, d’una altra, que puguin sorgir complicacions mèdiques i psicosocials que en redueixin la qualitat de vida.

L’Organització Mundial de la Salut assegura que la manca d’adherència als tractaments crònics és un problema universal que afecta les persones però també els sistemes sanitaris en conjunt. Així ho remarca la SEFH quan descriu les conseqüències que pot tenir la inobservança del tractament mèdic:

 

  • Empitjorar la qualitat de vida del pacient.
  • Impedir el control de la malaltia.
  • Generar una probabilitat més gran de recaigudes i agreujament.
  • Induir a l’aparició d’efectes secundaris o intoxicacions.
  • Augmentar les possibilitats de mort.
  • Contribuir a augmentar el desenvolupament de resistències per part de microorganismes o afavorir la resistència de la malaltia.
  • Incrementar el cost dels recursos sanitaris.

 

Els farmacèutics d’Atenció Primària i Hospitalària, amb motiu del Dia de l’Adherència al Tractament, volen incidir avui en la importància de complir amb els tractaments prescrits, no només des de la perspectiva del pacient, sinó també des de la del personal sanitari que l’atén. En aquest sentit, recomanen als pacients —i als cuidadors— demanar informació als professionals sanitaris sempre que tenguin dubtes sobre la medicació (per a què serveix i com, quan i fins quan l’han de prendre, etc.). Així mateix, recomanen als professionals sanitaris que entreguin el full de medicació als pacients cada vegada que facin un canvi de tractament o que revisin el compliment terapèutic en el sistema de recepta electrònica.

 

Segons apunta la SEFH, hi ha múltiples factors que poden preveure una baixa adherència al tractament: el temor als efectes adversos de la medicació, la manca de confiança en el benefici del tractament, la manca de coneixement de la malaltia per part del pacient, el deteriorament cognitiu, l’aparició de problemes psicològics —com una depressió—, una manca de comunicació entre metge i pacient, o la inassistència a les cites programades, entre d’altres. També és important destacar altres factors, com ara que els pacients d’entre 65 i 75 anys amb una bona capacitat cognitiva són més complidors que altres adults, o el fet que les malalties cròniques silents registren una adherència menor que les simptomàtiques.

0
0
0
s2smodern

 

N'Alícia Aguiló Solana infermera del centre de salut Es Safrà d'Alcúdia és la guanyadora del concurs de cartells #DiaSenseAlcohol 2019, amb aquest fantàstic cartell que il·lustra a la perfecció el lema "Si tu jugues amb l'alcohol, l'alcohol juga amb tu". 

Un any més la Comissió implicada en el consum perjudicial i trastorn per consum d’alcohol a l’Atenció Primària de les Illes Balears ha avaluat els 7 cartells rebuts des dels centres de salut i entitats veïnals. 

De cada treball es varen avaluar una sèrie d'ítems que detallem a continuació, atorgant una puntuació de l'1 al 5: 

 

 

Llegeix més: Cartell guanyador del concurs "Si tu jugues amb l'alcohol, l'alcohol juga amb tu"
0
0
0
s2smodern

La Comissió d’Investigació d’Atenció Primària (AP) de Mallorca per acord dels seus membres, obri la setena convocatòria d’ajudes per a projectes d’investigació que es realitzin en l’àmbit d’AP de Mallorca (IB-Salut).

Objectiu
Promoure a través d’aquesta convocatòria interna competitiva la investigació en AP de Mallorca.

Dotació
La dotació d’aquesta convocatòria prové del fons generat com a “overhead” d’investigació que ascendeix fins a 6.000 €.

Bases
1. L’àmbit de la convocatòria és la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca (GAPMallorca).
2. En el marc d’aquesta convocatòria cada investigador pot participar en una sola proposta. La dedicació al projecte és compatible amb la realització d’altres projectes.
3. L’Investigador principal i al menys el 50% del investigadors del projecte han de tenir formalitzada la seva vinculació funcionarial, estatutària o contractual amb la GAP-Mallorca, com a mínim durant el temps comprès entre la presentació de les sol·licituds i la finalització del projecte. No obstant això, poden formar part de l’equip investigador professionals d’altres centres i institucions alienes a AP de Mallorca.
4. L’investigador principal no podrà estar vinculat a un pla de formació especialitzada durant el període d’execució del projecte.

Llegeix més: VII Convocatòria interna d'ajudes per a projectes d'investigació d'Atenció Primària de salut de...
0
0
0
s2smodern

Not-i-Fic és un sistema d’aprenentatge que facilita prevenir incidents que produeixen un dany involuntari al pacient

\ Avui, 17 de setembre, és el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient 

 

L'Hospital Universitari Son Espases i Atenció Primària de Mallorca comparteixen un sistema de notificació d’incidents per millorar la seguretat del pacient. Aquest sistema, anomenat Not-i-Fic, recull els riscos de tots els processos assistencials, tant hospitalaris com de l’àmbit de l’atenció primària, posant atenció especial en els processos de continuïtat assistencial. Tot això és possible gràcies a la coordinació i col·laboració entre les dues comissions de seguretat del pacient existents a ambdós nivells assistencials. El concepte de seguretat del pacient sorgeix de l’acceptació que els professionals es poden equivocar i que és necessari aprendre dels errors i establir mecanismes perquè no es tornin a produir.

 

La notificació d’incidents que els equips d’atenció primària introdueixin a Not-i-Fic es gestionen directament des de la Gerència. És important recordar que des de principis d’any, Atenció Primària de Mallorca ha posat en marxa una sèrie d’accions per millorar la seguretat del pacient i que estan emmarcades en el Pla estratègic de seguretat del pacient (2019-2023).

 

Avui dimarts, 17 de setembre, és el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient. En la pràctica diària sanitària es produeixen incidents relacionats amb la seguretat del pacient que, de vegades, poden arribar a generar un dany involuntari. La probabilitat  que ocorrin errors a l’hora de prendre la medicació, de receptar antibiòtics en infeccions víriques, d’una caiguda o d’una confusió entre pacients, es pot disminuir amb una bona gestió de riscos clínics per part del sistema sanitari, i amb la col·laboració dels pacients i familiars. Es tracta, en definitiva, de reduir el risc al mínim.

 

Llegeix més: Son Espases i Atenció Primària de Mallorca comparteixen un sistema de notificació d’incidents per...
0
0
0
s2smodern

 

\ Beure alcohol durant la gestació pot generar anomalies físiques, cognitives i conductuals en el nadó 

\ Demà és el Dia Mundial del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF)

 

Atenció Primària de Mallorca i la Direcció General de Salut Pública i Participació pretenen conscienciar la població sobre els perills de consumir alcohol durant l’embaràs. Així, atès que demà és el Dia Mundial del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF), s’han distribuït pòsters informatius als centres de salut i hospitals de les Illes. Aquest material s’ha elaborat per professionals sanitaris implicats en la sensibilització del consum d’alcohol i s’ha addicionat el codi QR que enllaça amb una campanya de prevenció promoguda pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

 

Amb missatges com «Gira l’esquena a l’alcohol» o «0 dosis, 0 riscos» es vol sensibilitzar i alertar dels perills que comporta consumir alcohol durant la gestació. La pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar un informe l’any 2016 en què recomanava evitar el consum de qualsevol quantitat d’alcohol durant l’embaràs; és a dir, la idea que l’únic consum segur d’alcohol durant l’embaràs és el consum zero.  

Llegeix més: Salut alerta dels perills de consumir alcohol durant l’embaràs
0
0
0
s2smodern

Subcategories

Agenda AP Mallorca

Novembre 2019
L M X J V S D
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30