La Conselleria de Salut ha distribuït 149.700 dosis de vacunes contra la grip estacional a les Illes Balears, en aquests moments ja s’han repartit 110.220 vacunes als centres de salut de la comunitat.

L’objectiu és millorar la cobertura de tots els col·lectius de risc ja que, especialment a la gent gran o amb malalties cròniques, la grip pot descompensar les seves patologies, causar-los un ingrés hospitalari o fins i tot pot derivar en complicacions molt greus i causar la mort. La vacunació, a més d’un acte individual per a la protecció pròpia, és molt important per evitar contagiar persones que poden tenir complicacions greus. 

 

Els col·lectius de risc establerts són els següents:
 

  • Les persones majors de 65 anys.
  • Els adults i els infants amb malalties cròniques relacionades amb el sistema pulmonar, el sistema cardíac, les insuficiències respiratòries i l’asma, la diabetis i les malalties renals.
  • Les persones immunodeprimides (persones amb un dèficit en el sistema immunitari).
  • Els pacients amb obesitat mòrbida.
  • Els malalts afectats per algun tipus de deteriorament cognitiu (síndrome de Down, demències, etc.).
  • Les persones amb un implant coclear (dispositiu auditiu) o en espera de rebre’l.
  • Les dones embarassades. Enguany es continua recomanant la vacunació a les embarassades en qualsevol mes de la gestació. La vacunació de les mares protegeix també els futurs nounats.
  • Els serveis essencials per a la comunitat. Es recomana molt especialment la vacunació als col·lectius que poden transmetre la grip a les persones dels grups de risc, com són el personal sanitari, el personal de les residències de gent gran i de residències de discapacitats, els cuidadors de malalts amb patologia crònica o les persones que hi conviuen, i els que ofereixen serveis de resposta ràpida a la comunitat o hi treballen (policia, bombers, protecció civil).
  • Educadors d’escoletes de 0 a 5 anys.
  • Com en les altres campanyes, es repartiran vacunes entre diverses institucions: centres penitenciaris, residències geriàtriques i de persones discapacitades, llars d’ancians i mútues de treballadors.

 
Les persones interessades a vacunar-se poden demanar cita prèvia al Servei de Salut telefonant al  971 43 70 79.

 

Xarxa sentinella en els centres de salut
 
La xarxa sentinella de la grip està integrada per 34 metges sentinelles (27 metges de família i 7 pediatres). Aquests professionals fan feina a 28 centres de salut de Mallorca —13 a Palma i 15 a la Part Forana—, 3 de Menorca i 3 d’Eivissa. Aquests sentinelles comuniquen setmanalment a la Direcció General de Salut Pública i Participació els casos de grip detectats i, a més, recullen mostres per analitzar-les i poder caracteritzar els virus gripals circulants. D’aquesta manera, es pot fer un seguiment detallat de l’evolució de la grip entre la població i aplicar les mesures preventives i assistencials que siguin necessàries.
 
En la campanya 2017-2018, els 34 metges de la xarxa sentinella —que està operativa des d’octubre a maig— varen detectar 781 casos totals acumulats.


 
Davant la simptomatologia de la grip cal acudir al centre de salut
 
Els pacients amb simptomatologia de la grip poden acudir als centres de salut i fora de l’horari als punts d’atenció continuada (PAC). Els centres de salut i els PAC donen una assistència més ràpida i eviten els desplaçaments als hospitals.


 
Consells per alleugerir els símptomes de la grip
 
La grip no es cura amb medicaments, però es poden prendre mesures per mitigar-ne els símptomes: fer repòs, beure molt de líquid —aigua i sucs— i prendre antipirètics són les més recomanades. També s’han d’extremar les mesures higièniques per evitar-ne la transmissió, per exemple rentar-se les mans, tapar-se la boca en tossir, procurar no reutilitzar els mocadors, etc.
 
En qualsevol cas, els malalts no han de prendre antibiòtics si no és per indicació del metge, ja que en tractar-se d’un procés víric no són eficaços. A més, els antibiòtics sempre han de ser prescrits per un metge.

 

 Més informació: Campanya de vacunació 2018

0
0
0
s2sdefault

              

_____________________________

Agenda AP Mallorca

Abril 2024
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30