Noticies per als professionals

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Tres hospitals de Balears, guardonats amb els premis Top 20

L’àrea de cor de Son Espases rep el reconeixement per setena vegada

Son Llàtzer, Manacor i Mateu Orfila, entre els premiats

Tres hospitals de Mallorca han rebut un total de quatre guardons en els Premis TOP 20. L’àrea de cor de l’Hospital Universitari Son Espases ha rebut, per setena vegada, el reconeixement TOP 20. En representació de l’hospital han assistit a l’acte la gerent, María Dolores Acón; el coordinador del Servei de Cardiologia, Vicente Peral, el coordinador del Servei de Cirurgia Cardíaca, José Ignacio Sáez de Ibarra, i la supervisora del Servei de Cardiologia, Margalida Juan. L’Hospital Son Llàtzer ha aconseguit dos premis, un en gestió hospitalària global i un altre en l’àrea de sistema nerviós, i ha tingut una menció en l’àrea de ronyó i vies urinàries. Ha recollit les distincions Jaume Vila, subdirector assistencial quirúrgic de l’hospital. En representació de l’Hospital de Manacor, que ha estat TOP en gestió hospitalària global, hi han assistit Catalina Vadell, gerent; Francisco Vecilla, cap de l’UCI, i Elena Barceló, supervisora de l’UCI. A més, l’Hospital Mateu Orfila, de Maó, ha estat nominat en la categoria de gestió hospitalària global. En representació seva hi ha assistit el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez Arbona.

Top20

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha participat en el lliurament dels  premis, que aques tmatí s’han donat a conèixer.  Han estat 42 hospitals que han aconseguit algun dels 63 premis TOP 20 d’IASIST, en reconeixement als seus millors resultats d’eficiència, qualitat i adequació. En aquesta edició hi han participat de forma voluntària i anònima 161 hospitals, 113 públics i 48 de privats.

El Programa Hospitals TOP 20 ofereix resultats comparats per a 35 processos assistencials de 8 àrees clíniques, de manera que aporta un coneixement molt detallat dels resultats assolits als professionals dels hospitals participants i remarca els millors valors obtinguts en hospitals similars de l’entorn.

En termes generals, els hospitals TOP «es caracteritzen per un balanç de resultats millor en les diverses àrees i els processos analitzats, tant en aspectes de qualitat i adequació com en eficiència. Tanmateix, en l’anàlisi per àrees clíniques i processos, cap hospital no podria classificar-se com a benchmark en tots, i aportar a tots els participants indicacions de les àrees d’actuació prioritàries», segons la Dra. Mercè Casas, directora d’IASIST, parteix de QuintilesIMS. «Els hospitals TOP aconsegueixen millorar l’experiència dels pacients que desenvolupen menys conseqüències adverses amb menys temps d’ingrés i més eficiència en benefici del sistema de salut».

«Tots els hospitals participants en Hospitals TOP 20 haurien de ser reconeguts per la voluntat de millora contínua dels seus resultats atès que se sotmeten voluntàriament a una avaluació externa basada en anàlisis de dades objectives».

En l’acte d’aquest matí, a Madrid, s’han lliurat 63 guardons. D’aquests, 27 en gestió hospitalària global als hospitals amb el millor equilibri de resultats en totes les àrees i processos clínics i en la resta d’activitat, amb la introducció d’indicadors d’eficiència juntament amb els de qualitat i adequació. Un total de 36 premis més s’han lliurat en les àrees clíniques de cor, cirurgia digestiva, dona, sistema nerviós, respiratori, musculoesquelètic, ronyó i vies urinàries, i atenció al pacient crític. Els hospitals premiats amb un TOP en aquesta dissetena edició procedeixen de deu comunitats autònomes diferents: Andalusia, Aragó, Illes Balears, Canàries, Castella-la Manxa, Catalunya, Madrid, Múrcia, País Basc i València.