Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

La Unitat de Reimplantació de Membres Superiors de Son Espases reimplanta quatre dits i un braç des de la seva posada en funcionament

La Unitat Multidisciplinària de Reimplantació de Membres Superiors de Son Espases ha aconseguit reimplantar satisfactòriament quatre dits i un braç des de la seva posada en funcionament

La Unitat presta servei durant les 24 hores del dia, 365 dies a l’any, de manera que sempre hi ha un especialista de microcirurgia vascular i nerviosa de guàrdia per atendre una activació del Protocol de Reimplantacions

La Unitat de Reimplantació de Membres Superiors de l’Hospital Universitari Son Espases compleix el primer any de vida i, durant aquest període, ha aconseguit reimplantar 4 dits i un braç seccionat a l’altura del colze. Després d’un estudi inicial, s’ha intentat fer la reimplantació de set dits, quatre dels quals han conclòs amb èxit. A més, s’ha efectuat de forma satisfactòria una revascularització i reparació de nervis, tendons i músculs d’un braç.

imagen
 
La Unitat presta servei durant les 24 hores del dia, 365 dies a l’any, de manera que sempre hi ha un especialista de microcirurgia vascular i nerviosa de guàrdia per atendre una activació del Protocol de Reimplantacions.
 
Els especialistes recorden que, per augmentar les possibilitats d’èxit en la reimplantació d’una part d’una extremitat superior completament seccionada, és de vital importància demanar, de la manera més ràpida possible, la intervenció del Servei del 061, que activa un protocol per possibilitar la reimplantació del membre amputat.
 
D’una banda, es recomana aturar l’hemorràgia: fer un embenat compressiu o pressionar directament sobre la ferida perquè no sagni. Mai no s’ha de fer un torniquet, ja que pot ser molt perjudicial. La víctima no ha de menjar ni beure res.

imagen


D’altra banda, el membre amputat s’ha de mantenir en fred perquè es conservi millor i per augmentar el temps disponible fins que es faci la intervenció. És necessari, per tant, embolicar la part amputada amb una gasa humida o amb un tros de tela neta, introduir-la dins una bossa de plàstic o d’un envàs hermètic i guardar-la dins un recipient amb gel (és important evitar el contacte directe del membre amputat amb el gel). Finalment, s’ha de dur el pacient a l’Hospital juntament amb el recipient.
 
En condicions idònies d’isquèmia freda (és a dir, de suspensió de la circulació arterial), la reimplantació és possible fins a 12 hores després d’haver-se produït la lesió; de vegades, fins i tot, és possible durant més temps, segons el nivell de l’amputació i les condicions de la part amputada.

Twitter en directe