Notícies de l'Àrea de Salut de Menorca

Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT)

L'Àrea de Salut de Menorca, elegida per implantar-hi un programa de guies de bones pràctiques en infermeria

L’Àrea de Salut de Menorca ha estat seleccionada per formar part de la segona convocatòria del programa de Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures (BPSO), posat en marxa per l’Associació d’Infermeria d’Ontario, del Canadà (RNAO, per Registered Nurses’ Association of Ontario). Aquest programa s’ha establit a Espanya en virtut d’un conveni entre aquesta institució i la Unitat en Cures de Salut de l’Institut de Salut Carles III (Investén-ISCIII).



Entre un total de cinquanta-tres candidatures presentades, l’Àrea de Salut de Menorca ha estat triada juntament amb altres nou institucions sanitàries de tot l’estat per implantar-hi el programa de guies de bones pràctiques en infermeria de la RNAO en un període màxim de tres anys. Durant aquest temps, els centres reben formació i monitoratge i són avaluats de manera continuada per garantir que compleixen els objectius abans de rebre l’acreditació com a centre BSPO.

La iniciativa ha estat presentada avui dematí als professionals d’infermeria en un acte que ha tingut lloc a la sala d’actes de l’Hospital General Mateu Orfilla, en el qual han intervingut el gerent, Manuel Yebra; la directora d’infermeria, Bárbara Duque, i les coordinadores del projecte, Sandra Pons i Gemma Martínez.


El projecte de l’Àrea de Salut de Menorca preveu el compromís de la Gerència, de la Direcció d’Infermeria i dels professionals de l’Hospital General Mateu Orfila i dels centres d’atenció primària per adaptar i posar en pràctica tres guies d’infermeria: una referida a les cures i al tracte de l’ostomia, una segona relativa a la valoració i la selecció de dispositius d’accés vascular i la tercera sobre la disminució de les complicacions del peu en les persones amb diabetis.

Aquests tres protocols d’intervenció han estat triats segons les patologies que es tracten en el conjunt dels centres de l’Àrea de Salut de Menorca, la novetat en la implementació i l’atractiu que representa per al personal d’infermeria introduir nous mètodes de feina que redundaran en benefici d’una millor atenció assistencial envers els pacients.

El centre de salut que s'iniciarà el programa és Es Banyer (Alaior) i la Unitat Bàsica des Mercadal mentre que, de l'Hospital General Mateu Orfila participaran les unitats de Cirurgia, Traumatologia, Medicina Interna, Medicina Intensiva i Bloc Quirúrgic.

El programa d’implantació de les guies de bones pràctiques en infermeria de la RNAO va començar l’any 1999 i es va ampliar el 2003 per incloure-hi les guies d’entorns laborals saludables. Aquesta iniciativa s’ha adoptat en altres països, com ara Austràlia, els Estats Units i Xile, i a Espanya s’han impulsat dues convocatòries des de l’any 2010.

 

imagen