Notícies de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT)

Formació en cures pal·liatives pediàtriques

Quaranta professionals de l'Àrea de Salut reben formació en cures pal·liatives pediàtriques

\ Dirigida als equips de pediatria de l’atenció hospitalària, de l’atenció primària i de la Unitat de Pal·liatius

\ Professionals de la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques de Son Espases han estat els encarregats d’impartir-la

Durant quatre dies, quaranta professionals —entre personal d’infermeria i pediatres de l’Hospital Can Misses i dels centres de salut, a més de l’equip de Cures Pal·liatives de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera i la infermera gestora de casos per a l’àrea de pediatria— han rebut formació en un curs bàsic de cures pal·liatives pediàtriques impartit a Can Misses.

L’objectiu del curs era oferir eines i proporcionar els coneixements per capacitar Els professionals sanitaris en l’abordatge integral dels pacients pediàtrics amb necessitats pal·liatives, i també dels seus familiars.

La formació ha estat a càrrec de l’equip de la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques de l’Hospital Universitari Son Espases, pionera a tot l’estat, format per les doctores Ángela Tavera i María García de Paso, pediatres; Esther Benito i Begoña Guardiola, infermeres; María Forteza-Rey, treballadora social, i Marta Sales, psicòloga, a més de Pilar Rapún i Lorena Hortelano, de la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.

Les persones que han assistit al curs han après a identificar les necessitats físiques, psíquiques, emocionals, socials, familiars i espirituals dels pacients pediàtrics (o adolescents) i dels seus familiars. També han adquirit els coneixements oportuns per valorar-los adequadament i per controlar-ne els símptomes, a més de les habilitats necessàries per fer les cures d’infermeria, tant a l’hospital com a domicili..

També han adquirit tècniques de comunicació per aconseguir una relació adequada i per gestionar correctament els dilemes ètics que sorgeixen en la situació de final de la vida, tenint en compte les dificultats que presenta l’atenció de pacients pediàtrics, que en la majoria dels casos no són competents per prendre decisions.

La sedació pal·liativa i l’atenció en el dol han estat alguns altres dels temes abordats, a més de l’autocura dels professionals encarregats de les cures pal·liatives pediàtriques i com han d’afrontar juntament amb l’infant el final de la vida.

La darrera sessió del curs, impartida avui, ha comptat amb la participació d’Ana María Daviu, psicooncòloga de l’Equip d’Atenció Psicosocial de l’Obra Social «la Caixa» i de la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques de Son Espases, i de Laura Cañellas, musicoterapeuta de l’associació «Ángeles Sin Alas», que ha tancat el curs explicant la musicoteràpia com una de les tècniques complementàries en les cures pal·liatives pediàtriques.

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha creat un equip de treball —compost per pediatres, personal d’infermeria, la infermera gestora de casos pediàtrics i membres de la Direcció d’Atenció Primària i de la Unitat de Cures Pal·liatives— per a l’atenció dels pacients crònics complexos infantils dins de l’Estratègia de cronicitat. Aquest curs s’emmarca en una de les accions escomeses per aquest equip de treball, que pretén millorar l’atenció dels infants amb malalties cròniques complexes.