Notícies de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT)

Jornada Alerta Escolar

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera forma en primers auxilis més de 1300 professors dins el programa Alerta Escolar

\ La seu la Universitat de les Illes Balears a Eivissa acollirà durant quatre dies una jornada de formació del professorat

\ S’hi pretén oferir eines per al tracte de malalties cròniques que puguin provocar una urgència vital

El Servei de Salut de les Illes Balears, per mitjà del programa CoorEducaSalut, impartirà a tots els centres escolars d’Eivissa i Formentera la formació integral del Programa Alerta Escolar a la seu de la Universitat de les Illes Balears a Eivissa.

Aquest nou enfocament de formació en una jornada és una novetat, perquè que fins al curs passat s’impartia a demanda a cada centre escolar. En canvi, enguany la formació s’impartirà de manera integral amb l’objectiu que el col·lectiu docent estigui preparat quan concorri alguna causa d’atenció sanitària.

Cada sessió de formació tindrà una durada de tres hores i es farà en dos torns de matí (8.30 i 12.00 h) els dies 3, 4, 5 i 6 de setembre de 2019 a Eivissa i el 9 de setembre a Formentera. En total, més de 1.300 professors assistiran a aquesta jornada: es preveu que n’acudeixin 310 el dia 3, 295 el dia 4, 297 el dia 5 i 405 el dia 6.

El Programa Alerta Escolar pretén oferir eines al professorat i als professionals de l’educació en el tracte de les malalties cròniques que puguin provocar una urgència vital. L’objectiu és que puguin actuar eficaçment en cas d’emergència fins que l’equip sanitari del 061 acudeixi al centre. En definitiva, es pretén fer de les escoles un lloc més segur.

Les jornades formaran els docents en les matèries següents: protocol de comunicació i atenció dels infants i joves amb problemes de salut crònics als centres educatius i protocols d’actuació en lesions, ennuegament, epilèpsia, asma, al·lèrgia, diabetis i reanimació cardiopulmonar.

Com a inauguració de la jornada, han ofert una xerrada la delegada territorial d’Educació, Margalida Ferrer, i la coordinadora de CoorEducaSalut a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Mónica Yern, segons la qual «fins ara s’ha captat més de cent escolars en el marc del programa CoorEducaSalut, però entenem que després de la formació aquesta xifra augmentarà».

Aquestes jornades han estat organitzades conjuntament per les conselleries d’Educació i de Salut i Consum del Govern i han comptat amb la col·laboració de la coordinadora balear de CoorEducaSalut, Mercedes Escarrer, i del subdirector d’infermeria de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Jean-Philippe Baena.

La formació anirà a càrrec de personal d’infermeria de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera: el dia 3, la impartiran José Ramón Cánovas, del Centre de Salut Es Viver (Eivissa), i Mónica Salinas, del Centre de Salut Santa Eulària des Riu; el dia 4, les encarregades de la formació seran les infermeres Elisa Sánchez, del Centre de Salut Sant Antoni de Portmany, i Paula Galván, del Centre de Salut Sant Jordi de Ses Salines; el dia 5 anirà a càrrec dels infermers Marcos Navarro, del Centre de Salut Vila (Eivissa), i Ana Serra, del Centre de Salut Can Misses; finalment, Cati Escandell, del Centre de Salut Can Misses, i Gloria Pérez, del Centre de Salut Sant Josep de Sa Talaia, clouran les sessions formatives d’aquesta primera jornada, amb la qual hauran acostat a tots els centres educatius una formació sanitària que pot salvar vides.