imagen

Algunes qüestions respecte a la protecció de dades en la nova targeta sanitària

Des de l’1 de gener d’enguany, el Servei de Salut de les Illes Balears ha començat a expedir la nova targeta sanitària intel·ligent, que com a novetat — entre altres coses— inclou un xip d’identificació per radiofreqüència (RFID).

Amb motiu de la implantació de la nova targeta sanitària intel·ligent, han sorgit algunes preguntes respecte a l’impacte que suposarà aquesta nova tecnologia pel que fa a la confidencialitat de la informació que el xip conté. Per això, en aquest número del butlletí l’Oficina de Seguretat de l’OTIC respon algunes de les preguntes sorgides sobre la implantació d’aquesta nova tecnologia en l’àmbit del Servei de Salut.>

Llegeix més: Butlletí nº7 any 2012

Introducció

imagenAvui en dia, es pot afirmar que les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) han revolucionat la nostra manera de comunicar-nos, no només en les relacions interpersonals sinó també en el mode de relacionar-nos amb la societat en general i amb les administracions públiques en particular.

Aquest fet, juntament amb l’impuls de l’ocupació i l’aplicació de les tècniques i dels mitjans electrònics, informàtics i telemàtics per part de l’administració en el desenvolupament de les seves activitats i en l’exercici de les seves competències —tal com vàrem veure en el darrer BUTLLETÍ INFORMATIU— ha propiciat l’expansió de l’ús d’aquestes tecnologies per part de la ciutadania.

Paral·lelament a aquesta evolució de les TIC han sorgit nous riscs per als sistemes d’informació. Per tant, el desenvolupament i la generalització de l’ús de les TIC impliquen també la necessitat de solucionar-ne els problemes de seguretat, és a dir, els atacs i les possibles vulnerabilitats que puguin comprometre la seguretat dels nostres sistemes d’informació.

LLa seguretat en les TIC és cada vegada més important i per això aquest número del BUTLLETÍ INFORMATIU pretén fer prendre consciència sobre l’ús segur de les TIC i informar sobre les darreres notícies relacionades amb incidents de seguretat, vulnerabilitats i altres temes d’actualitat relacionats.

Llegeix més: Butlletí nº5 any 2011

Oficina de Seguretat: Novetats

Una altra vegada som aquí per presentar el segon número del butlletí E-SEGURETAT. Per mitjà dels successius butlletins que enviem des de l’Oficina de Seguretat de l’Oficina de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (OTIC) del Servei de Salut, tenim la intenció de tractar de temes relacionats principalment amb la seguretat de la informació i la protecció de les dades de caràcter per-sonal.

En aquest sentit, per començar hem decidit abordar el tema de les xarxes d’intercanvi de fitxers P2P, més conegudes per alguns dels programes que exploten aquest tipus de xarxes, com ara eMule o Ares.

Per als números següents hem pen-sat abordar altres temes, com ara les xarxes socials i la protecció de dades o l’ús d’Internet per part dels menors.

imagenAixí mateix, tenc la satisfacció d’anunciar que aviat estarà disponible el curs en línia sobre el Codi de bones pràctiques.

Mitjançant aquesta for-mació es podrà aprendre d’una ma-nera interactiva i pràctica els drets i les obligacions principals dels pro-fessionals amb relació a l’ús dels sistemes d’informació i el tractament de dades de caràcter personal en l’àmbit del Servei de Salut. Quan el curs estigui disponible, n’enviarem la informació oportuna mitjançant l’àrea de formació de cada gerència.

No dubteu de fer-nos saber qualse-vol suggeriment o si us interessa que abordem qualque tema concret: escriviu-nos a l’adreça de correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Josep E. Romero

OTIC Seguridad

Llegeix més: Butlletí nº2 any 2010