La Gerència del 061 disposa de 118 noves ambulàncies amb prestacions que milloren i faciliten el trasllat de pacients

Els nous vehicles de transport sanitari no urgent integren prestacions que els converteixen en els més moderns de tot l’estat

 La Gerència del 061 controlarà el sistema de gestió, cosa que permetrà supervisar les rutes de les ambulàncies en temps real

 
La Gerència del 061 disposa de 118 noves ambulàncies de transport sanitari no urgent que incorporen prestacions dirigides a millorar el confort i la seguretat, a més de facilitar l’accessibilitat dels pacients en els trasllats des del domicili fins a algun centre sanitari. Els nous vehicles són els més avançats en prestacions de tot l’estat, ja que disposen d’una tecnologia i d’uns equipaments capdavanters. Del total de vehicles, 91 són per a Mallorca, 13 per a Menorca, 13 per a Eivissa i 1 per a Formentera. La flota d’ambulàncies passa, així, de 100 a 118 unitats, la qual cosa representa un increment de gairebé un 20%. En el disseny de les noves ambulàncies han participat els professionals sanitaris, que han fet aportacions basades en l’experiència pròpia.
 

Nova flota d'ambulàncies del Servei de Salut

Ambulàncies més connectades, més segures, més equipades

La Gerència del 061 assumeix el control directe de les eines de gestió, amb la qual cosa les Illes Balears esdevenen una de les poques comunitats autònomes amb un sistema propi —i públic— que permet administrar i controlar la gestió de tot el procés. Per exemple, amb aquestes eines informàtiques es poden controlar en temps real les rutes de totes les ambulàncies i fer-ne el seguiment.

 
La seguretat i la comoditat dels pacients i dels professionals són alguns dels elements pels quals s’ha apostat amb la incorporació d’elements de seguretat passiva, sistemes d’ajuda en la conducció, càmera de visió posterior, senyalització corporativa reflectant i senyalització d’emergència posterior. Com a novetat cal destacar que les Illes Balears seran l’única comunitat que disposarà, en aquests nous vehicles, de reposacaps per a pacients que es mouen amb cadira de rodes.

 
La millora de l’equipament també permet oferir més confortabilitat als pacients: s’hi poden traslladar amb la cadira de rodes pròpia, amb la qual cosa tenen més autonomia, i augmenta la capacitat de transport, ja que alguns vehicles poden traslladar fins a quatre cadires de rodes amb els ocupants respectius, el doble que fins ara. Una altra novetat és la incorporació de grues i de material específic per transportar pacients obesos, és a dir, cadires que aguanten més pes, lliteres elèctriques preparades per a 300 kg, etc.). Les noves ambulàncies estan equipades amb múltiples prestacions, com ara bossa de primers auxilis, desfibril·ladors semiautomàtics i material d’immobilització, entre d’altres.

 
A més, els nous vehicles de transport programat són molt respectuosos amb el medi ambient, ja que tenen motors d’última generació, amb canvi automàtic i consum responsable.

 
Augment de 40.000 hores en la cobertura

En el darrer concurs adjudicat de transport sanitari programat s’ha augmentat 40.000 hores la cobertura dels recursos humans; això suposa una millora substancial de la prestació del servei ja que dona més suport a la xarxa sanitària pública per tal de descongestionar els serveis d’urgències i els hospitals.
 
La Gerència del 061 atén una mitjana de 1.500 trasllats diaris i uns 380.000 anuals, comptant la xarxa sanitària pública i la concertada.

 

 

Tres  hospitals de Balears, guardonats amb els premis Top 20

L’àrea de cor de Son Espases rep el reconeixement per setena vegada

Son Llàtzer, Manacor i Mateu Orfila, entre els premiats

Tres hospitals de Mallorca han rebut un total de quatre guardons en els Premis TOP 20. L’àrea de cor de l’Hospital Universitari Son Espases ha rebut, per setena vegada, el reconeixement TOP 20. En representació de l’hospital han assistit a l’acte la gerent, María Dolores Acón; el coordinador del Servei de Cardiologia, Vicente Peral, el coordinador del Servei de Cirurgia Cardíaca, José Ignacio Sáez de Ibarra, i la supervisora del Servei de Cardiologia, Margalida Juan. L’Hospital Son Llàtzer ha aconseguit dos premis, un en gestió hospitalària global i un altre en l’àrea de sistema nerviós, i ha tingut una menció en l’àrea de ronyó i vies urinàries. Ha recollit les distincions Jaume Vila, subdirector assistencial quirúrgic de l’hospital. En representació de l’Hospital de Manacor, que ha estat TOP en gestió hospitalària global, hi han assistit Catalina Vadell, gerent; Francisco Vecilla, cap de l’UCI, i Elena Barceló, supervisora de l’UCI. A més, l’Hospital Mateu Orfila, de Maó, ha estat nominat en la categoria de gestió hospitalària global. En representació seva hi ha assistit el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez Arbona.

Imagen Top20

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha participat en el lliurament dels  premis, que aquestmatí s’han donat a conèixer.  Han estat 42 hospitals que han aconseguit algun dels 63 premis TOP 20 d’IASIST, en reconeixement als seus millors resultats d’eficiència, qualitat i adequació. En aquesta edició hi han participat de forma voluntària i anònima 161 hospitals, 113 públics i 48 de privats.

El Programa Hospitals TOP 20 ofereix resultats comparats per a 35 processos assistencials de 8 àrees clíniques, de manera que aporta un coneixement molt detallat dels resultats assolits als professionals dels hospitals participants i remarca els millors valors obtinguts en hospitals similars de l’entorn.

En termes generals, els hospitals TOP «es caracteritzen per un balanç de resultats millor en les diverses àrees i els processos analitzats, tant en aspectes de qualitat i adequació com en eficiència. Tanmateix, en l’anàlisi per àrees clíniques i processos, cap hospital no podria classificar-se com a benchmark en tots, i aportar a tots els participants indicacions de les àrees d’actuació prioritàries», segons la Dra. Mercè Casas, directora d’IASIST, parteix de QuintilesIMS. «Els hospitals TOP aconsegueixen millorar l’experiència dels pacients que desenvolupen menys conseqüències adverses amb menys temps d’ingrés i més eficiència en benefici del sistema de salut».

«Tots els hospitals participants en Hospitals TOP 20 haurien de ser reconeguts per la voluntat de millora contínua dels seus resultats atès que se sotmeten voluntàriament a una avaluació externa basada en anàlisis de dades objectives».

En l’acte d’aquest matí, a Madrid, s’han lliurat 63 guardons. D’aquests, 27 en gestió hospitalària global als hospitals amb el millor equilibri de resultats en totes les àrees i processos clínics i en la resta d’activitat, amb la introducció d’indicadors d’eficiència juntament amb els de qualitat i adequació. Un total de 36 premis més s’han lliurat en les àrees clíniques de cor, cirurgia digestiva, dona, sistema nerviós, respiratori, musculoesquelètic, ronyó i vies urinàries, i atenció al pacient crític. Els hospitals premiats amb un TOP en aquesta dissetena edició procedeixen de deu comunitats autònomes diferents: Andalusia, Aragó, Illes Balears, Canàries, Castella-la Manxa, Catalunya, Madrid, Múrcia, País Basc i València.

El Servei de Salut renova una quarta part de la flota de vehicles d'Atenció Primària de Mallorca

S’han adquirit onze vehicles nous, cosa que ha suposat una despesa de 180.000 €

Es destinen als serveis d’urgències de Palma i d’Inca, a l’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària i a quatre PAC de la part forana

El Servei de Salut ha adquirit 11 vehicles per renovar el seu parc mòbil. Això suposa modernitzar una quarta part de la flota de vehicles d’Atenció Primària de Mallorca, quatre dels quals es destinaran als serveis d’urgències d’atenció primària (SUAP), tres s’adscriuran a l’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària (ESAD) i quatre substituiran els que cobreixen els punts d’atenció continuada (PAC) de Binissalem, Santa Ponça, Sineu i Vilafranca. Actualment, el parc mòbil d’Atenció Primària de Mallorca és de 40 vehicles: 22 per als PAC, 4 per als SUAP, 8 per a l’ESAD, 1 per a l’ESAC i 5 furgonetes. A més, està previst renovar 7 vehicles més (6 cotxes i 1 furgoneta) al llarg de 2017.

imagen

L’adquisició de tots aquests vehicles ha suposat una despesa de 180.000 €, que forma part del compromís del Govern de potenciar l’atenció primària per mitjà de diferents accions, com ara invertir en recursos humans i en formació dels professionals, millorar i adequar el suport tècnic i la tecnologia i reforçar les infraestructures. De fet, l’any 2016 el pressupost destinat a Atenció Primària de Mallorca va augmentar en 9 milions d’euros respecte del de 2015, però cal remarcar que enguany l’increment ha estat d’11 milions d’euros.

Quatre vehicles adscrits als SUAP

Dels nous vehicles adquirits, quatre Renault Megane s’adscriuen als SUAP, concretament tres al de Palma i un al d’Inca. Aquests cotxes es compartiran amb els dispositius d’intervenció ràpida (DIR) de Palma i d’Inca.

El SUAP s’encarrega de l’assistència de les urgències mèdiques extrahospitalàries en col·laboració amb els equips d’atenció primària, el 061 i els hospitals. L’objectiu és oferir una atenció continuada a la població fora dels horaris dels centres de salut i una assistència sanitària urgent de qualitat d’una manera integral, és a dir, des del moment en què es produeix la demanda d’assistència fins que es resol o es deriva a un altre nivell assistencial.

Els SUAP han fet 300.210 visites durant l’any 2016. El nombre de visites per centres ha estat de 92.907 al PAC s’Escorxador, 79.248 al PAC Escola Graduada, 69.753 al PAC Son Pisà i 58.302 al PAC Inca.

Tres vehicles destinats a l’ESAD

A l’ESAD s’adscriuran tres vehicles Toyota híbrids. L’ESAD és un equip multidisciplinari encarregat de donar suport a l’atenció domiciliària, especialment a pacients amb una malaltia en la fase avançada. Alguns dels objectius d’aquest equip són millorar la qualitat de l’atenció sanitària que s’ofereix a domicili i proporcionar suport a la família i/o l’entorn del cuidador. Durant l’any 2016 l’ESAD va visitar 3.890 domicilis.

Quatre vehicles per renovar els dels PAC de Binissalem, Santa Ponça, Sineu i Vilafranca

Els vehicles que actualment es fan servir als PAC de Binissalem, Santa Ponça, Sineu i Vilafranca seran substituïts per quatre Renault Clio. Durant l’any 2016 aquests centres han duit a terme aquesta activitat assistencial:

  • PAC de Binissalem: 24.334 consultes (23.708 al centre i 626 a domicili).
  • PAC de Santa Ponça: 61.203 consultes (60.030 al centre i 1.173 a domicili).
  • PAC de Sineu: 14.721 consultes (14.294 al centre i 427 a domicili).
  • PAC de Vilafranca: 17.868 consultes (17.286 al centre i 582 a domicili).

Isabel Flórez és nomenada directora de l'Institut Balear de Salut Mental de la Infància i l'Adolescència (IBSMIA)

Flórez és coordinadora de la Unitat d’Hospitalització de Psiquiatria d’Adults de l’Hospital Universitari
Son Espases des de 2011

L’IBSMIA va atendre trenta-vuit mil consultes l’any 2015

El Servei de Salut ha nomenat Isabel Flórez nova directora de l’Institut Balear de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA). Des de 2011 és la coordinadora de la Unitat d’Hospitalització de Psiquiatria d’Adults de l’Hospital Universitari Son Espases.

imagen

Nascuda a Madrid l’any 1964, la nova directora és llicenciada en medicina i cirurgia general per la Universitat Autònoma de Madrid i es va especialitzar en psiquiatria. És doctora en ciències mèdiques bàsiques per la Universitat de les Illes Balears i té un postgrau en salut mental i intervencions psicològiques amb immigrants, refugiats i minories. A més, és autora de diverses publicacions relacionades amb la salut mental.

L’IBSMIA és l’organisme responsable de l’avaluació, del diagnòstic i del tractament de tots els infants i joves de les Illes Balears afectats per algun trastorn mental greu. S’ubica a l’Hospital Universitari Son Espases i gestiona l’atenció especialitzada de pacients del conjunt de les Illes Balears. Els professionals de l’IBSMIA varen atendre un total trenta-vuit mil pacients al llarg de 2015, però quatre mil en varen ser nous.

Flórez substitueix en el càrrec Jaume Morey, a qui el Servei de Salut ha agraït la tasca i la dedicació al capdavant de l’IBSMIA al llarg dels darrers vuit anys. Morey continuarà acomplint funcions de psiquiatre infantil al Servei de Salut.